Allmänt om boenderegler

När du bor i en bostad så kommer du troligtvis ha en del regler att följa. Oavsett om det är en bostadsrätt, hyreslägenhet, studentboende eller ett kollektiv så kommer det alltid att finnas regler och villkor som måste följas. Det är väldigt viktigt att man följer dem om man vill ha en bra boendeupplevelse.

Nedan kan du läsa om hur boenderegler fungerar, vad du ska tänka på och vilka olika regler som gäller beroende på din boendeform. Mycket av dessa regler är sunt förnuft och är ingenting man egentligen behöver oroa sig för, men det finns en del regler som finns till för allas trivsel som inte skadar att uppdatera sig om.

Därför har man boenderegler

Boenderegler finns till av flera anledningar. Du har dels hyresvärden och dennes säkerhet. En hyresvärd eller fastighetsägare vill knappast ha problem i form av klagande grannar eller andra bekymmer. De vill inte heller riskera att få sin fastighet i sämre skick. Det är därför de sätter upp olika regler som de boende måste följa.

Beroende på ens boendeform kommer dessa trivselregler också att se annorlunda ut. En del stämmer dock för alla boendeformer. Du får till exempel inte förstöra bostaden eller sänka värdet på din bostad, det vill säga genom att förstöra väggar eller liknande. Du får inte heller genomföra renoveringar lite hur som helst, vilket man bör tänka på.

Boendereglerna finns dock också till för alla som bor i huset. Om någon missköter sig eller sin bostad kommer det till slut gå ut över de andra som bor där. En stökig granne kan till exempel störa grannsämjan, göra folk onödigt rädda och även leda till besvär i form av polis eller dylikt. Ingen vill få sin sömn förstörd på grund av en besvärlig granne, så det är viktigt att alla följer reglerna som sätts upp.

Mycket av reglerna är dock väldigt enkla att följa. Ofta handlar det om att visa de andra boende grundläggande respekt och att man inte stör andra i onödan. När det kommer till skötsel av bostaden så är det väldigt uppenbara detaljer som oftast täcks direkt i avtalet för ens bostad.

Reglerna finns även till för att skydda dig själv. De som täcker de gemensamma utrymmena till exempel bidrar till en bättre boendeupplevelse för alla och ser till att inga onödiga bekymmer uppstår. Samtidigt så slipper du börja bråka med grannarna, vilket är ett stort plus eftersom du slipper den huvudvärken. Det är ofta obekvämt att bo i ett hus där man inte kommer överens med grannarna så det är alltid en bra idé att vara på god fot med dem. På så vis slipper du onödig oro och kan även få en bättre relation med de andra som bor i fastigheten.

Det händer om du bryter mot dem

Att bryta mot reglerna är sällan en bra idé. Exakt vad som händer beror lite på din boendeform, men det är allt som oftast att du får problem med andra i huset, hyresvärden och i värsta fall kan du även bli vräkt. Det här är såklart något man vill undvika, och det är oftast enkelt att göra det.

Om du bor i en hyreslägenhet så är det oftast en vräkning som gäller om det går riktigt långt. Samtidigt så är det ingenting som händer över ett litet misstag. Oftast kan man lösa det genom en diskussion med grannen som stör sig. Annars är det oftast genom hyresvärden som man får klagomålet, sedan löser man det på det viset genom dem. Skulle det däremot vara något allvarligare eller om det upprepar sig så kan man i värsta fall bli vräkt, vilket man såklart vill undvika till den mån det går.

I en bostadsrätt så är det lite mer komplicerat, eftersom du betalat en insats för din bostad. Det blir då en längre process ifall man stör de andra som bor där eller om man förstör bostaden. Här finns det även andra regler man ska tänka på, som att man inte får ändra på lägenheten utan tillstånd från föreningen som äger fastigheten. Du kan dock i värsta fall bli avhyst. Det som händer då är att kronofogden tar över och säljer lägenheten. Du får då en viss straffavgift för arbetet, men du får sedan resten av pengarna från försäljningen, så du går inte miste om dina pengar i det stora hela.

I kollektiv kan det finnas mer specifika boenderegler att tänka på. Du har trots allt ett gemensamt ansvar tillsammans med de andra som bor där, exempelvis matlagning, städning, reparationer och så vidare. Det här betyder också att du blir vräkt ifall du inte möter de krav som ställs på dig i hemmet. Det här fungerar sedan ungefär som i de ovanstående exemplen. Du blir vräkt om ombes att flytta från bostaden.

För studenter kan det finnas lite annorlunda regler och man brukar ofta ha lite mer avslappnade sådana. Studenter festar en del och det är inte ovanligt med lite hög musik då och då, så man brukar inte lika lätt bli vräkt för att man stört grannarna. Det betyder däremot inte att det är omöjligt och det sista man vill göra är att störa grannarna i onödan. Får du klagomål kan du lika väl bli vräkt som om du bodde i en vanlig hyreslägenhet. Så därför bör du alltid vara försiktig med den här sortens saker och alltid se till att tänka på att du följer alla regler och villkor som ställs.

Beroende på exakt vad det är man har gjort så kan reglerna se lite annorlunda ut och så kan även konsekvenserna för att man brutit mot dem. Det här innebär också att man bör vara försiktig med hur man för sig i fastigheten och att alltid hålla sig uppdaterad om vilka trivselregler som gäller för dig i bostaden. Framförallt så går man igenom allt det här när man skriver på avtalet för bostaden, så det bör inte finnas några överraskningar som ställer till det för en.

Trivselregler i studentboende

För studenter är det som sagt oftast lite lättare regler. Du har fortfarande krav på hur lägenheten får användas, vilket inte minst inkluderar krav på att man tar hand om lägenheten och inte missköter den. Det innebär bland annat att du inte får renovera den hur du vill, du får inte förstöra något och om möbler ingått så måste dessa också tas hand om. Så du ska vara ansvarsfull med bostaden och det som ingår, vilket är sunt förnuft.

När det kommer till mer specifika trivselregler så kan de variera en aning beroende på fastigheten, den som äger den och hur området är. Mycket tar man med grannarna själva, så om du till exempel ska ha en fest en fredagskväll kan det vara bra att ta det med grannarna. Allt som oftast brukar inte oljud vara ett problem om det hålls på en rimlig nivå och man inte stör någon i onödan. Det är sällan man involverar hyresvärden för småsaker, utan mycket går att lösa mellan de som bor i huset.

Men bara för att man bor i en studentlägenhet betyder det inte att man kan göra vad man vill. Många studenter är upptagna med studier och behöver sin lugn och ro. Det innebär också att man gärna vill komma överens med sina grannar och se till att prata med dem om eventuella problem. Har du själv problem med något som grannen gör, kan det vara värt att ta ett snack med dem om det.

Annars kan man såklart kontakta hyresvärden om det. Då bör du ha namn och lägenhetsnummer för den som stör dig, eller som du misstänker bryter mot reglerna. Utöver boenderegler så finns det också andra saker du inte får göra, som att använda bostaden för kriminell aktivitet och liknande.

Andra saker man gärna vill tänka på är att inte störa grannarna om du har en balkong. Skaka till exempel inte mattor från den och var försiktig med saker som grillning och rökning. Det här kan blåsa in till dina grannar och orsaka dem onödigt med besvär. Det kan även leda till problem om de har nedsatt hälsa. Så undvik den här sortens aktivitet i den mån det går. Istället kan du kolla om du kan röka utomhus eller om det finns en designerad grillplats där du får grilla utan att störa någon.

Boenderegler i lägenhet

I en lägenhet finns det en hel del saker man inte får göra. Du kommer till exempel ha en del begränsningar i friheten, inte minst när det gäller ändringar eller renoveringar av din bostad. Du får inte utan tillstånd tapetsera om eller bygga om något. Du kan dock fråga fastighetsägaren om det är okej, ifall väggarna till exempel är slitna eller dylikt så kan de vara glada över att få det gjort. Men utan tillstånd så kan du i värsta fall bli vräkt om de känner att de måste göra om allting för att de inte gillar ändringen. Så ta alltid det här med dem först och se gärna till att du får det skriftligen om du känner att det behövs.

Att inte vara stökig eller störa grannarna är såklart också väldigt viktigt. Som med de flesta boendeformer har du fortfarande saker att tänka på kring ljud. Det är lite svårt att säga exakt hur det här fungerar, men vanligtvis vill man vara lite mer tystlåten mellan 22.00 och 08.00. Det här innebär att man vill hålla ned ljudnivåerna från musik, TV och så vidare under dessa tider. Då de flesta sover under de här tiderna är det inte ofta det blir ett problem.

Om du har balkong så gäller det att man är skötsam och inte till exempel röker eller grillar på den om du inte har tillstånd för det. Det här beror mycket på avståndet mellan balkonger och hur huset är byggt. Du kan alltid fråga hyresvärden eller fastighetsägaren om detta innan. Men undvik att rök blåser in hos grannen helt enkelt, på så vis undviker du massvis med problem och sura grannar.

Har man gemensamma utrymmen gäller det såklart att man tar hand om dessa. Du ska med andra ord städa efter dig och använda det som erbjuds på rätt sätt. Det är till exempel inte ovanligt med tvättstugor. Då ska du använda maskinerna rätt och enligt instruktionerna. Sedan ska du även städa efteråt och alltid vara noga med att göra en felanmälan ifall något inte fungerar som det ska.

Det kan även finnas en mängd andra regler som du måste följa. Boenderegler kan bland annat inkludera saker som att man inte får ha husdjur. I dessa situationer måste man prata med hyresvärden och se om det går att göra något som helst undantag för detta. Men om inte, måste du antingen hitta en annan bostad eller göra dig av med husdjuret.

Boenderegler i bostadsrätt

Boendereglerna för en bostadsrätt skiljer sig en aning beroende på just din förening. En del har lite enklare regler medan andra har striktare. Det finns dock en hel del regler som är gemensamma för de flesta bostadsrätterna, dessa brukar också vara bland de viktigaste, vilket underlättar en hel del.

Till att börja med så har vi igen den här biten kring ljudnivå. Mellan 22.00 och 08.00 ska det vara tystlåtet till den mån det går. Den här tiden brukar gälla för nästan alla föreningar, eftersom det är mellan de här timmarna som folk sover och är upptagna. Under den tiden bör du alltså vara försiktig så att du inte för en massa oväsen eller har en högljudd TV på,

Du bör även prata med dina grannar inför eventuellt oväsen. Det kan till exempel handla om en fest, att du ska ha över ett större sällskap eller om du ska göra något sorts arbete som för ovanligt mycket oväsen. Genom att informera dina grannar om detta så är det inte lika stor risk att du får klagomål och du spar in en väldig massa bekymmer.

Om du har en balkong så kommer du troligtvis inte få grilla på denna. Det kan finnas undantag men balkongerna i bostadsrätter brukar vanligtvis inte göra undantag för detta, eftersom de kommer att blåsa in genom fönster eller hos andras balkong. Du får sällan röka på balkongen heller, men det kan finnas en uteplats där det är okej att man röker. Det är inte heller ovanligt att det finns en plats för att grilla också, ofta med grill redo till och med.

Det är inte heller ovanligt att man har gemensamma utrymmen i en bostadsrättsförening, där det också finns olika trivselregler att följa. Har man till exempel en grillplats så är det ditt ansvar att göra rent och ta hand om skräp när du är färdig. Om en grill finns så ska denna göras redo för nästa användare. För tvättstugor är det viktigt att man tar hand om maskinerna och städar efter man är klar. I grund och botten så ska alla gemensamma utrymmen återställas till hur det var när man kom dit. På så vis slipper du bekymmer med grannarna.

När det gäller husdjur så måste man kolla sitt avtal och fråga föreningen. Vissa tillåter husdjur medan andra inte gör det. Samtidigt så är det sällan okej med lösa husdjur. Det vill säga, du får inte låta hunden springa runt utomhus utan koppel medan du är i området. Det kan finnas de som är rädda för vissa husdjur eller som är allergiska.

Tänk även på att du visserligen får göra mindre renoveringar, men du behöver fortfarande ha skriftligt tillstånd för större projekt. Se då till att du får tillstånd, gärna skriftligen, om detta från din förening. Annars kan du bli skyldig att ersätta för det arbete du har gjort, inte minst om det leder till en värdeminskning på din bostad.

Om du brutit mot trivselreglerna

Det kan såklart hända att man bryter mot reglerna. Det kan till exempel handla om mindre kända regler, att man inte tänkt sig för eller dylikt. Det är fullt naturligt och förhoppningsvis är det ingenting allvarligt man gjort.

Om du upptäcker att du brutit mot en boenderegel som lett till att en granne störts eller blivit irriterad, är det bra om du ber om ursäkt till dem personligen. Det här kan spara in mycket bekymmer och även förhindra att de klagar till hyresvärden eller föreningen som äger boendet.

Om det är något allvarligare, eller om hyresvärden fått in klagomål, är det viktigt att du ber om ursäkt direkt till dem. Se även till att förklara att det inte kommer hända igen och ta ansvar för det du gjort. På så vis kommer du minska risken för problem som vräkning.

Det bästa är dock att undvika problem i den mån det går. Se till att du vet alla reglerna i den fastighet du bor i och att det inte uppstår några onödiga problem. På så vis slipper du bråka med grannarna och du kan få en mycket trevligare boendeupplevelse där alla kan leva tryggt och utan bekymmer. Men händer det något så är det alltid bäst att du tar ansvar för det och inte kommer med en massa undanflykter. En ursäkt kan ta en långt med både grannar och hyresvärdar eller föreningar.


 

Söker du bostad? Sök bland 23 200 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här