Vad kostar det att flytta? – Fullständig guide

Att flytta är oftast en jobbig och ganska stor process, som dessutom ofta tar lång tid också. Det här kan leda till en hel del besvär. Utöver det så ska man också betala för det hela och det är lätt att missa vissa utgifter som kommer att dyka upp under arbetet.

Nedan kan du läsa mer om vad det hela kan kosta, hur du håller nere priset och vad du kan göra för att underlätta det hela. Vi går också igenom olika sätt att flytta på och varför det är viktigt att du för en ordentlig budget inför din flytt.

Olika sätt att flytta

Det finns en mängd olika sätt att flytta på. Men framförallt handlar det om att du antingen flyttar på egen hand, eventuellt med hjälp av vänner, eller så får du anlita en flyttfirma. Att anlita någon är oftast mer effektivt, går snabbare och det är perfekt om du inte orkar eller kan flytta själv. Samtidigt så blir det dock väldigt dyrt och det är mycket billigare att lösa det på egen hand, under förutsättningen att man har möjlighet att göra det.

Att flytta på egen hand blir det lite jobbigare alternativet, men det kommer också med den enorma fördelen att du får ett lägre pris, och att du får full kontroll över hela flytten utan en massa omständigheter.

Vilket som är det bästa valet kommer dock inte bara baseras på hur mycket pengar du har. Beroende på hur stor din flytt är så kommer det ena eller andra alternativet vara ett bättre val för dig. Nedan kan du läsa om dem båda alternativen och hur det fungerar kring kostnader och liknande.

Att flytta själv blir billigast

Att flytta själv är det alternativ som ger dig mest kontroll över både själva arbetet och budgeten. Det är också ett alternativ som definitivt är att föredra för mindre flyttar. Det finns dock mycket att tänka på vid flytt.

En flytt blir lätt jobbigt och om du har mycket som ska flyttas kan det bli ännu värre. Det du bör tänka på är att använda ordentliga flyttlådor, markera allting tydligt och att i ett tidigt stadie fundera på exakt hur du ska flytta allting från den ena bostaden till den andra.

Att hyra en lastbil är det absolut billigaste alternativet om du har mycket att flytta och inte har råd med en riktig flyttfirma. Priset beror lite på storleken, det kan handla om runt femhundra för ett stort släp och ett par tusen för en större lastbil, per dygn. Se över priserna innan och kolla även om de har olika priser på vardagar och helger. Du kan även kolla om din fastighetsägare har släp som lånas ut, vilket inte är ovanligt bland kommunala hyresvärdar. Då kan du slopa en del av utgifterna bara genom det.

Om du har större saker att flytta så kan det vara värt att antingen betala en bekant eller kolla lokalt om någon har lust att bistå med hjälp för en lägre summa. Det är enkelt och gör att du kan spara in en hel del pengar bara på det. Missa inte heller att kolla om någon har ett släp, då kanske du kan kombinera utgifterna och spara in på det viset.

Kartonger och flyttlådor kan du oftast få plats i en bil, så om du till exempel ska flytta till en möblerad lägenhet kan du ofta komma undan lite billigare bara genom att använda din egen bil för det.

Flyttfirmor kan ordna allt

Om du har en större flytt framför dig, eller om du har tunga saker, så kan en flyttfirma vara det smidigaste valet. Vad det kostar att flytta med en flyttfirma beror på en mängd olika faktorer. Du kan ofta spara in pengar genom att göra så mycket du kan på egen hand, kolla sektionen ovan för den biten.

En flyttfirma kan bland annat komma till användning om du tänker flytta tunga saker. Här räknar man in saker som piano, akvarium och stora skåp som du inte klarar av själv. Det här brukar dock kosta extra vilket man bör tänka på. De kan även komma till hands om du ska flytta mycket. Bor man exempelvis i en villa eller ett större hus så kan det bli väldigt mycket och inte minst mycket möbler, vilket blir svårt för många att flytta på egen hand. Där kan en firma hjälpa dig en hel del eftersom de har mer fraktkapacitet och du får då även hjälp av flyttgubbar som kan ordna det hela åt dig, så att du slipper riskera skador och slit.

Sen kan det även vara användbart när du ska flytta långt. Ska du till exempel från södra Sverige till norra, kan det bli väldigt jobbigt att köra hela flyttlasset på egen hand. Med ett företag så kan du istället flytta allting i ett enda lass genom en stor lastbil, plus att du har någon som bär allting och ser till att allt flyttas korrekt så att du inte riskerar att ha sönder något. Sedan är det inte heller alla som kan eller får köra lastbil, vilket kan bli nödvändigt om du ska flytta långt, annars blir det många åkturer fram och tillbaka. Sedan är det inte heller säkert att du får plats med en del större och tyngre saker i ett vanligt släp, vilket också skapar en del begränsningar.

Olika prisfaktorer när du hyr någon

Det finns många olika saker som påverkar priset för en flytt. Anlitar du en firma så kommer det att vara en hel del saker du bör ta i åtanke. För att underlätta det hela så kan du alltid rådfråga med firman innan du anlitar dem, så att du vet på ett ungefär vad det kommer att kosta.

Sedan ska man inte heller glömma att man kan använda RUT-avdraget för flytten. Det här kan göra det hela billigare och göra det lite mer överkomligt för dig att använda ett företag som sköter flytten åt dig.

  • Bland de saker som påverkar priset har du bland annat:

  • Volymen, det vill säga hur mycket och hur stora saker du har.

  • Avståndet från ditt gamla till ditt nya hem samt tiden det tar att flytta.

  • Sedan har du även kostnader för extratjänster, till exempel för extra tunga saker.

Med alla dessa olika faktorer så finns det mycket att tänka på. Därför kan du längre ned läsa om budget och vikten av att föra en. Det här är visserligen minst lika viktigt även när du ska flytta på egen hand, men det kan bli extra viktigt när du ska använda en firma, eftersom det kan komma en hel del oväntade utgifter som du kanske inte har räknat med.

Det är därför också viktigt att man har framförhållning med sin flytt. Om allting måste ske snabbt och under specifika tider så kan det ofta bli dyrare. Är du däremot mer flexibel kring exakt när firman ska flytta allting, kan du ibland komma undan lite billigare. Det här innebär såklart också att speciella högtidsdagar och helgdagar kan vara dyrare. Kolla även med din hyresgästförening eller bostadsrättsförening om de har en specifik firma som de rekommenderar, då kan du ofta få en rabatt genom dem.

Volym

Om du ska anlita en firma så säger det sig självt att mängden och storleken på dina prylar kommer att ha en stor påverkan på priset. Är man därför prismedveten så är det en bra idé att du först går igenom ditt hem och eventuellt gör dig av med saker som du inte längre behöver. Det kan vara mindre saker som tillsammans skulle bli flera flyttlådor, eller större saker som möbler eller liknande. Ju mer volym du har desto högre blir också slutpriset. Så det här är ett bra ställe att börja på när du ska minska dina utgifter inför flytten.

Det man också kan ta och kika på är magasinering. Då kan du förvara sakerna så att din flyttkostnad blir lägre. Det är inte heller säkert att allting får plats där i det nya hemmet, så då är det också dumt att låta dem frakta alla sakerna när du sedan ändå inte har plats med dem.

Så om du är en minimalist eller helt enkelt inte har mycket prylar, kommer du troligtvis undan med en mycket lägre prissumma för din flytt. Om du däremot har massvis med saker så kan det bli väldigt dyrt och det tar även längre tid, vilket också påverkar priset. Det är också därför man bör försöka flytta så mycket som möjligt på egen hand, då kan du komma undan med lägre utgifter vilket såklart gynnar dig. Då kan du istället använda pengarna till annat eller lättare få råd med din flytt som redan troligtvis blir ganska dyr som den är.

Avstånd och tid

Avståndet för allting kommer att påverka kostnaderna en hel del. Vill du komma undan med en billig flyttkostnad så är det därför viktigt att tänka på, framförallt eftersom du troligtvis inte kan påverka den här biten alls. Så tänker du flytta från Stockholm till Umeå, kommer det bli otroligt mycket dyrare än om du ska från en del av Stockholm till en annan. Det här är alltså en väldigt viktig faktor.

Något du också ska tänka på här är att tillgängligheten också påverkar. Bor du väldigt krångligt, exempelvis i ett trångt höghus, kommer det också att påverka priset. Bor man i ett enkelt hus eller på bottenplan kan det ofta bli en bra bit billigare, eftersom de enkelt kan få ut alla prylarna och köra iväg med dem. Det här gäller även till din nya destination.

Den totala tiden din flytt tar är också väldigt viktig här. Om din flytt är snabb och det är relativt kort mellan destinationerna, kommer du också undan med mycket lägre priser. Ska man långt, eller om flytten är jobbig och tar lång tid, kan du landa med en saftig räkning bara på grund av det.

Ett bra knep här för att inte få det allt för dyrt att flytta, är att du bokar firman med god framförhållning och noga planerar in tiden. Om du har kort varsel eller behöver få det gjort otroligt snabbt, kommer det leda till onödigt höga kostnader för något som troligtvis hade kunnat planeras in mycket tidigare. Så börja inte leta efter en flyttfirma i slutet av packandet, börja redan när det blir aktuellt med flytten. Genom att tänka redan tidigt i stadiet kan du jämföra priser, fundera på hur du kan minska volymen och även slippa risken att hamna med extra avgifter på grund av kort varsel.

Extratjänster – Tunga föremål och annat

Beroende lite på hur din flytt ser ut så kan det bli aktuellt med olika extratjänster. Det här är väldigt viktigt att tänka på då det påverkar din totala flyttkostnad. Stora och tunga föremål syftar inte på sängar eller vanliga möbler, utan vanligtvis specialiserade sådana som piano, kassaskåp, akvarium och liknande saker. Med andra ord, otympliga grejer som är svåra även för en utbildad flyttfirma eller som kanske behöver specialhantering. Akvarium till exempel måste man vara extra försiktig med så att ingenting går sönder.

Utöver själva flyttandet av saker så kan du behöva andra tjänster också. Du kan till exempel behöva hjälp med flyttständningen ifall du inte orkar eller hinner med den på egen hand. En dålig städning kan resultera i att du måste stå för kostnaderna när hyresvärden måste anlita en egen firma för den biten. Du kan även behöva hjälp med till exempel packning, nedmontering och dylikt. Har man otympliga möbler kan det vara väldigt svårt att på egen hand sköta allting, så det är värt att ha i åtanke innan du ens anlitar flyttfirman.

Lägg upp en budget så du vet vad det kostar att flytta

Det är väldigt viktigt att man tar de eventuella kostnaderna seriöst. Att flytta kan ta väldigt lång tid, kosta mycket och det är inte helt omöjligt att man faktiskt inte har råd med sin flytt. Det är därför väldigt viktigt att du gör allt du kan för att se till att ekonomin går ihop. Ett smart sätt att göra detta på är genom att föra en ordentlig budget över alla dina utgifter som du redan vet med dig.

Till att börja med så måste du besluta huruvida du ska flytta på egen hand eller anlita en firma för det. Vad det kostar att flytta kommer till stor del baseras på just detta. Vill du ha det billigt får du räkna med att sköta allting själv, eller det mesta åtminstone. Har du däremot råd så kan en firma underlätta en hel del för dig.

När du väl bestämt dig på den fronten är det dags att sätta sig ned och börja räkna. Enklast gör du detta genom att jämföra aktuella priser för dig på nätet. Så om du ska flytta själv behöver du antagligen ett släp eller en lastbil som måste hyras. Ska du istället flytta med en firma så kommer du istället behöva kolla vad deras kostnader ligger på för det avstånd och den volym du har. Det här kan bli lite jobbigt om du inte vet något exakt, men det är bra att ha lite referenspriser.

Sedan ska du också fundera över eventuella extratjänster som du kommer att behöva. Om du tänkt anlita en städfirma får du till exempel kolla in vad de lokala tar för en städning för en bostad i din storlek. Det man också kan göra är att kolla om man kan ordna det själv tillsammans med någon bekant.

Missa inte heller saker som flyttkartonger och annat som du kommer att behöva när du ska flytta. Alla småsaker kan bygga upp sig till en ganska ordentlig summa, så även en flytt på egen hand kan bli väldigt dyr för dig i längden. Genom att räkna på allt det här så kan du underlätta för dig själv en hel del.

Om man inte har råd att flytta

Vad det kostar att flytta kan som sagt bero mycket på din situation. Om du upptäcker att du inte riktigt har pengarna som behövs för din flytt så finns det en del saker du kan tänka på. Till att börja med, fråga vänner och bekanta om de kan hjälpa dig på något vis. Missa inte heller RUT-avdrag om du tänkt använda dig av en firma, vilket kan underlätta en hel del för dig ekonomiskt.

Om du inte alls har råd så kan det däremot bli ett problem. Det är däremot inte omöjligt att få ett lån för att bekosta sin flytt ifall du har möjligheten att ta ett. Då kan du få pengarna för att ordna din flytt utan problem, även om det är en lite dyrare sådan. Kontakta din bank eller ett låneinstitut och ta en diskussion med dem.

Bäst är dock om man ordnar pengarna själva, så att man slipper sitta med skulder i ett tag framöver tills man lyckats betala av lånet. Men har man inget annat alternativ kan det vara värt ett försök för att lösa situationen på ett ganska smidigt sätt, utan att strunta i flytten.


 

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.