Uppsala - Spara upp till 4500 kr i månaden på att bo kollektivt

Hyrorna i Sverige fortsätter stiga. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar på en hyreshöjning på 1,9 procent i snitt 2019 vilket är den högsta siffran på 7 år. Detta märks inte minst i Uppsala där bostadsbristen är mer utbredd än i övriga delar av landet.

Kollektivboenden må föra tankarna tillbaka till det glada 70-talet, fri kärlek, hippie-sammankomster och Moodyson-filmen Tillsammans, men faktum är att det är en mycket modern lösning helt i linje med tidens fokus på hållbarhet och delningsekonomi.

Enligt statistik från bostadssajten Bostadslistan betalar det sig bättre än någonsin att flytta ihop i Uppsala där en genomsnittlig månadshyra per person ligger på 8354 kr för en 2-rummare, jämfört med en 4 rummare där snitthyran hamnar på strax under 4000 kr/person.

”Det är dags att tänka om och gå tillbaka till kollektivboenden”, säger Jacob Lund, marknadschef på Bostadslistan. ”Färska siffror visar att en student kan spara 270 000 kr över en studietid på 5 år, om man väljer att bo med en grupp vänner eller bekanta snarare än själv eller tillsammans med bara en person. Och det är pengar som kan komma väl till pass under en knaper studietid.”

Fördelar med kollektivboende:

  • Social boendeform: Lär känna nya vänner i din stad
  • Dela på sysslor: Ordna matlag, dela upp sysslor och få tid över - slipp laga mat och diska varje dag
  • Dela utgifter: För studentlitteratur, fasta utgifter medlemskap o. dyl.
  • Få pengar över: Till gemensamma inköp t.ex. tidningsprenumeration, husdjur eller Playstation
  • Större totalutrymme i m2: Detta ger fler möjligheter vid övernattande gäster, fester o.s.v.

Till detta tillkommer att det är lättare och snabbare att få tag på en 4-rummare än en 2-rummare (som det just nu är över 2 års väntetid på enligt Uppsala Bostadsförmedling). Något som förstås är avgörande när man som student har en begränsad studietid och inte har möjlighet att stå i bostadskö i flera år. Dessutom passar ett kollektivt boende ofta den livsstil som man har under studenttiden och är något som man kanske inte kommer ha möjlighet att uppleva senare i livet.

Antal rum

Antal personer     

Total hyra     

Total hyra (per person)

2 rum

1

8.354 kr

8.354 kr

4 rum

3

11.530 kr

3.843 kr

Besparelse per person     

 

 

4.511 kr

”Genom att överväga att flytta ihop med nya eller gamla vänner räcker studielånet mycket längre, man har möjlighet att ordna fester, åka på semestrar över loven m.m. Faktiskt visar våra nya siffror att man kan spara upp till 40% på hyran beräknat över en studieperiod på 5 år”, säger Jacob Lund på Bostadslistan.

Om Bostadslistan:

Bostadslistan är en söktjänst för hyresbostäder i hela Sverige. Här kan du upprätta en BostadsAgent och t.ex. ange ditt min. antal m2 och din maxhyra och få ett mail så snart en bostad dyker upp som matchar dina kriterier. Det är gratis att söka och annonsera på bostadslistan. Bostadslistan har för tillfället 280 lediga hyresbostäder i Uppsalas kommun.

För frågor och mer information om Bostadslistan, kontakta gärna: Jacob Lund på tel. nr. +46 8 446 892 66 mail jacob@revamedia.dk

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)