Villalägenhet – Så fungerar det

En villalägenhet syftar oftast på en lägenhet som är inuti en villa. Ofta har man en egen utgång och det kan finnas fördelar som uteplats, bra ljudisolering och eget kök. Det är finare och mer eget än ett rum, men det kommer också med sin beskärda del nackdelar.

För vissa är det dock perfekt, inte minst om man har pengarna och hittar en riktigt fin lägenhet som man trivs i. Det behöver inte heller vara omöjligt att hitta en som kommer med ett mer överkomligt pris som inte bränner hål på plånboken. Du får en mängd fina fördelar med den här sortens bostad och det är väl värt att kika på den här boendeformen om du har varit i funderingarna kring att byta bostad, för det här är ofta en variant som många hoppar över och inte tittar på. Det är också en vanlig boendeform för turister, vilket vi också går igenom mer om längre ned i slutet av texten.

Bättre än ett rum

En villalägenhet kommer med sina fördelar. Du får ofta lite större yta att bo på och det är inte ovanligt att man har egen tvättmaskin, kök och så vidare. I många fall får du även en egen uteplats som du kan sköta om.

Så det säger sig självt att det är mycket bättre än när man bara hyr ett rum i en villa. Du får mycket mer av ett privatliv och det är definitivt en egen bostad. Det är därför inte heller konstigt att dessa kan vara väldigt populära, även om de inte är jättevanliga direkt.

Ofta har de en ganska lyxig stämning och har bra utrymme. Så det passar för de flesta och det kan vara ett utmärkt val, inte minst då dessa ofta finns i större städer som Stockholm och Göteborg. Det är inte heller ovanligt att hitta dessa i fina hus och bra områden. Så det är väl värt att bo i den här sortens bostad, om du får chansen att göra det. Ofta är det säkrare villaområden där du inte behöver oroa dig alltför mycket kring säkerhet och andra sorters problem.

Har man pengarna för en av dessa bostäder så är det absolut värt att kika på. Men det är som sagt värt att påpeka att prislappen ofta ligger rätt högt uppe med den här sortens bostäder, något som lätt kan ställa till det för den som inte har budgeten för det här.

Kan bli dyrt

Dessa bostäder kan som sagt bli ganska dyra. Det är fina bostäder och du får ofta ganska stor boyta. Att man sedan oftast har kök, tvättmaskin och golvvärme gör det inte direkt billigare. Det behöver inte vara ett stort problem för vissas, men den här sortens lägenheter är sällan lämpade för den som vill bo billigt.

Det man kan göra är att kolla efter en villalägenhet som finns i en billigare kommun. I de mindre städerna är de ofta lite mer överkomliga och det kan bli mer rimligt för dig. Om du vill bo i de finare städerna i landet så kommer du däremot få problem att hitta något som är överkomligt, såvida du inte har en hög inkomst såklart.

Priserna skiftar som sagt och om du hittar en villalägenhet i en liten småstad så kommer du troligtvis undan mycket billigare. Det enklaste sättet att fixa ett bra pris är att du helt enkelt jämför priser med varandra och håller på så tills du hittar en bostad i ett bra område och i en bra stad där du vill bo.

Inte överdrivet vanligt

Det finns gott om villalägenheter i landet, men det är inte någon av de vanligare boendeformerna. Det handlar framförallt om att få har byggt sina hus på det viset och det blir ofta dyra hyror, vilket innebär att efterfrågan också är begränsad.

Det betyder dock inte att det är omöjligt att hitta dessa. Det finns nästan alltid ett par stycken lediga runt om i landet och de kommer som sagt i varierade kostnadsnivåer. Så vill du verkligen bo i en villalägenhet så är det fullt möjligt att hitta en lämplig bostad för dig.

Det du också vill tänka på är att det kommer med en del ansvar, eftersom du ofta har andra människor i huset. Du har nästan alltid en egen entré, men det betyder inte att grannarna inte kan höra dig om du för oväsen. Så det är viktigt att ha det i åtanke innan du väljer att hyra en sådan bostad.

Så bostadsformen är inte opopulär för att den är dålig, utan snarare för att det är väldigt dyrt och de flesta har inte råd att lägga ut den här sortens pengar. Det förändras dock när man tittar på de billigare varianterna, som faktiskt är väldigt populära och de kan ofta ha köer.

Ofta för semestern

Villalägenheter är faktiskt väldigt vanliga som uthyrning för en vecka eller två. Det blir relativt dyrt men kan vara perfekt för turister som vill bo hemtrevligt och lite mer enskilt, utan hotellpersonal och dylikt.

Dessa kommer med sina prislappar, men det beror också mycket på var lägenheten ligger, i vilket område och vilken stad. Hur utsikten är och vad som följer med påverkar också. Om du har egen tvättmaskin, ett bra kök och lägenheten är nyligen renoverad så kommer priset också vara högre.

Det här är dock perfekt för de lägenheter som ligger nära turistvänliga platser, exempelvis stränder eller dylikt. Det är också här dessa blir alltmer populära och många turister som har lite mer pengar hyr gärna dessa villalägenheter.

Men man bör ha priset i åtanke ändå, eftersom ens semester kan bli mycket dyrare än man tänkt sig om man inte aktar sig för det här. Men det smartaste man kan göra är att jämföra olika priser och bostäder tills man hittar något som passar både ens behov och ens prisklass.


 

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.