Så får du en billigare elräkning

Där finns flera sätt som du som privatperson kan få en billigare elräkning. Såklart är ju den mest självklara tanken då att det lättaste sättet är faktiskt att förbruka mindre el men att dra ner på sin förbrukning behöver inte nödvändigtvis innebära sparade pengar. Där finns flera knep man kan använda sig av som sparar dig pengar och sparar på elen. Vi drar igenom allt du behöver veta i denna händiga guiden.

Dra ner på elen

Med risk att det låter som jag säger emot det jag nyss sa, så resulterar en mindre elförbrukning ofta i en billigare elräkning. Som sagt ganska självförklarande, ju mindre man använder, ju mindre måste man betala. Följande tips handlar därför om hur man kan ställa om för att använda mindre el i hemmet.

1. Uppvärmning

Mycket av den energin vi använder går till att värma upp våra hem. Så rimligtvis är en slutsatts att man ska dra ner på temperaturen hemma något. Med detta menas inte att man ska gå och frysa om vintern men om man drar ner endast en enda grad så minskar ens energiförbrukning hela fem procent. Dessutom kan man tänka på att på ett bättre sätt ta till vara på värmen. Du kan till exempel lägga till nya tättningslister bland fönster och dörrar samt se till att du fortfarande drar ner persienner eller rullgardiner även under vintermånaderna eftersom de håller inne värmen.

2. Belysning

Någonting annat som slukar el i hemmet är ens belysning. I flera år har energisnåla glödlampor funnits, till exempel LED lampor. För varje glödlampa du byter ut i hemmet kan det motsvara hela 600kr/år bara för att glödlamporna använder mindre energi för att lysa. Och såklart så ska man ju också komma ihåg att inte ha lamporna tända när man inte använder de, dvs släck efter dig. Om du har riktigt svårt för att släcka efter dig kan du köpa antingen timer eller rörelsesensorer som ser till att släcka lamporna när du inte använder dem. Du kan också köpa smart-lampor. Då kan du nämligen styra dina lampor med mobilen när som helst utan problem.

3. Mat

När det energiförbrukning i förhållande till vår mat så använder vi energi både för att förvara vår mat i kyl och frys samt att tillaga den på spisen eller i ugnen till exempel. När det gäller kyl och frys så är det viktigt att de ställs in på rätt temperatur, dvs +5 för kyl och -18 för frys. Elen går åt att hålla den låga temperaturen så det är viktigt att dörrarna är slutna på kyl/frysen, annars försöker den mer och mer att hålla temperaturen vilket tar mycket energi. För att kylen ska använda kylen på ett effektivt sätt är det även en god idé att hålla den ren och frosta av. Eftersom den också ska hållas kall kan det vara en bra att tänka på vart kylen är placerad. Står den bredvid ugnen eller i solljuset till exempel så påverkar det hur mycker kylen måste dra för att hållas kall. Har du matrester som ska in i kylen är det också bättre att låta dem svalna innan de läggs in i kylen och på andra sidan myntet, har du frysta rester som ska tinas så behöver kylen inte jobba så hårt om du tinar det i kylen.
När det istället kommer till det varma så drar en vattenkokare mycket mindre energi än att värma vatten på spisen, och mikron drar mindre än ugnen om man ska värma eller tina en liten mängd mat. Och om man jämför spisen och ugnen så drar spisen mindre, men då ska man komma ihåg att välja rätt storlek på kastrullen så att man drar nytta av hela plattan och inte använder energi förgäves.
Det sista i förhållande till maten är rengöringen av disken. Det är alltid smartast att endast köra diskmaskinen när den faktiskt är full eftersom det drar ungefär lika mycket som halvfull och därför drar man ner på antalet gånger man drar igång maskinen och sparar energi på det sättet. Att använda diskmaskin är faktiskt väldigt mycket mer effektivt än att diska för hand dessutom.

4. Tvätt

Sista vitvaran på listan är tvättmaskinen och torktumlaren. Då är det återigen temperaturen man ska tänka på. Det går åt mycket energi att värma vatten nämligen så att tvätta i 40 istället för 60 halverar nästan energiförbrukningen. Och likadant som diskmaskinen så drar det nästan lika mycket el att köra igång maskinen oavsett hur full den är så spara på det tills du har en full maskin med tvätt att göra. Det är också en bra idé att använda högsta centrifugeringen då det är ett effektivt sätt att torka kläderna tillomed i tvättmaskinen.
Men det som slukar mest är torktumlaren. En tumlare kräver ungefär fyra gånger så mycket som en tvättmaskin och ett torkskåp hela åtta gånger så mycket. Därför ska man lufttorka i den mån det går, det drar nämligen ingen el alls! ;) 

Dra ner på kostnaden utan att ändra i förbrukningen

Som nämnt innan så finns det även sätt som du kan få en billigare elräkning utan att du ens behöver tänka om. Nu när vi ändå gett så många tips så hjälper ju de också oavsett och att minska din energiförbrukning är dessutom det bästa miljötipset. Men att dra ner på kostnaderna för sin hänger an på om man har fast eller rörligt pris på sin el. Har man ett fast pris så betalar man samma för en kWh oberoende av tidpunkten och årstiden. Har man åt andra sidan ett rörligt pris så varierar ens pris beroende på prisutvecklingen på elbörsen NordPool. Det innebär att prisen fluktuerar med marknaden för el vilket innebär en risk för att om efterfrågan är hög så kommer prisen också vara hög, dvs under vintermånaderna kan prisen vara lite högre och på sommaren lite mindre. Det är trots allt uppvärmning som slukar mest energi från de svenska hushållen. Om man tillomed har ett såkalat timprisavtal så varierar priset beroende på Nordpoola spotpris, och det är nämligen där man kan tänka om för att spara pengar. Men om man tänker på sitt dygn och när alla brukar använda el så kan man istället använda el när efterfrågan är mindre och därför betala mindre för sin el. Till exempel om man sätter igång disk- och tvättmaskinen innan man går och lägger sig när efterfrågan på el är relativt låg. Tänker man i dessa banor kan man även planera sin uppvärmning och matlagning när andra inte gör det. Detta kan då spara dig pengar eftersom priset för din el är i enlighet med timmes efterfrågan. 

Söker du bostad? Sök bland 27 796 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här