Bo med andra i kollektivboende

Att bo med andra i ett sorts kollektiv är inte direkt ett nytt fenomen, men det har blivit mycket mer populärt under de senaste åren. Kollektivboende är en ganska annorlunda boendeform jämfört med att ha en egen hyreslägenhet eller hus. Det kommer därför också med en mängd för- och nackdelar som kan göra det till en bättre eller sämre boendeform, beroende på hur du är som person.

Nedan kan du läsa om hur det fungerar och varför det kan vara en aktuell boendeform för just dig. Vi går också igenom hur det fungerar och vad som gör det så annorlunda jämfört med att ha en egen vanlig hyreslägenhet.

Det dyker nu upp allt fler hus och boenden som fokuserar just på att man bor tillsammans med andra. Du får på så vis en mer social boendeform som kan vara utmärkt för den som vill dela på hushållsansvaret tillsammans med andra. Det skadar inte heller att man per automatik får en god chans att vara social tillsammans med andra.

Boendeformens ursprung

Idén kring kollektivhus är relativt gammal och kommer från 70-talets alternativrörelse. Det är också därför boendeformen inte varit så väldigt populär i början, då många ansåg på den tiden att det inte var lämpligt för dem.

Det här har också lett till att boendeformen var relativt opopulär fram tills nyligen. Med bostadsbrist så blev många tvungna att hitta nya sätt att ordna sina boenden på. Men sen utöver det så insåg många att det finns en hel uppsjö av fördelar med att bo tillsammans med andra. Man får exempelvis färre hushållssysslor att utföra, eftersom man istället delar på ansvaret tillsammans med de andra som bor där.

Det skadar inte heller att man därför får mer tid för annat. Den som är aktiv i föreningar eller som behöver mer tid över till någon passion kommer därför kunna fokusera på detta och lägga mindre tid på saker som diska och laga mat, eftersom man istället bara gör det här under vissa angivna dagar när det är ens tur.

Det har dock också tagit tid för fler kollektivboenden att dyka upp på marknaden, inte minst då regelverken ofta kan ställa till med problem för den som vill öppna upp ett boende av det slaget. Utöver det så finns det fortfarande en del fördomar kring boendeformen och många vet idag inte att det finns många olika sorters kollektiva bostäder där det finns något för alla, oavsett ålder eller personlighet. Med tiden kommer antagligen fler kollektiv att dyka upp och då kommer också fler att få upp ögonen för den här sortens lösning.

Den här sortens boenden är inte alltid enkla att hitta i mindre kommuner, vilket man bör tänka på innan man börjar leta efter sitt nya hem. Det finns en hel del däremot i de större kommunerna och i medelstora sådana. Om du bor i en mindre kommun så kan det vara bra att söka runt och höra sig för om var de närmsta boendena finns. Allt som oftast kan man hitta något i närliggande orter om inte annat. Ska du flytta till en större stad så behöver du sällan oroa dig om att hitta ett lämpligt kollektivhem. Det som dock kan vara ett hinder är att hitta ett ledigt sådant där du kan få en plats. Men med tiden då fler boenden öppnas upp, kommer det troligtvis också bli enklare att hitta lediga platser där du kan flytta in.

Fördelarna med att bo i kollektiv

Det finns en mängd olika fördelar med att bo tillsammans i den här sortens boendeform. Det är oftast just för dessa olika fördelar som många föredrar att bo i kollektiv och varför alltfler blir intresserade av att bo tillsammans med andra som i en familj. Till skillnad från vad många tror så behöver man inte heller uppoffra hela sitt privatliv, utan mycket egen tid finns att hämta för den som föredrar att vara för sig själv en stor del av sin fritid.

En av de första fördelarna som man får med kollektivboende är att man får mycket mer boyta för pengarna. När du hyr en vanlig lägenhet så har du trots allt endast lägenhetens yta, så vill du bo stort måste du betala mer. Samtidigt så leder det här till en del begränsningar när det kommer till utrymmet man har att arbeta med. När du bor kollektivt så finns det istället en hel del gemensamma ytor. Exakt vad dessa ytor används till skiljer sig från olika boenden, men det finns alltid gemensamt kök och ofta finns det även någon form av vardagsrum. En del större kollektivboenden har också ett litet bibliotek eller ett hemmagym som man kan använda sig utav.

Den här sortens lokaler kan också ofta involvera rum för barnen eller dylikt. I slutändan beror det mycket på vad för sorts kollektiv man bor i och vad för inriktning man valt. Det finns en del hem som främst riktar sig till studenter, och då är det vanligare med bastu, pingisrum eller dylikt. För de hem som riktar sig till alla åldrar eller specifikt äldre så har man ofta mer allmännyttiga rum, exempelvis för de som flyttar dit med barn eller så. Det kan därför vara en bra idé att först kolla in vad som erbjuds i lokalerna innan man flyttar in, så att man vet att man får mer för sina pengar.

En annan stor fördel du får med den här boendeformen, och ofta en av huvudanledningarna till att folk väljer den, är det sociala. Genom att bo i kollektiv så får du chansen att umgås mer med dina grannar än du får med andra boendeformer. Bor du i ett vanligt lägenhetshus så är det inte nödvändigtvis så att man kommer överens med sina grannar, eller ens har en ursäkt till att umgås med dem kontinuerligt. Men genom den här boendeformen så blir det mer naturligt att man umgås med de andra som bor där.

Ett bra exempel på detta är matlagen. De flesta kollektiva hemmen har någon form av matlag, där man delas in i olika grupper och ska laga mat tillsammans med gruppen. Man har sedan ett rullande schema och alla hjälps åt någon, eller några, gånger i veckan. Det är också vanligt att man äter tillsammans, även om man oftast har egna kök i rummen. Det här leder till att man blir mer social och får chansen att äta tillsammans med andra, vilket gör det lite mindre ensamt för den som är van vid att behöva äta själv. Det här är också en av anledningarna till att boendeformen har blivit allt mer populär bland varierande åldrar. Är man ute efter en mer social upplevelse där man känner sina grannar bättre så är det här det perfekta sättet att garantera sig att man faktiskt får en mer social boendeupplevelse.

Nackdelarna med kollektiv

Att bo med andra kommer med en del eventuella nackdelar. Mycket kommer att bero på hur du är som person och varför du valt att bo på det här viset. Det kommer trots allt med en del ansvar som man behöver ta och du kommer att behöva vänja dig vid en del saker inför boendeformen.

Till att börja med så har man den sociala aspekten. Gillar du inte att ha folk omkring dig mestadels av tiden så är det inte heller säkert att du kommer att trivas i ett kollektivboende. Det här innebär bland annat att du kommer behöva anpassa dig till andra människor som du bor med. Olika personligheter och vanor kommer innebära att man måste lära sig att samsas om saker och vara villig att diskutera olika lösningar för de allmänna ytorna. Det här är mycket enklare än man först tror, men för den som föredrar att köra sitt eget race kan det här bli besvärligt.

Du kommer inte heller ha allt för dig själv. Med delade boytor så innebär det att man inte får lika mycket möjligheter att vara för sig själv. Som tur är så har man fortfarande sin egen lägenhet ifall man vill ta det lugnt för sig själv, men med en del delade ytor så kan det kännas en aning besvärligt för den som inte är van vid det. En del av dessa kollektivboenden kommer också med ganska små sovrum där man i huvudsak ska kunna sova och eventuellt laga lite enkel mat. Det här kan bli ganska trångt. Man får då istället en större boendeyta i de delade utrymmen, exempelvis med ett rymligt kök, sällskapsrum och dylikt. Det här är perfekt för en del, men för den som är van vid större boytor så kan det här bli väldigt besvärligt och leda till att det känns mindre bekvämt att bo där.

Många av dessa nackdelar är dock bara nackdelar för vissa typer av personer. Många kommer att se dessa som eventuella fördelar eller kommer inte att störa sig på exempelvis mindre lägenheter. Det är därför väldigt viktigt att man läser på om det kollektiv man tänkte söka sig till och att man gör sig insatt i hur det kommer att fungera. Man bör även fundera över om boendeformen faktiskt fungerar för en och är bästa alternativet för ens personlighet och krav. Känner man sig obekväm med den sociala formen av kollektiv, och det ansvar som kommer med att bo såhär, bör man kanske heller söka en vanlig hyreslägenhet. Vill man däremot ha en mer social boendeupplevelse där man delar på ansvaret och har andra runt sig, kan det här vara den perfekta boendeformen för just dig.

Gemensamt ansvar i kollektiv

En utav de större skillnaderna mellan ett kollektivboende och andra boendeformer är just ansvaret och det samarbete som följer med att man bor tillsammans med andra. Du har såklart eget ansvar för din egen lägenhet och kan bestämma hur du vill ta hand om den, men när det gäller resten av hemmet så kommer inte samma friheter. Fördelen här är att du delar på allt ansvar med många andra, vilket innebär att du kommer ha mycket mindre att göra vissa dagar och du behöver i det stora hela inte utföra lika mycket sysslor i hemmet som om du bodde själv.

Vanligtvis så fördelar man allt det här ansvaret i olika grupper. Vanligtvis så placeras man i en grupp där man passar, baserat på det man kan och gillar att hålla på med. Om man är öppen för förslag så kan man istället placeras i en grupp där behovet finns eller byta mellan grupper. Man får ta sig ett snack med de andra i boendet när man ska flytta in. Vanligtvis bestäms det här redan under intervjun, innan man faktiskt fått beskedet att man får flytta in.

Det finns olika typer av grupper beroendet på var man bor och hur hemmet är uppbyggt. Det absolut vanligaste, som förekommer på alla kollektivboenden är matlaget. Det här är gruppen som ansvarar för matlagningen och det finns två olika varianter, beroende på hemmet. Antingen så har man ett rullande schema där olika grupper lagat mat under olika dagar, så alla hjälps åt på något vis. Det kan dock finnas lösningar där man har en fast grupp som lagar maten alla dagarna. Det här beror mycket på hur hemmet är uppbyggt, vilka jobb som de boende har och deras kunskap.

Det finns dock andra sorters grupper på vissa boenden. Det kan exempelvis finnas en grupp specifikt för trädgårdsarbete. Den här gruppen ansvarar för att ta hand om den gemensamma trädgården och planterar olika växter och eventuellt grönsaker. Den här gruppen är lämplig för de som gillar den här sortens sysslor och som är mån om utseendet i hemmiljön.

Men du kommer som sagt få träffa på de andra som bor där och höra om vilket ansvar som du förväntas ta. Det här förebygger de flesta riskerna och gör det också enklare för dig att ta ett beslut om huruvida du vill bo där eller inte.

Hitta ett kollektivboende som passar dig

I grund och botten så är det ungefär samma process att hitta ett kollektiv som det är att hitta en vanlig hyreslägenhet. Men det finns en del skillnader från vanliga hyreslägenheter, vilket man bör göra sig införstådd i innan man ger sig ut på marknaden för att hitta ett hem. Till att börja med så måste man hitta ett bra boende som man gillar, vilket är en relativt enkel sak att göra genom internet.

För att lättast hitta kollektivboende så bör du söka runt efter olika föreningar eller kollektivföreningar i den kommun du vill bo. Det här är relativt enkelt och bör inte ta lång tid att hitta ett ställe du är intresserad av. Det är dock den enklaste biten, härnäst så kommer du till ansökan om att få bo där.

För att få en plats på ett kollektivt boende så måste du ställa dig i kö. Det här fungerar precis som när man köar för en vanlig hyreslägenhet. Vanligtvis är det boendet som sköter förmedlingen, förser en med lägenheten och så. Det kan dock finnas företag som ordnar hemmen och har sitt eget system. Det är dock alltid för ett individuellt boende som du ställer dig i kö för. Så även om ett företag driver flera kollektivboenden, är det sällan du köar för alla samtidigt. För att försäkra sig om att allting går rätt till bör man därför höra med hemmet man är intresserad av och fråga dem exakt hur det går till.

Slutsats om att bo i kollektiv

Att bo i kollektiv kommer som sagt med flera för- och nackdelar. Gillar du att vara social, lära känna nya människor och ha lite av en ”familj” att bo med, kan det här vara ett utmärkt sätt att göra det på. Du kommer troligtvis att trivas en hel del och det blir definitivt mindre ensamt på så vis.

Samtidigt bör man också ha det här i åtanke när man ska söka sig till ett kollektivboende. Man får lite mindre tid för sig själv och det förväntas att man tar ansvar för sitt arbetsområde under de dagarna det är aktuellt. Det här kan kännas som ett problem för den som inte är beredd på att bo i den här sortens arbetsmiljö.

Det är inte alltid enkelt att få en bostad däremot, inte minst i de mindre kommunerna som inte har lika många kollektiv tillgängliga i närområdet. Då får man oftast vända sig till andra kommuner eller vara beredd på att ställa sig i kö under en tid. Det brukar kontinuerligt bli lediga platser när folk flyttar ut, exempelvis vid familjebildning eller efter sina studier.

Är du ute efter en social boendeupplevelse och prova på något nytt så kan den här sortens kollektiva hem vara som gjort för dig. Det finns som sagt lite olika sorters boenden så det skadar inte att kolla runt på marknaden och se vad som finns, det viktiga är trots allt att man hittar en plats som passar just dig och din personlighet. Med allt fler boenden på marknaden så är det också lättare att hitta lite alternativ att välja mellan.


 

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.