Såhär undviker du bostadsbedrägeri och bluffannonser

Bostadsbedrägerier har blivit ett stort problem under de senaste åren, vilket man kan märka överallt runt om på webben. Fler och fler människor ger sig in på bostadsmarknaden, men det är särskilt de unga som råkar gå rätt i fällan och bli ett offer för falska bostadsannonser.

Därför har vi här på Bostadslistan.se hittat några kännetecken som gör det enklare att för dig som bostadssökande att identifiera falska annonser.

Brist på bilder eller dålig upplösning

Ett tecken på en falsk bostadsannons kan vara att det antingen inte finns några bilder alls, eller dålig kvalité på bilderna i annonsen. En seriös hyresvärd kommer alltid sträva efter att göra en så attraktiv bostadsannons som möjligt för att öka intresset för bostaden. Därför bör du vara försiktig med bostadsannonser som bara innehåller 1-3 bilder på bostaden. Samtidigt bör du titta på kvalitén på de bilderna som visas. Ofta använder bedragare bilder från Google, hotell eller Airbnb eftersom de är lättillgängliga, så om bilderna ser ut som från ett hotell, eller har underlig stil, är det förmodligen en fakeannons.

Bristfällig eller beskrivning på engelska

De falska annonsörerna bor oftast i utlandet och försöker lura bostadssökande genom att hävda att de antingen bor eller arbetar i ett annat land.

Därför bör du vara uppmärksam på beskrivningen i hyresavtalet, eftersom det i många fall inte komma stämma överens med bostaden i fråga. Var också uppmärksam på annonser som är dåligt formulerade eller har massa fel i sig. De falska hyresvärdarna använder sig ofta av översättningsprogram, vilket ofta är rätt lätt att se om man läser beskrivningen.

Hyresvärdens kontaktinformation

Ett av kännetecknen som är enkelt att identifiera är hyresvärdens kontaktinformation, såsom namn, telefonnummer och e-post. 

Här bör du tänka på korrespondensen mellan hyresvärden och dig. Om e-postadressen till exempel innehåller ett annat namn än det som hyresvärden uppgav i annonsen, är det ett starkt tecken på att annonsen är fake. Om hyresvärden har angett ett telefonnummer skulle det dessutom kunna vara en bra idé att ringa det för att se om numret finns.

Pris på bostaden

Om du inte känner till priserna på bostadsmarknaden i just din stad är det en bra idé att be någon om råd innan du går vidare. Om du har hittat en fantastisk 3-rumslägenhet på Östermalm för 5000 i månaden, så ska man kanske tänka en gång extra innan man börjar föra över pengar. Om det låter för bra för att vara sant så är det ofta det.

Hyran i de större städerna, särskilt Stockholm, är som många vet relativt hög. Tyvärr är det väldigt osannolikt att du kommer att hitta en stor och nyrenoverad lägenhet till ett billigt pris, och om du gör det så ska du verkligen vara på din vakt. De falska hyresvärdarna kommer ofta att sätta hyran under marknadspriset för att på detta sätt få massor av desperata bostadssökande att kontakta dem. 

Ta en extra titt på adressen

I regel visas alltid den fullständiga adressen med vägnamn, nummer, våning osv. i en bostadsannons. De falska hyresvärdarna utelämnar ofta delar av addressen i bostadsannonsen, eftersom de ofta erbjuder lägenheter som redan är upptagna. 

Om du stöter på en annons där t.ex våningen på bostaden inte är med, kan du försöka kontakta de som bor på adressen och se om allting stämmer. Om de aldrig har hört talas om personen som utger sig för att vara hyresvärd, så kan vi utesluta att annonsen är äkta.

Vi hoppas att denna guide kan hjälpa dig i din bostadssökning och se till att du hittar en bostad utan att råka ut för några problem med fakeannonser.

Söker du bostad? Sök bland 24 045 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här