Omvärdering av ens bostad – Så går det till

Att omvärdera sin bostad kommer med flera olika fördelar, bland annat gällande amortering och eventuella försäljningar av ens hem. Det är inte heller komplicerat att gå tillväga med det, men det finns en hel del saker man först bör göra sig säker om. Det kanske viktigaste är att man endast gör det när det är aktuellt. Vanligtvis brukar man göra en omvärdering av sin bostad efter en renovering, eller om priserna på bostadsmarknaden har stigit. Båda dessa scenarion är ganska aktuella här i Sverige och det är därför en god idé att överväga att göra en, om du inte redan har gjort det. Det finns dock lite olika situationer man kan hamna i beroende på vad det är för renoveringar man har gjort eller tänkt göra inom en nära framtid.

Nedan kan du läsa om hur du går tillväga, vad du bör tänka på och vad man faktiskt gör vid en värdering av hus eller lägenhet. Vi går också igenom en del viktiga detaljer kring bolån och annat du ska tänka på kring amorteringskrav. Det här kanske låter komplicerat nu, men om ett par minuter kommer du kunna sätta dig ned och fundera på huruvida en värdering är aktuell eller inte, och du kommer också veta exakt hur du ska göra!

Så kan du värdera bostaden

Först och främst är det viktigt att du gör en korrekt bedömning om huruvida du ens behöver göra en ny värdering. Det finns en del olika tillfällen när det här kan vara aktuellt. Först och främst har du förändrade bostadspriser. Om priserna i området har stigit så kan du ha ett för lågt värde på bostaden, och var det länge sedan en värdering gjordes så kan det vara högaktuellt att göra en ny.

Ett annat scenario är att du sedan den senaste värderingen har gjort en renovering eller tillbyggnad. Här är det dock inte enkelt att veta exakt vilken typ av renovationer som faktiskt kan förändra värdet till det bättre. Man brukar ofta prata om omfattande om- eller tillbyggnader. Har man ännu inte gjort någon renovering kan man prata med sin långivare om det låter som något som kan förändra värdet. Men rent generellt så bör större förbättringar på ens bostad, jämfört med när man köpte den, öka värdet. Man kan även rådfråga en mäklare om det låter som att det är aktuellt.

Det finns lite olika sätt att göra en omvärdering på. Det kanske enklaste sättet är genom att man kontaktar en mäklare. Dessa är erfarna och vet hur omvärderingar ska gå till. På så vis kan du också garantera att du får en korrekt bedömning och vet att allting har gått rätt till. Det här är extra viktigt när du sedan ska antingen sälja hemmet eller ska förhandla om ditt bolån. Utan den här informationen så kommer det bli svårt att kräva ett sänkt lån eller ett högre pris från köparen. Det är viktigt att man kollar med sin bank där man har bolånet om huruvida de har krav på vilken byrå man ska använda. Det är inte vanligt men förekommer hos vissa banker.

Det finns sedan två olika värderingar du kan göra. En generell värdering är ingenting särskilt och är inte att räkna som en riktig omvärdering. Du kan alltså inte använda denna vid en förhandling om ditt bolån eller något sådant. Det kan dock vara perfekt för den som är nyfiken på det generella värdet av sin bostad, så det är inte värdelöst att göra en.

Har du dock nyligen renoverat eller märkt en prishöjning i området så är det istället en omfattande värdering du ska göra. Banker och mäklare brukar endast se dessa som riktiga värderingar vid förhandlingar. Det mäklaren eller din värderingsman kommer att göra är att kika över allting kring din bostad. Det här inkluderar bostadens läge, vilket skick den är i och dylikt. Det man också kikar på är just eventuella renoveringar, tillbyggnader och sådana saker.

Inför en omvärdering

Eftersom en omfattande värdering är en djupgående analys av huset eller lägenheten, är det viktigt att man förbereder sig innan. När någon ska värdera bostaden så finns det bland annat en del papper man ska förbereda. Exempel på papper du bör förbereda:

  • Dokument för din månadsavgift för hemmet samt boendets driftkostnader.

  • Dina nuvarande bolånepapper från banken.

  • Kvitton från dina renoveringar eller tillbyggnader (om några har gjorts).

  • Köpekontraktet du fick när du köpte bostaden.

Du kan dock alltid dubbelkolla med den du ska hyra för din värdering av hus eller lägenhet. De kan svara på om det finns några andra särskilda uppgifter de vill ha inför arbetet. Men i regel bör dessa vara mer än tillräckligt för att en ordentlig värdering ska kunna utföras.

Det finns en del extra saker du kan göra ifall du verkligen vill vara säker på att värderingen blir korrekt. Du kan exempelvis mäta om din bostad, något som lätt blir lite jobbigt med större hus, men vanliga lägenheter kan du oftast göra själv. Ifall en bostad inte är korrekt mätt så kan du faktiskt fått den undervärderad. Det är inte jättevanligt men det händer att sådant sker. Så är man väldigt noga går det att göra det, antingen själv eller genom en firma.

Lägg om bolånet för att minska amortering

När du väl fått ditt intyg, vilket man alltid får efter en omfattande värdering, kan du fundera på vad du ska göra med detta. En av de vanligaste orsakerna till en omvärdering är att man vill sänka belåningsgraden. Beroende på hur mycket din nya värdering anger, kan du sänka dina kostnader enligt amorteringskravet. Du kommer dock att behöva intyget som sagt.

Det här kan markant förbättra ens ekonomi när man ser till minskade månadsutgifter, det är också därför aktuellt att göra omvärderingar när bostadsmarknaden är het, under förutsättning att man faktiskt bor i ett bra område där priserna gått upp. Det här är extra viktigt ifall du idag har höga utgifter på grund av ditt bolån. Det behöver inte heller vara överdrivet dyrt att göra en ny värdering av hus eller annan sorts bostad, så om du vet eller är väldigt säker på att värdet gått upp, är det här högaktuellt.

Använd din omvärdering för att förhandla räntan på ditt bolån

Om du gör en omvärdering och din belåningsgrad gått ned, blir du per automatik en mindre risk för din långivare. Med lägre risk så är det också aktuellt att diskutera räntan på sitt lån. Ju högre risk man är, desto högre kostnader får man för lånet.

Det man inte ska missa här är också att andra långivare kan vara intresserad av ens bolån och på så vis kan man ytterligare sänka sina utgifter genom att få en mer förmånlig ränta hos dem. Trivs man hos sin nuvarande bank så kan det dock kännas enklast att man i första hand vänder sig till dem och tar sig en diskussion kring sin nuvarande lånesituation. Ifall ens nya värdering leder till en lägre belåningsgrad kommer de troligtvis inte ha några bekymmer att erbjuda en lägre ränta, men det beror mycket på hur mycket lägre den är och hur ens bank är.

Utöka ditt befintliga bolån

Vid ett bolån så använder du din nyköpta bostad som säkerhet. Det här innebär att en ny värdering kan leda till möjligheter till att utöka lånet. Det här kanske låter konstigt men det kan vara en bra idé ifall du tänkt göra en renovering. Du får låna som mest 85% av bostadens dåvarande värde, så har din belåningsgrad gått ned är det fullt möjligt att din långivare låter dig utöka lånet.

Med det här lånet kan du sedan renovera din bostad och på så vis ytterligare öka värdet på den. Ska du till exempel göra en tillbyggnad eller en större renovering så kan du alltså markant förändra bostadens värde. Glöm då bara inte att det blir aktuellt med en ny omvärdering!

Det du bör tänka på i samband med detta är dock att en ny värdering rent generellt endast kan göras en gång var femte år. Från köpet av din nya bostad måste du alltså vänta fem år, eftersom en bostadsvärdering gjorts vid köpet. Det finns dock undantag för regeln och det är bra att förstå hur dessa fungerar.

Du får inte göra nya värderingar bara för att du gjort en lite renovering, utan det ska till mer omfattande renoveringar. Du kan alltid rådfråga en mäklare om detta, då definitionen är lite vag. Du får dock inte göra ett undantag på grund av prisförändringar på bostadsmarknaden. Utan dessa får endast ske var femte år. Men du kan alltid kolla med mäklare eller värderingsbyråer och se vad dem säger om just din specifika situation. En avsevärd värdeförändring betyder trots allt olika saker beroende på vad för hus du har och vad det är för renoveringar du har gjort eller planerar att göra. Ifall en omvärdering är aktuell så kan det här vara riktigt lönsamt för dig som sedan vill sänka eller utöka lånet, eller som helt enkelt vill ändra på sin amortering i förhoppningen om lägre utgifter för framtiden.


 

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.