Skatteregler för uthyrning av bostäder och fastigheter

Om du antingen börjat med uthyrning eller ska göra det inom en nära framtid, är det såklart viktigt att du sätter dig in i hur skattningen fungerar. Som tur är så finns det i Sverige goda chanser att dra ned på skatten och faktiskt tjäna en del pengar på att hyra ut, inte minst om du är en liten hyresvärd med en eller ett par få bostäder som du hyr ut.

I den här guiden går vi lite enkelt igenom hur beskattningen fungerar och vad det är du ska tänka på kring skatt för uthyrning. Det är ganska enkelt och du får bland annat lära dig om grundavdraget som alla hyresvärdar får göra, samt vad som gäller för olika sorters boendeformer och bostadstyper.

Privat uthyrning

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Med dessa grundavdrag får du redan där en bra intäkt för att hyra ut din bostad och skattereglerna för uthyrning är väldigt generösa på det viset. Det viktigaste är att man faktiskt deklarerar hela sin hyresintäkt och att man inte försöker fuska, vilket man sällan vill göra med de här avdragen som redan är väldigt generösa.

Den här sortens avdrag gäller även för dig som hyr ut din villa eller en sommarstuga. Du får alltså ett grundavdrag på 40 000 kronor och sedan med de 20% du får dra av upp till sammanlagt 50 000 kronor. Här kan det dock skilja sig åt en aning beroende på hur ditt ägande ser ut, vilket man bör tänka på.

Om du hyr ut bara en del av bostaden

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Skatteregler för bostadsrätt

Om du har en bostadsrätt som du vill hyra ut så finns det en del man bör tänka på. Innan du ens överväger att hyra ut den så bör du alltid skaffa dig tillstånd för detta genom din förening. När du väl har det så är det bara att hitta en hyresgäst, vilket brukar vara ganska enkelt. Om du däremot inte skulle ha ett tillstånd och blir upptäckt kan du förlora ditt kontrakt, så det är väldigt viktigt att aldrig kompromissa på den här biten.

När du hyr ut din bostadsrätt har du alltid rätt till schablonavdraget på 40 000 kr. Det här gäller såklart per bostadsrätt och år. Så om du har två bostäder får du göra ett separat avdrag på 40 000 kronor för vardera lägenheten per kalenderår. Så först om dina intäkter är över de avdragen du får göra kommer du att beskattas.

Utöver det så kan du också göra avdrag på de avgifter som du har betalt till bostadsrättsföreningen under den tid som din bostad har varit uthyrd. Det gäller också att du sätter en skälig hyra, vilket brukar vara runt din egen avgift. Det kan dock hända att du får lägga till en del om lägenheten är möblerad eller om du har några tillägg som hyresgästen får tillgång till.

Se också till att de alltid deklarerar det exakta belopp som du får in varje år genom din uthyrning. Skatteregler för uthyrning kan vara lite kluriga och det är viktigt att man gör allting på rätt sätt. Annars riskerar du att hamna i onödigt mycket problem ifall du blir granskad. Eftersom avdragen är väldigt generösa så är det sällan man behöver oroa sig för onödigt mycket skatt på det hela.

Skulle man dock inte deklarera allting och man blir tagen under en eventuell granskning, kan du hamna med onödigt höga straffavgifter och du kan även få problem med din förening. Så det är aldrig värt att slarva med den här biten oavsett hur många bostäder man har som hyrs ut.

Glöm inte reglerna för din bostad

Det är väldigt viktigt att man alltid hyr ut på rätt vis. Bara för att du har en bostadsrätt är det inte säkert att du får hyra ut som du vill. Det är därför det är viktigt att man skaffar sig ett godkännande från föreningen först. Utöver det så vill du också göra dig lite mer insatt i reglerna för bostaden och se till att din nya hyresgäst vet om det här.

Om du däremot inte följer reglerna, eller om din hyresgäst inte gör det, kan du få stora problem med ditt kontrakt. Utöver det så är det inte heller optimalt att börja bråka med de andra som bor i huset. Så det är viktigt att man ser till att allting följs på korrekt vis.

Det här gäller även för beskattningen när du hyr ut. Det är viktigt att man deklarerar allting på rätt sätt och att man inte tar några genvägar på den fronten. Är du däremot inte helt säker på hur det fungerar med beskattningen för just din bostad, kan du antingen fråga Skatteverket som har massvis med information om det här, eller så kan du fråga din förening om du har en bostadsrätt. Det här är en enkel bit och det finns mycket information om det här. Genom att sätta dig in i exakt hur det fungerar så kommer du att slippa mycket av de eventuella bekymmer som du annars kan hamna i kring skatteregler för att hyra ut.

Din skatt efter avdragen

Om du deklarerat din inkomst som du ska så kommer du som sagt kunna göra mycket avdrag. För de allra flesta blir det 40 000 kronor i schablonavdrag och du får även dra av 20% av dina hyresintäkter. Det här kan göra att väldigt lite behöver skattas, inte minst om du bara har en bostad som ska hyras ut.

Men när du väl gjort det så kommer du eventuellt ändå ha en del inkomster från din uthyrning och det här ska såklart sedan beskattas. Överskottet på din hyresinkomst, minus alla de avdrag du får göra, ska sedan beskattas som kapitalinkomst. Det här ligger vanligtvis på 30% och är en väldigt jämn summa.

Men det här är alltså bara skatten för allt som kommer över dina avdrag. Så för den som har en eller två bostäder kommer det alltså inte bli en överdrivet hög summa som du betalar skatt på. Undantaget är om du har en väldigt dyr bostad där du tjänar in väldigt mycket pengar varje år.

Slutsats om skatteregler för uthyrning

Som du märker är det ganska få regler och det finns mycket fina avdrag att göra så att du tjänar in mer pengar på din uthyrning. Det enda man ska tänka på är att alltid deklarera och vara noga så att allting faktiskt blir rätt. Det du också vill tänka på är att resten av processen blir rätt, så att du tar ut skälig hyra och sedan betalar skatt på det du inte får göra avdrag på.

För de allra flesta blir det aktuellt med avdrag på 40 000 kronor och du får göra ett avdrag på dina hyresintäkter på 20%. Det här gäller för nästan alla, med få undantag till exempel om du endast hyr ut ett rum eller dylikt där skatteregler kan se lite annorlunda ut. Men för det mesta så är reglerna väldigt raka och tydliga, så att man enkelt kan hyra ut bostaden och sedan faktiskt tjäna in lite pengar på att göra det också.

Söker du bostad? Sök bland 23 104 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här