Bostadsrättsföreningar i Sverige

En hyresrätt kommer med många begränsningar och är därför inte aktuellt för den som vill ha mer kontroll och säkerhet i sitt boende. Därför är det också vanligt att många hellre satsar på en bostadsrätt. Där får du mer kontroll och fler möjligheter, du äger dock inte din lägenhet, utan rätten att bo i den.

Det finns en del att lära sig om bostadsrätter och det finns också mycket att tänka på innan du bestämmer dig för boendeform. Nedan kan du läsa om skillnaderna mellan en bostadsrätt och en hyresrätt, vilka regler som kan finnas och lite om olika bostadsrättsföreningar i de större städerna här i landet.

Så fungerar en bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som går ihop och upplåter lägenheter till medlemmarna i föreningen utan tidsbegränsning. Det innebär inte att medlemmarna äger lägenheterna, utan de äger dem gemensamt genom föreningen. 

När du ska bo i en bostadsrättsförening så betalar du en insats till föreningen, den här insatsen får du inte tillbaka heller, utan du får sälja lägenheten genom föreningen och får pengarna på det viset.

För att kunna starta en sådan här förening finns det en mängd olika krav som måste uppfyllas. Till att börja med så måste föreningen ha minst tre medlemmar och tre lägenheter eller lokaler. Man måste också ha minst tre personer som företräder medlemmarna med en revisor som också kan sköta det ekonomiska.

För att få starta en förening måste det finnas en ekonomisk plan som är registrerad hos bolagsverket. Föreningen är också bokföringsskyldig och måste varje år upprätta en årsredovisning och revisionsberättelse.

När det gäller bostäderna så är det bara en bostadsrättsförening som får upplåta lägenheter med bostadsrätt. För att man ska kunna få upplåtelse så måste man vara medlem i föreningen och det ska vara utan tidsbegränsning.

Det mesta av det här är rätt uppenbara saker och även om det låter lite komplicerat i början så är det inte jättemycket att lära sig. Undantaget är såklart om du hade tänkt starta din egen bostadsrättsförening, då kan det snabbt bli väldigt komplicerat om du inte är tillräckligt kunnig i området.

Det finns en mängd fördelar med en förening av det här slaget. De är mer eller mindre öppna för alla att bli medlemmar i. Undantaget är om du inte uppfyller de villkor som de har i stadgarna eller om du inte har råd med insatsen för en lägenhet. Du får också som medlem i föreningen rösträtt, så du blir medlem i en mini-demokrati och får bestämma över din boendemiljö överlag, inte bara din egen lägenhet.

Skillnad mellan bostadsrätt och hyresrätt

När du bor i en bostadsrätt så har du mycket fler friheter och rättigheter över din bostad. Du kan mycket enklare renovera och bestämma över lägenheten. Självklart behöver man tillstånd från sin bostadsrättsförening för större projekt, men för mindre saker är det fritt fram. Du äger dock inte din lägenhet, något man absolut inte ska glömma.

Vid större beslut, som exempelvis att man vill hyra ut den i andrahand, gäller det fortfarande att man har tillstånd för detta. Så vid alla större ingrepp eller ändringar i ens bostadssituation måste man alltid ordna tillstånd först.

En hyreslägenhet kommer däremot med en hel del begränsningar. Du hyr din lägenhet av en fastighetsägare och denne bestämmer över allt. Det här innebär att man får färre friheter och väldigt lite kontroll över sin lägenhet. Har man en privat hyresvärd så kan man lättare komma överens med dem om olika förändringar, men det slutgiltiga beslutet ligger fortfarande hos din hyresvärd.

Med en bostadsrätt så är det istället ens bostadsrättsförening som äger hela fastigheten. Du är en del av denna när du har en bostadsrätt. Det innebär också att du enklare får göra förändringar med din bostad. Det innebär också att du har en del att säga till om när det kommer till fastigheten. På stämmorna som man håller får alla en röst och man får chansen att påverka bland annat stora fastighetsrenoveringar och andra projekt som kommer att påverka levnadssituationen för alla i fastigheten. Du får med andra ord mycket mer kontroll och har chansen att faktiskt påverka ditt boende.

Du har även en tredje boendeform för den som vill äga sin lägenhet, vilket är ägarlägenheter. Med dessa har du full kontroll över ditt eget boende och får göra exakt vad du vill med den. Dessa är dock väldigt dyra och det är inte heller vanligt att dessa finns på marknaden här i Sverige, vilket kan kännas beklagligt för den som hoppats på att äga sin egen bostad.

En annan boendeform som liknar bostadsrätt är kollektiv. Med ett kollektivboende så har man en egen lägenhet som man hyr av kollektivföreningen. Samtidigt så har man delade utrymmen och delar på mycket av ansvar i hushållet, som matlagning, reparationer och så vidare. Det här är en allt vanligare boendeform i Sverige och det finns idag väldigt många kollektivboenden i landet. Det här kan vara ett bra alternativ om du inte hittar en bostadsrättsförening i det område du vill bo, kanske kan det finnas ett kollektiv i närheten?

Regler och villkor för den som har bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt så har du som sagt en del saker att tänka på. Vi nämnde tidigare biten kring renoveringar, det är som sagt lite mer friheter kring renoveringar när man har en bostadsrätt. Det här innebär däremot inte att du har helt fria tyglar. Du måste fortfarande be om tillstånd före mindre saker.

Du brukar dock allt som oftast få göra mindre projekt som tapetseringar, målning och dylikt. Är du däremot osäker så kan du alltid kolla med din bostadsrättsförening innan du startar arbetet.

Andra skyldigheter du har som innehavare av en bostadsrätt är att du måste betala månadsavgiften och sköta om din bostad. Att sköta om bostaden innebär att man håller den i gott skick, inte är stökig och allmänt inte orsakar några problem för de andra boendena i fastigheten.

Skulle man missköta sig eller inte fullfölja sina skyldigheter så kan du i värsta fall förlora din bostadsrätt. Då sker en så kallad tvångsförsäljning genom kronofogden. Överskottet av detta gå till dig, det vill säga, pengarna som är över efter avdragen för förrättningskostnaderna. Att man förlorar sin bostadsrätt är dock väldigt ovanligt och det är ingenting som sker enkelt.

För att förlora den så måste du dröja mer än två veckor med att betala din upplåtelseavgift, sju dagar med att betala månadsavgiften eller bryta mot villkoren. Villkoren syftar då framförallt på att man till exempel hyr ut bostaden utan tillstånd, används på ett sätt som inte tillåts, att man vanvårdar eller missköter bostaden eller dylikt. Med andra ord, sköter man sig och använder sunt förnuft så är det här inte direkt något man måste oroa sig för i sin bostadsrättsförening.

Bostadsrättsföreningar Stockholm

Stockholm är en av de hetaste städerna i Sverige att äga en bostad i. Det är trots allt landets huvudstad, det finns mycket jobbmöjligheter och det händer alltid någonting i staden. Det är därför inte heller konstigt att det finns ett närmast oändligt antal bostadsrättsföreningar i Stockholm.

Bara HSB Stockholm, en av landets största organisationer för föreningar, har över 500 olika. Du har även föreningar som BRF Fredhäll, en av landets största bostadsrättsföreningar med över 700 lägenheter i 60 lokaler. Det finns dock massvis med enskilda föreningar man kan söka hos och det är sällan svårt att hitta en för just dig i staden. Det kan dock kosta en hel del i vissa av dessa föreningar och man får tänka på att bostadspriserna kan vara lite höga. Det finns dock sätt att kringgå detta om man vill sänka insatspriset till något mer rimligt, antingen för att spara in pengar eller för att helt enkelt ha råd.

Det du ska tänka på är att det finns många olika områden både i Stockholm och utanför. En bostadsrättsförening i Stockholm kan vara väldigt dyr om du ska bo i ett av de finare områden. Om du däremot nöjer dig med ett billigare område så kan du drastiskt sänka priserna. Det här innebär också att det är värt att kika på närliggande förorter och områden. Där kan priserna vara rejält mycket lägre för en bra bostad. Samtidigt så finns det en del bra områden där du inte behöver uppoffra säkerhet eller bekvämlighet. Samtidigt så bor du ändå nära till centrum och kan antingen pendla eller ta bil.

Det som är viktigt med bostadsrätter i Stockholm är att man noga kollar upp föreningarna man överväger att köpa sig in i. Vissa föreningar kan vara sämre eller ha skulder, något man såklart vill undvika. Om du får en bostadsrätt i en sämre förening där det antingen finns skulder eller stora renoveringar som ska göras, kommer det också bli väldigt dyrt för dig att bo där i längden. Det här är därför något man alltid vill undvika i den mån det går.

Det är också bra att man kollar in vad andra tycker om föreningarna. De flesta har idag betyg på nätet där du kan se vad tidigare boenden har att säga om föreningen. Det här ger dig en bra insyn, så att du inte behöver oroa dig för några överraskningar när du redan betalat insatsen. Det skadar inte heller att kolla om föreningen har varit i blåsvädret tidigare. Det här är inte något jättevanligt, men det händer då och då. I grund och botten ska man helt enkelt vara noga med att kolla upp bostadsrättsföreningar i Stockholm innan man tar sig ett beslut.

Bostadsrättsföreningar Malmö

Malmö är en av Sveriges storstäder med många arbetsmöjligheter och är en plats där många olika kulturer möts. Det har därför blivit en populär boendedestination för många runtom i landet. Det finns också gott om bostadsrättföreningar i Malmö, så det blir inte svårt att hitta bostäder heller. Det man däremot måste tänka på är att priserna kan skilja sig en hel del mellan de bättre och sämre områdena i staden.

Det man ska tänka på är att inte alla föreningar är bra heller. Det finns exempel på bra sådana, som HSB Malmö som har över 250 föreningar under sig. Du har bland annat föreningar som BRF Skölden, BRF Gustav och så vidare.

Det man dock ska tänka på är att det också funnits dåliga sådana och det kan hända att man blir lurad om man inte ser upp. Det finns som tur är olika sätt att kontrollera de olika föreningarna. Det absolut första du ska göra är att kolla in deras ekonomi. Det du vill ha är en bostadsrättsförening i Malmö som har en bra och stabil ekonomi utan skulder. Det här behöver inte vara så svårt att hitta heller.

Det du sedan ska göra är att söka runt på de föreningar du hittat. Om de inte har några negativa artiklar eller omdömen på nätet så kan det vara ett bra alternativ. Det är viktigt att man gör den här typen av förarbete. Det är även viktigt att man noga kollar över fastigheten och inte minst den egna bostaden innan man skriver på något avtal. På så sätt kan du försäkra dig om att du får den bästa bostaden för dina pengar.

Det är som sagt många av Malmös bostadsrättsföreningar som är riktigt bra och som kan erbjuda dig ett väldigt bra boende. Med rätt kontroll och förarbete så behöver du inte direkt oroa dig. Malmö är också en relativt liten stad sett till ytan, så det finns goda möjligheter att bo i ett billigare område, även om man sedan jobbar i ett finare. På så vis kan du hålla nere på utgifterna och enklare hitta en bra bostad att bo i, även i en lite större stad som denna.

Bostadsrättsföreningar Göteborg

Göteborg är en storstad som många gärna bor i. Det finns ett aktivt kulturliv, det finns gott om arbete och det är inte heller omöjligt att hitta bostäder i staden. Det finns över 1400 bostadsrättsföreningar i Göteborg, så du kommer troligtvis inte ha några problem med att hitta en bra förening som passar dig och dina behov. Det finns, precis som med andra större städer i landet, gott om olika områden att bo i där också priserna kan skilja sig åt en hel del. Så återigen är det en bra idé att man överväger att bo i ett billigare område och arbetar i ett dyrare. Om du däremot har råd med en dyrare bostadsrätt i Göteborg så kan det också göra det enklare att hitta en bra bostad.

Det finns bland annat föreningar som Guldpokalen och HSB Göteborg har också många olika föreningar, över 280, där du bland annat hittar BRF Slottsskogen och BRF Karlavagnen. Så det finns gott om olika alternativ och du kommer knappast ha svårt att hitta något som passar både dina behov och din plånbok.

Det finns även många planer på att bygga fler bostäder i staden. Utöver det så finns det föreningar som ännu inte blivit godkända, så det dyker löpande upp fler bostadsrättsföreningar i Göteborg. Dessa kan man hålla ögonen på ifall man vill försöka knipa sig en lägenhet så fort det blir tillgängligt för utomstående.

Göteborgs olika föreningar inte ökända och brukar inte ha många problem, vilket också gör staden till ett bra val för den som är ute efter en bostadsrätt. Det betyder däremot inte att man ska kolla omdömen och inte minst kolla upp föreningarnas ekonomi, men det finns mindre risk att man råkar ut för sämre föreningar i den här staden.

Göteborg har även stor variation i områden. Som alla andra större städer innebär det här att man kan enklare hitta prisklasser för alla plånböcker. Om man vill nyttja det här till fullo så är det viktigt att du inte bara kollar upp huruvida du har möjlighet att bo hos bra föreningar, utan också att du jämför de olika föreningarnas priser.

Det man då måste tänka på är att priserna kommer att variera dels på grund av området de ligger i, men det finns också andra faktorer som påverkar priserna hos Göteborgs bostadsrättsföreningar. Bland annat vilket skick som lägenheterna är i och när de sist renoverades. Om föreningen också erbjuder något annat utöver det så kan det också komma att påverka priserna. Därför ska man alltid vara noga med att kolla upp de olika bostäderna, priserna och vad som ingår. Gör man allt det här så blir det också enkelt att försäkra sig om att man får den bästa möjliga bostaden för sina pengar. Det här är såklart viktigt att göra oavsett staden man vill bo i. Även i mindre städer med färre bostadsrätter så är det viktigt att man jämför vilka priser och vilket skick som lägenheterna är i.

Bostadsrättsföreningar Uppsala

Uppsala är en av Sveriges stora studentstäder och här finns ett av Sveriges bästa universitet. Utöver bra studiemöjligheter så finns det också utomordentliga möjligheter att skaffa sig ett nätverk och skaffa de kontakter man behöver senare i arbetslivet. Det här gör Uppsalas bostadsrättsföreningar väldigt populära. Det finns däremot inte överdrivet många, dels för att det är en liten stad dels för att studenter sällan har de ekonomiska möjligheterna som krävs för att ha råd att bo i en bostadsrätt.

Det är därför inte heller konstigt att det inte finns så väldigt många. HSB Uppsala har till exempel bara lite över 100 olika föreningar under sig. BRF Bellman är ett populärt exempel på en sådan förening som också har goda omdömen från de som bott där. Du har även BRF Gränbygårdarna och BRF Djäknen. Det finns dock många fler om du är intresserad av att skaffa en bostad i Uppsala.

Det många väljer att göra istället för att söka sig till en av bostadsrättsföreningarna i Uppsala är att de söker sig till större lägenheter som de kan dela med flera andra studenter. Det här kan vara en smidig lösning för den som är ute efter billigt boende. Självklart vill många ha en egen bostad, men det här kan lätt bli ett bekymmer då bostadsköerna är långa i staden. Så det kan bli väldigt svårt att hitta en egen hyreslägenhet för att kunna bo där.

Det man också kan göra är att kolla efter en andrahandslägenhet i staden. Många av Uppsalas bostadsrättsföreningar kan ha lediga lägenheter tillgängliga för andrahand, vilket kan leda till att du får ett hyfsat boende för en bra peng, vilket kan komma att underlätta i dina studier eller ditt arbete i staden.

Precis som med de andra större städerna i Sverige så ska man alltid vara noga med att kontrollera bostadsrätterna. En visning är en uppenbar del av detta, för du vill alltid se till att lägenhetens skick är bra och att du faktiskt får något som är värt insatsen du ska lägga. Men det är minst lika viktigt att man kikar på omdömen och att man granskar föreningen på nätet. Sen så ska man såklart inte skippa en ekonomisk koll av föreningen, så att du inte hamnar med en förening som har skulder eller dylikt.

Även om Uppsalas bostadsrättsföreningar inte är jättemånga till antalet, finns det gott om alternativ och du kan bo i de flesta delarna av staden genom bostadsrätter. Så du kommer troligtvis inte ha några problem att finna något som passar dig. Det dyker även här upp nya föreningar relativt kontinuerligt, så det kan man hålla utkik efter.

Är man student och inte har råd med en bostadsrätt i Uppsala så finns det istället många andra bra alternativ. Att kika efter lediga rum, delad lägenhet eller varför inte ett kollektiv, kan vara goda förslag på hur man kan lösa sin boendesituation utan att det ska bli för krångligt eller dyrt. På så vis kan du ordna ett bra boende och samtidigt ha nära till dina studier. Pendlandet är enkelt i staden vilket också underlättar för den som inte lyckas fixa en lägenhet som ligger centralt. Man kan ta sig fram genom den omfattande kollektivtrafiken, så det löser sig även för den som bor i utkanten av staden.

Söker du bostad? Sök bland 28 037 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här