Att ha katt i lägenhet - regler, tips och råd för inomhuskatter

Funderar du på att skaffa katt i din lägenhet? Här får du veta allt om regler, lämpliga kattraser för små ytor och hur du kan göra din lägenhet kattsäker.

Att ha katt i lägenhet - regler, tips och råd för inomhuskatter

Att ha en eller flera katter hemma är möjligt även om du bor i lägenhet. Däremot finns det en del regler att förhålla sig till vad gäller hur mycket utrymme katten måste ha, vilka tillbehör man måste köpa in och även hur processen att skaffa en katt för lägenhet ser ut. 

Katter måste till exempel stimuleras, då det annars finns stor risk för att de ger upphov till skador på lägenheten som till exempel klösmärken. En hyresvärd kan endast neka dig att skaffa katt om det finns sakliga skäl, till exempel om du bor i ett allergifritt boende. 

För att din katt ska trivas och du ska känna dig bekväm med din nya rumskompis, är det en hel del saker som du som kattägare måste ta med i beräkningen. Dessutom måste du se till att du följer de regler och riktlinjer som har satts för katter i lägenheten. Allt detta går vi igenom här!

Att skaffa katt i lägenhet

Om man planerar att skaffa katt är det en mängd olika saker som man måste ha i åtanke. Dels har valet av katt betydelse och det är även viktigt att man anpassar valet av katt beroende på hur stort man bor och hur lägenheten ser ut. 

För att katten inte ska känna sig stressad i sin boendemiljö är det viktigt att både kattsäkra lägenheten och även att man ger sin katt tillräckligt med aktiviteter för att stimuleras under dagarna. Olika kattraser har också lite olika beteenden, vilket innebär att man också bör välja rätt kattras för sin boendesituation.

Måste man fråga sin hyresvärd om lov innan man skaffar katt?

Det finns inget krav på att du måste fråga din hyresvärd eller hyresgästförening om du vill skaffa katt. Däremot tillhör det god sed att man informerar sin hyresvärd om detta, för att det ska kunna göras en notering.

Som kattägare är man däremot skyldig att kompensera sin hyresvärd för alla eventuella skador som katten har orsakat i lägenheten. Dessutom ska katten inte vistas i gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga, ifall andra hyresgäster är känsliga mot katter.

Om katten stör dina grannar kan du förlora hyreskontraktet

Om du som hyresgäst väljer att skaffa en eller flera katter, beroende på hur stort du bor, är du även skyldig att se till att de inte stör dina grannar. Du kan till exempel hålla koll på dina katter med kameror under dagarna, för att se till att de inte jamar eller klöser i lägenheten. 

Får du klagomål eller synpunkter från dina grannar om att de störs av dina katter, måste du åtgärda detta direkt. Upprepade klagomål eller klagomål som anses vara så pass stora att det påverkar trivseln hos andra hyresgäster, kan innebära att du förlorar ditt hyreskontrakt.

Regler och riktlinjer för att ha katt i lägenhet

Jordbruksverket har även en mängd djurskyddsbestämmelser om katter som man måste säkerställa att man efterföljer. 

Dessa bestämmelser visar bland annat vad man som kattägare är skyldig att göra för att katten ska må bra. Bland annat måste du eller någon annan se till katten minst två gånger om dagen, eftersom katter annars kan bli stressade av att vistas för lång tid på egen hand. Det är också krav på att boendemiljön inte får innebära någon risk för katten. Håll lägenheten i ett bra skick och se till att du investerar i rätt leksaker och kattillbehör för att din katt ska trivas i lägenheten och kunna hålla sig sysselsatt.

Så kattsäkrar du balkongen

Jordbruksverket har satt föreskrifter som du som kattägare måste följa om du bor i en lägenhet med balkong. Föreskriften innebär ett tvång att kattsäkra balkongräcket med nät om din lägenhet ligger 5 meter eller mer över markytan.

Du kattsäkrar enklast balkongen genom att sätta fast något typ av nät utmed balkongräcket, så att din katt inte kan hoppa upp på räcket eller fastna mellan gliporna i räcket. Nätet du köper måste vara finmaskat, eftersom det annars finns en risk för att din katt blir nyfiken och fastnar med huvudet. Bäst är att välja hönsnät och är också ett av de mer prisvänliga alternativen på marknaden.

Men oavsett på vilken våning du är bosatt är det alltid en fördel att säkra balkongen, så att din katt eller kattunge inte har möjlighet att ramla ner.

Hur man kan hjälpa en innekatt att trivas

För att minska risken för att din katt klöser på möbler eller väggar är det viktigt att katten stimuleras med olika leksaker, klätterträd och möjlighet att klösa i lägenheten. Vart de placeras är också viktigt att tänka på, för att de ska ge optimal effekt. Katten måste få utlopp för sina naturliga beteenden och särskilt viktigt att det att man främjar detta om man har en innekatt som inte lämnar lägenheten under någon del av dagen.

  • Leksaker för att främja kattens jaktinstinkt: Katter har en stark naturlig jaktinstinkt och för att främja denna på ett bra sätt finns det en mängd leksaker som du kan investera i. Många av dessa är också väldigt prisvänliga alternativ om du vill hålla kostnaden nere. Bland annat finns det leksaker som bygger på olika belöningssystem. Ett annat alternativ är att gömma olika belöningar runt om i lägenheten, på olika höjder så att din katt kan aktiveras och leta.

  • Klösträd eller klösbräda: För en katt kommer det att vara naturligt att klösa för att markera revir eller vässa klorna. Men för att minska risken för att din katt väljer dina möbler för denna aktivitet är det bra att placera ut lite olika klösträd och klösbrädor runt om i lägenheten. Gärna en i varje rum eller på platser där din katt vistas mer frekvent. 

  • Klätterträd med olika nivåer eller hyllor: Katter gillar att hålla utkik över rummen och detta är en anledning till att många katter gillar att klättra. Du kan stimulera detta hos ditt husdjur lite extra genom att köpa klätterträd med olika nivåer eller sätta upp hyllor som avses för din katt.

Område för avkoppling och gömställen: En annan sak som måste finnas i lägenheten är områden där din katt kan koppla av och även olika gömställen. Katter gillar att komma undan och brukar inte tycka om att vila på en öppen plats alla gånger. Köp gärna därför ett klätterträd eller klösträd som också har ett sovhus där din katt kan gömma sig.

Regler för katter i hyresrätter

Att ha en katt i lägenheten kräver lite pyssel och det är en del regler att förhålla sig till, för att din katt ska kunna vistas i lägenheten på ett säkert sätt. Om katten till exempel har tillträde till din balkong, är det en fördel om du säkrar balkongräcket med nät för att hindra din nyfikna katt från att ramla ner. Dessutom är det krav på att detta genomförs om balkongen är 5 meter över marken.

Hur stort måste man bo för att ha en innekatt?

Jordbruksverket har satt ett krav på att man för permanent innehav av katt måste ha en yta på minst 6 kvadratmeter, samt 1,9 meter högt i tak. Detta innebär att man kan ha en innekatt även om man bor väldigt litet. De flesta kattraser är bekväma med att bo på en mindre yta, så länge de har möjlighet till aktiviteter under dagen.

Vanliga kattraser för inomhusmiljöer

En del kattraser är mer benägna än andra att markera sitt revir. Väljer man en kattras som inte är särskilt lämpad som innekatt, ökar därmed riskerna för att din katt klöser på möbler eller väggar för att helt enkelt markera sitt revir. 

Det är särskilt några kattraser som rekommenderas lite extra för inomhusmiljöer och som tenderar att ha en mer lugn personlighet och heller inte är lika aktiva, dessa är bland annat:

  • Ragdolls

  • Sphynx

Men det bästa valet för dig beror helt och hållet på hur mycket du är hemma och hur ditt boende ser ut. Har katten tillgång till mer utrymme att vistas på, har du även mer valmöjligheter när det kommer till vilken kattras du kan välja.

Att inreda en liten lägenhet för katt

Katter mår inte dåligt av att bo i en mindre lägenhet, så länge du säkerställer att katten har tillräckligt med aktivering i lägenheten. För att katten ska kunna vistas i lägenheten utan risker när du själv inte är hemma, är det viktigt att du ser över lägenheten och även funderar på hur du kan inreda lägenheten för att din katt ska ha mer yta att vistas på.

Katter gillar höjdskillnader, att klättra och även att leta efter mat och kommer nyfiket att vilja utforska lägenheten. Det är viktigt att din katt inte kan fastna i någonting, som kan orsaka skador på din katt. Enligt föreskrifterna om vilka regler man måste förhålla sig till är du som kattägare skyldig att säkerställa att katten kan vistas hemma på ett tryggt sätt, samt satsa på bra förvaring, så att du kan hålla boendet rent och städat.

Nödvändiga tillbehör för katter som till exempel klösbräda, klätterträd, kattlåda och vattenskål ska placeras på ett sätt så att det är enkelt för din katt att använda. Din katt måste kunna sträcka ut sig, samtidigt som det också ska finnas mycket saker för din katt att göra under dagen.

Kattens välbefinnande i fokus

Kattens välbefinnande ska alltid ha högsta prioritet för dig som kattägare. Fundera på vad du kan göra för att din katt ska trivas bättre i lägenheten och hur du kan aktivera katten och främja dess naturliga instinkter. Detta kan du faktiskt göra med några enkla medel och du kan även bygga en hel del smarta anordningar för att stimulera din katts jaktinstinkt eller för att skapa fler gömställen som din katt kan vila upp sig på.

Aktiveringsleksaker ska dock inte stå framme för jämnan, eftersom det då finns en risk för att din katt tröttnar på dessa. Försök istället att ha en rotation med leksaker som du flyttar runt i lägenheten, för att öka trivseln hos din katt. Om det ständigt finns någonting nytt att upptäcka kommer din katt garanterat att må bättre. 

Om man inte förhåller sig till Jordbruksverkets föreskrifter som gäller innekatter eller vanvårdar sin katt på annat sätt, räknas detta som djurplågeri och detta kan man få rejäla böter för eller fängelse om det rör sig om extrem vanvård.

Att ha flera katter i lägenhet

Har du en lägenhet som är tillräckligt rymlig för att du ska kunna ha flera katter hemma är detta en möjlig lösning och kan också vara en hälsofördel för din katt om du arbetar på annat håll och har svårt att kolla till katten mer än morgon och kväll (det finns lag på att du måste kolla till ditt husdjur minst två gånger om dagen).

Har du flera katter ska det köpas flera tillbehör

Men det är inte bara att du ska ha tillräckligt med yta för dina flera katter att vistas på. Du måste också ha utrymme för de extra tillbehör som du behöver investera i. Varje katt ska ha tillgång till en egen kattlåda, matskål och klösbräda. Om du har en vattenfontän måste du antingen investera i en extra, alternativt köpa en modell som rymmer mer vatten för att kunna användas av flera katter.

Kattens hälsa och säkerhet

Som kattägare bär man ett ansvar att se till att katten får i sig tillräckligt med mat och helt enkelt mår bra. Innan man skaffar katt är det nödvändigt att man ser till att man har ekonomin för att åka in med katten till veterinären om den blir sjuk, har budget för att göda den med bra mat som är anpassad efter kattens ålder och behov, samt att man även bor i en lägenhet som är anpassad för att katten ska kunna röra på sig fritt och få utlopp för sina naturliga instinkter.

Så även fast det känns nödvändigt att införskaffa en katt som sällskap, måste du först säkerställa att du faktiskt kan ta hand om katten på ett bra sätt.

Söker du bostad? Sök bland 28 099 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här