Inredning av studentboende – effektivt och billigt

När du är student så har du ofta en ganska begränsad ekonomi och det är inte så troligt att du har samma förutsättningar att lägga pengar på inredning som någon som jobbar. Det här kan ofta leda till att studentboendet ser trist ut. Men faktum är att det inte måste vara så och det finns massvis med saker man kan göra med sitt hem, även om det är en liten studentlägenhet och man har en begränsad budget.

Mycket av det man ska tänka på är att inte spendera för mycket och att man tänker på utrymmet. Något man absolut bör tänka på är att det ofta är bättre att man har lite för lite möbler, än att man har massvis och på så vis får trångt där hemma.

Tänk på utrymmet i ditt studentboende

Utrymme är i princip alltid ett bekymmer i studentlägenheter, detta då man sällan har mer än runt tjugo kvadratmeter att röra sig på. Det här kan orsaka en hel del logistiska bekymmer och det är väldigt lätt att tro att du inte kan inreda som du vill. Men det finns faktiskt mycket man kan göra även med en mindre bostadsyta, man får bara tänka lite mer yteffektivt och alltid ha utrymmet i åtanke.

Man kan till exempel använda sin säng även som soffa, vilket sparar in på utrymme om du bor väldigt litet. Annars kan du ha den i ett hörn och använda en skiljevägg för att få mer utrymme och få en separat sovalkov. Det är också en bra idé att välja en lite mindre säng, exempelvis en enkelsäng, för att spara in plats.

Man kan också använda sig utav skjutdörrar ifall man vill skapa sig ett helt separat sovrum. Då kan man stänga för dörren när man inte använder sängen och på så vis får man ett helt separat rum för sovandet.

Något man kan göra ifall man äger lägenheten eller har möjligheten till det är att man också använder utrymmet under sängen som förvaring. Man kan till exempel höja upp sängen och ha lådor eller skåp under den så att man använder den platsen som förvaring. Det här kan vara otroligt smidigt och det finns idag mycket möbler som specifikt används för detta. Det kan vara väldigt effektivt och gör att du slipper ha lådor och skåp på andra platser i hemmet, vilket sparar in det utrymmet för annat roligt.

Det finns också idag många möbler man kan använda sig utav som har dubbla funktioner. Många skåp och bord idag kommer ofta med inbyggd förvaring. Det här är som avsett för just trängre hem där man kanske inte har så mycket plats. Så genom att använda dig utav dessa kan du enkelt få mycket mer utrymme, och din förvaring blir lite mer dold också vilket får ditt hem att se mer städat och stilrent ut.

I grund och botten så är det viktigt att man inte slösar på utrymmet i ens studentbostad. Låt inte en massa saker ligga framme, utan använd förvaring och dylikt för att öppna upp utrymmet så att du får mer plats över därhemma.

Håll dig till lägre priser

Som student har man sällan mycket pengar och det kan i början verka svårt att möblera och inreda studentboende på ett effektivt sätt. Det är dock fullt möjligt om man handlar på rätt sätt. För det första ska man inte underskatta vad man kan hitta begagnat eller genom second-hand. Det här kan spara in en hel del pengar och vara ett effektivt sätt att få mer för mindre.

Det finns även mycket multi-purpose som du kan köpa. Det vill säga, möbler som har fler användningsområden. I det tidigare stycket nämnde vi bland annat sängar med förvaringsutrymme, vilket är ett lysande exempel på just detta. Använd även hyllor så att du använder väggutrymmet på ett smart sätt. Du kan även använda mindre väggskåp för att dölja förvaringen.

Multifunktionsmöbler kan även vara smidigare än så. Om du till exempel vill vara riktigt smart så skaffar du en bäddsoffa. På så vis har du en stilig soffa när du har gäster över, men en trevlig och bekväm säng på nätterna. Det här spar in väldigt mycket yta, men det kan även spara in en hel del pengar. Det finns idag många väldigt bekväma bäddsoffor och det går ofta att hitta dem för bra pris, inte minst om du är villig att köpa begagnat. Du kan även köpa bord som har förvaring, vilket inte minst är vanligt med vardagsrumsbord idag.

Ett annat effektivt sätt att spara in pengar på inredning är att du köper det från billigare butiker. IKEA-möbler är populära av en anledning. Att du handlar billigt behöver inte heller betyda att du handlar dåliga eller fula saker. Det finns mycket prisvärda prylar som kommer med låga priser. Om du sedan vill ha dyrare saker som du kanske inte har råd med annars så är det som sagt rekommenderat att du kollar in begagnat. Om du är noga med att lukta, känna och titta på sakerna så är risken liten att du får något som är i dåligt skick eller som är inrökt till exempel.

Hellre för lite än för mycket

Det man bör tänka på är att ett litet utrymme inte betyder att man måste fylla ut det. Det du bör använda framförallt är dina väggar och hörn. En bäddsoffa i ett hörn är perfekt för både sovande och när man har gäster över. Det tar då inte heller upp så mycket utrymme. Det man däremot samtidigt vill tänka på är att man vill gärna ha mycket öppet utrymme. Det här får din lägenhet att se mycket större ut och det gör det även enklare att röra sig. Det här blir framförallt perfekt för när du har någon över, eftersom de inte kommer att kännas lika trångt och du kommer få det betydligt mycket hemtrevligare.

Så det handlar inte alltid om att skaffa sig mycket möbler. Istället bör man som sagt satsa på effektiv förvaring och använda multifunktionsmöbler. Det här gör att du kan placera mycket mer möbler i de yttre delarna av ditt studentboende och på så sätt minska användning av de andra utrymmena. Om du till exempel behöver köpa en garderob, kan det också vara en bra idé att man köper en med skjutdörrar, då blir det mer plats för alla dina kläder och du kan oftast förvara andra saker där också.

Att använda utrymmet till fullo är en god idé, men man ska helt enkelt inte överdriva. Du behöver troligtvis inte hälften av möblerna du har funderat på och det gör också att du kan spara in pengar. Det man ska tänka på är att om det blir trångt är det också lätt hänt att man smäller i saker, eller att det blir mer stökigt än man kanske hade behövt ha det.

Med det här så blir det också viktigt att man är villig att göra sig grejer. Du behöver kanske inte allt du tänkt ta med dig när du flyttar in i din lägenhet. Så det kan vara en god idé att faktiskt göra sig av med en del onödiga prylar som ändå inte används. Det kan kännas lite svårt i början, men om du har prylar du inte använder så är det lika bra att sälja eller lämna in för återvinning om det går.

Kreativt studentboende

Bara för att man lever studentlivet betyder det inte att man inte kan bo fint. Använder du dina utrymmen på rätt sätt och köper på rätt vis så finns det väldigt få begränsningar på hur snyggt ditt hem kan bli. Att inreda studentboende behöver inte vara ett stort problem eftersom du har mindre ytor att jobba med.

Det du bör tänka på är färgkoordinationen och liknande aspekter. Det här kanske låter svårt när man inte har mycket pengar eller om man inte har mycket kunskap kring inredning. Det här gäller dock de flesta, inte bara för de som har sitt första boende. Det första man bör göra är att kolla i inredningsmagasin. Vill man göra det riktigt enkelt för sig själv så kan man istället använda sig utav bloggar eller möbelkataloger. Många använder till exempel IKEA-katalogen eller olika inredningsbloggar för att få gratis information och råd om hur man kan inreda där hemma. Den här informationen kan du sedan applicera på ditt eget lilla boende.

Utöver att använda ens väggar till fullo så bör man aldrig missa höjden. Många lägenheter har betydligt mycket högre i tak än man kanske först tänker på. Det här utrymmet kan användas till fördel och göra så att du får helt ny plats som du kanske inte räknat med innan.

Till skillnad från vad många kanske tror, är det faktiskt fullt möjligt att inreda ett studentboende på många olika stilfulla vis. Bara för att man bor litet och har en liten budget, måste man inte leva i ett tråkigt hem. Mycket handlar dock om hur mycket tid du är villig att lägga ned och hur mycket ork du har för att inreda.

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.