Husdjur i bostaden – Allt du behöver veta

Ens husdjur är oftast att jämföra med en familjemedlem. Därför vill man också så smidigt som möjligt kunna bo med dem, precis som man skulle göra med en människa. Det är dock inte alltid så enkelt och det kan ibland vara svårt att hitta en bostad där du får bo med ditt husdjur.

För att underlätta så finns det en del saker man ska tänka på, inte minst när det kommer till olika regler, hur man hanterar hyresvärden och vad man ska tänka på kring sina grannar. Vet man sådant så kan man oftast hitta en bostad där det är okej att du har med ditt husdjur.

Allmänt om husdjur i sitt hem

Det finns idag många hyresbolag som inte tillåter husdjur i bostaden. Det kan antingen handla om vissa specifika bostäder, eller så handlar det om alla deras bostäder. Det här kan försvåra rejält när man ska hitta en bostad, inte minst om du har ett behov av en lägenhet i ett specifikt område. Det är däremot sällan omöjligt att hitta en lösning. Privata hyresvärdar brukar till exempel ibland inte ha specifika regler mot husdjur, utan det kan gå att lösa om man diskuterar frågan.

Det första man ska tänka på är att ditt husdjur alltid ska vara väl omhändertaget. Att se till att djuret är uppfostrat och skötsamt låter som en självklarhet för många, men det är en av anledningarna till att hyresvärdar inte vill ha djur i sin bostad. Risken för att katter har sönder väggar eller att en hund skäller på natten kan orsaka en hel del problem för hyresvärdar. De vill dels inte ha en massa klagomål från de andra hyresgästerna, men det kan även leda till onödiga renoveringar av väggar och andra delar av lägenheten.

Kan man stilla den här oron hos hyresvärdar så är det inte heller ett lika stort problem att ha ett husdjur i bostaden. Det är som sagt inte så att alla hyresvärdar har regler mot husdjur i hemmet. Hos privata och mindre aktörer är det oftast något de kan göra undantag för och det är inte ofta de har ett tydligt förbud mot husdjur i avtalen. Det här är otroligt viktigt att komma ihåg, eftersom det innebär att finns chans för dig att övertala dem.

Det sista man ska oroa sig för är att göra sig av med sin kära vän. Det här händer såklart om livet tvingar en att bo i ett visst område, kanske på grund av ett jobb eller dylikt. Det är dock en sista utväg och inget man bör överväga i första hand. Om det däremot skulle bli aktuellt, kan man ofta hitta en lösning. Man kan exempelvis låta husdjuret bo med en vän eller eventuellt en familjemedlem. Det här är perfekt ifall du temporärt ska bo i en bostad och det bara blir under en kortare tid.

Det man då bör tänka på är att besöka sitt husdjur kontinuerligt, så att man fortsätter ha samma starka band med sin katt eller hund. Annars kan det dels kännas ensamt, men det kan också kännas jobbigt ifall djuret helt vant sig vid sin nya ägare. Men det är sällan man måste ge bort sitt djur, eftersom det oftast går att hitta en bostad som tillåter husdjur under förutsättningen att man sköter sig och följer de mer vanliga reglerna som ofta finns för husdjur.

Regler att tänka på

Det finns egentligen bara en huvudregel när det gäller att bo med husdjur: djuret är ditt ansvar och bara ditt. Det här innebär helt enkelt att du måste ta fullt ansvar för husdjuret och allt som de gör. Så om din hund eller katt stör dina grannar, förstör något i lägenheten eller så, är det ditt ansvar och du som får ta konsekvenserna av det.

Om du bryter mot reglerna, det vill säga, att ditt husdjur förstår något i lägenheten eller så, kommer du att bli ersättningsskyldig. I absolut värsta fall kan du till och med förlora din bostad. Det här är dock endast i extrema fall och ingenting man behöver gå runt och oroa sig för, så länge man tar ansvar för sitt djur.

Det finns en del andra regler man bör tänka på, saker som antingen hyresvärden kräver eller som helt enkelt kommer att underlätta för dig om du har ett husdjur. Det här är alltid saker som hör till sunt förnuft och som ofta tillhör allmänna trivselregler, så det brukar inte vara något problem att hålla sig på god fot med grannarna.

Bland annat så finns det en del saker man bör tänka på när det kommer till hundar. Inte alla människor gillar hundar och det finns en hel del människor som är rädda för dem. Det här är något som du måste respektera om du vill bo med hund. Det kan verka konstigt för dig som hundägare, men det är något man ska tänka på och det brukar vara enkelt att anpassa sig. Framförallt handlar det om att alltid koppla sitt husdjur när man går i området. Tanken är att dina grannar aldrig ska känna sig obekväma på grund av ditt djur.

Något man också vill tänka på är att djur kan föra oväsen. Med hundar har du exempelvis att de skäller. För många djurägare blir inte det här ett problem, men om du har en hund som ofta skäller så är det något du måste få bukt på. Oväsen och djur som stör är några av de vanligaste klagomålen som djurägare får, vilket innebär att det också är en av de viktigaste sakerna att tänka på. Hundskall kan i värsta fall få dig vräkt ifall hyresvärden får mycket problem och gnäll från grannarna.

Något som du också behöver tänka på är lukt. De flesta djur luktar, vilket sällan är ett problem. Vad som däremot kommer bli ett problem är onödig lukt. Beroende på var och hur du bor, kan till exempel en katt eller en hund lukta mycket. Inte minst avföring och dylikt kan orsaka en hel del obehag för dina grannar om det sprids. Därför vill du alltid vara noga när du bor med katt eller hund att det här inte blir ett bekymmer.

Enklast gör du det genom att du helt enkelt tar hand om avföring och dylikt när du upptäcker det. Rensa kattlådan ofta och se till att alltid plocka upp efter din hund. Just avföring kan också vara ett visuellt problem. Om du har en utomhuskatt i hemmet så är det viktigt att du ser till att katten inte utför sina behov utomhus i grannens rabatter eller i de allmänna utrymmena. Se därför till att katten är ordentligt tränad att alltid använda kattlådan du har. Om du har hund så ska du helt enkelt plocka upp efter den när du är ute och går med den.

Regler för din egen skull

Det du ska tänka på är också att det finns strikta djurskyddslagar i Sverige. Det här innebär att det finns en hel del regler som gäller specifikt för dig, oavsett din hyresvärd eller den sorts bostad du har. Djur ska tas hand om väl och det är viktigt att du inte orsakar lidande eller sjukdom. För många är det här en självklarhet, men det är ändå viktigt att man tänker på det.

I Sverige är det länsstyrelsen som kontrollerar detta och du kan få böter eller fängelse om du skulle dömas för djurplågeri. Oftast sker det här just genom grannar som anmäler en när de upptäcker eller misstänker att man inte tar hand om sitt djur ordentligt. Det här är såklart ingenting som de flesta skulle göra, men det är samtidigt viktigt att tänka på att djurplågeri är mer än att utöva fysiskt våld mot sina husdjur.

När det gäller hund i lägenhet så är det till exempel viktigt att tänka på att de är otroligt sociala och aktiva djur. Du bör med andra ord rasta dem kontinuerligt, cirka var sjätte timme för yngre och oftare för äldre hundar. Det är också viktigt att man tänker på den sociala biten, eftersom hundar kan bli väldigt ensamma under dagarna då du studerar eller arbetar. Så se till att umgås och rasta dem under din fritid. Mat och dryck är självklara saker man måste tänka på oavsett vad det är för djur man har i hemmet.

När det gäller katt i lägenhet finns det också en del saker man bör tänka på. Precis som hundar kan de vara väldigt sociala djur av sig och de är också väldigt lekfulla under de yngre åren. Det här innebär att det är viktigt att du se till att de har saker att klösa och leka med under tiden du inte är hemma. Det är också viktigt med sovplats och att de har både vatten och mat redo. Det du också måste tänka på är att de inte får bli rastlösa så att de börjar klösa väggar eller annat som inte är ditt i lägenheten. Det här är ett vanligt bekymmer och leder till att man blir ersättningsskyldig, och det orsakar även onödigt lidande för katten.

Se även till att säkra din bostad om du har husdjur. Har du till exempel balkong är det viktigt att du säkrar den så att en katt inte riskerar att skada sig. När det gäller hund är det här inte nödvändigtvis ett stort bekymmer, men det är ändå viktigt att dubbelkolla så att din bostad är säker för dem under den tid du inte är hemma.

I grund och botten är alla dessa regler väldigt enkla och de flesta följer dessa redan. Men det är ändå viktigt att man se till att ens djur mår bra och att de även mår bra under den tid du inte är hemma. På så vis minimerar du risken för både dig och dina djur, och ser till att dina grannar inte har några problem med att du har djur i lägenheten.

Såhär pratar du med hyresvärden

Ett misstag som många gör är att tro att det är förbjudet med djur i bostäder. Det är väldigt sällan det här är en fast regel som inte går att avtala bort. Det kan såklart finnas bostäder där det är helförbjudet, till exempel om det finns allergiker eller om hyresvärden absolut inte vill ha djur. Det du däremot ska tänka på är att det alltid finns möjlighet att ordna tillstånd att ha djur i bostaden. Även om det står i kontraktet så kan det faktiskt vara förhandlingsbart.

Det första du ska göra är att såklart prata med din potentiella hyresvärd. Det finns ingen mening med att slösa på din eller deras tid, så ta upp det på en gång. Det sista du ska göra är att säga när du redan hyrt bostaden att du har en hund eller katt. Ta istället upp det på en gång. Det här visar att du är seriös och ärlig, vilket en hyresvärd alltid uppskattar.

Det är också viktigt att du presenterar ditt djur och visar att du är en skötsam ägare. Du kan till exempel nämna en del om djuret. Om du har en hund kan det vara bra att nämna att de inte skäller mycket eller dylikt. Berätta helt enkelt lite om din familjemedlem och försäkra hyresvärden att du inte kommer orsaka några problem.

Det kan ofta vara så att hyresvärdar är mer flexibla än man kanske först tror, något som inte bör underskattas. Om de gillar dig och ditt husdjur så kan de förhoppningsvis vara flexibla. Undantaget är oftast just när det gäller speciellt anpassade bostäder för allergiker eller för större hyresbolag. I sådana fall kan man kanske prata med dem om en annan lösning, exempelvis om de har en annan bostad som passar dig bättre eller om det går att lösa det på något annat sätt.

Beroende lite på din boendeform och hur du tänkt hyra bostaden så kan det vara värt att erbjuda sig att betala en högre deposition, alltså handpenning. Det här kan fungera som ett bra skydd ifall hyresvärden oroar sig för eventuella skador på väggar eller annat. Genom en högre handpenning kan du försäkra hyresvärden om att du är en skötsam person som förstår hur ett kontrakt fungerar, samtidigt som att du är en seriös djurägare som tar det ansvar som behövs för att ha djur i bostaden.

Du behöver alltså inte oroa dig för att hitta en bostad. Det kan i vissa fall ta lite längre tid, men det är knappast någon omöjlighet och om du sätter dig ned och pratar med hyresvärden om din situation så brukar man kunna komma överens. Men som sagt, det är inte heller någon idé att försöka ljuga om det eller så. Om hyresvärden säger strikt nej och inte är beredd på att ändra sitt avtal, är det bara att ta ett nej och gå vidare till en annan hyresvärd. Du kan eventuellt fråga han eller hon om de känner till någon annan hyresvärd som du kan vända dig till.

Kom överens med dina grannar

Det är minst lika viktigt att du kommer överens med dina grannar, som det är att komma överens med sin hyresvärd. Människorna är trots allt dina grannar och du ska bo i samma hus som dem. Det är med andra ord väldigt viktigt att du visar dina medmänniskor att du är en skötsam djurägare och att de inte har något att oroa sig för.

Om du har en hund i bostaden och det finns någon i huset som är rädd för den, finns det kanske inte så mycket du kan göra. Det är inte ditt ansvar att lösa någons rädsla eller fobi. Du kan dock försäkra dem om att hunden är snäll och inte bits. Det här kan underlätta en hel del men samtidigt är det väldigt viktigt att du respekterar deras rädsla och håller hunden ifrån grannen ifall du märker att de är obekväma runt den. På så vis kommer de troligtvis inte att ha några bekymmer med att bo i samma hus som en hundägare. Rädslan är trots allt inte grundad i avsky eller hat, utan bara att de är rädda för hundar och inte känner sig bekväma runt dem.

Något du också bör tänka på är att presentera din hund för dina grannar när du träffar på dem. Det här är otroligt viktigt eftersom du då får chansen att bekanta dig med dina grannar, samtidigt som de får se att din hund är skötsam och trevlig.

Om du har en katt i bostaden så är det lite enklare. Om katten är inomhus så kommer dina grannar aldrig att märka den, såvida du inte har en problematisk katt eller om grannarna kommer på besök. Är det en utomhuskatt så är det däremot en annan femma. Då bör du gärna nämna det till dina grannar och be dem höra av sig till dig om det uppstår några bekymmer. Ett vanligt bekymmer, som vi nämnde tidigare, är exempelvis att ens katt utför sina behov i trädgårdar eller andra öppna områden. Det här kan störa grannar en hel del, så undvik att det uppstår en konflikt på grund av det.

Söker du bostad? Sök bland 28 131 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här