Så fungerar det att dela lägenhet

Det finns en mängd olika fördelar med att dela lägenhet med någon annan. Det handlar om att man går ihop med en eller fler personer och helt enkelt ordnar boende tillsammans. Det här leder till bättre möjligheter kring vilken bostad man kan välja och kan också göra det billigare med boendet. Samtidigt så finns det en del saker man bör tänka på och det finns en del eventuella nackdelar. Så man bör inte slänga sig in i det utan att tänka igenom det ordentligt.

Vi går också in på vikten av att noga välja vem man bor med och vad för juridiska problem du kan få när du delar din lägenhet med någon, exempelvis om bostaden blir skadad eller dylikt.

Fördelar med att dela lägenhet

Det finns som sagt en mängd fördelar med att dela lägenhet med någon annan. Inte minst handlar det om ekonomiska fördelar. När du delar bostaden så delar man också på alla kostnaderna för bostaden. Så om en bostad kostar 5000 kronor, blir det 2500 kronor vardera om ni är två. Det här innebär att ni kan ta en lite dyrare lägenhet och få större boyta och troligtvis även bo i ett bättre område än annars.

Du får också en mer social upplevelse. Om man bor med någon man kommer överens med och som man trivs med, kan det bli en väldigt trevlig boendeupplevelse där man får någon att dela livet med. Är man goda vänner kan det bli mindre ensamt också, vilket kan vara en fördel om man har ett upptaget liv. Så det är därför också viktigt att man väljer rätt person att bo med, på så vis slipper man mycket bekymmer och man behöver inte oroa sig så mycket.

Bor man med en god vän så har man också ett bra stöd och en trygghet i vardagslivet, och man slipper känna sig ensam som man kanske gjort om man bott själv. Den sociala aspekten är också varför många väljer att bo tillsammans med någon i en delad lägenhet. Men vänner i sin närhet blir det aldrig långtråkigt och man får en överlag roligare miljö där hemma, dessutom innebär de delade kostnaderna att man får bättre ekonomiska förutsättningar.

Nackdelar med att dela bostad

Det finns dock också nackdelar med att dela bostad. Du får trots allt lite mindre av ett privatliv. Du har ofta någon i hemmet och det här innebär också att du måste kompromissa mer. Om de har vänner över eller så, kan du inte få egentid på samma sätt som annars. Om man är mån om sin egentid så kan det här lätt bli ett bekymmer.

Det här kan också orsaka en del problem ifall en utav er skaffar en flick- eller pojkvän. Det kan då lätt kännas obekvämt för den ena och det här kan tära en del på ens relation som rumskompisar. Det man får tänka på här är att ni är två som bor där och man får då helt enkelt kompromissa och diskutera det hela så att ni alla är bekväma i ert hem. Oftast går den här typen av situationer att lösa genom att prata och man behöver sällan flytta isär. Men man måste ändå ta det seriöst och diskutera det, istället för att bara skjuta undan det och bli osams med varandra.

Hitta rätt person

Det är som sagt väldigt viktigt att man delar lägenhet med rätt sorts person. Exakt vad det här innebär beror mycket på hur du är som person. Om du är mycket för dig själv och är mer introvert, kan det vara bra med en liknande person. Då är det troligare att ni klickar bra och kan enklare komma överens med personen.

Det är samtidigt viktigt att du väljer en person som är ansvarsfull och som du vet har råd att betala hyran. Annars blir det lätt att man får problem och att det blir obekvämt för alla involverade. Samtidigt så kommer ni också att dela på utrymmen, så det är bra med en ansvarsfull person som sköter sig och hjälper till i hemmet.

Det kan till exempel handla om att städa, diska och dylikt. Det här måste delas upp på ett sätt som passar er båda och som fungerar väl. Därför är det viktigt att man bor med någon som tänker på samma sätt kring att sköta hushållet. På så vis minimerar man också risken för onödiga problem och inte minst onödiga bråk.

Bättre priser

När du bor tillsammans med någon får du som sagt större möjlighet att sänka dina boendekostnader då ni delar på utgifterna. Utöver att du får mer pengar kvar i plånboken får ni till exempel möjlighet att välja en dyrare eller finare lägenhet. Detta är inte minst perfekt för när man vill bo i bättre områden eller om man vill ha så mycket boyta för sina pengar som det är möjligt.

Väljer ni däremot en billigare delad lägenhet så får ni istället väldigt låga kostnader. Om ni är två personer och delar på hyran så har ni båda helt plötsligt mer pengar över i slutet av månaden. Det här kan hjälpa er att spara eller lägga pengar på intressen och annat.

Trots möjligheterna att välja en dyrare bostad ska i tänka på att inte låter det dra iväg utan fortfarande hålla er till en rimlig budget. Att ta en onödigt dyr bostad bara för att ni kan leda till problem i framtiden. Det vore till exempel inte bra ifall en utav er helt plötsligt sitter utan inkomst. Då kanske den andra helt plötsligt ska kunna stå för det hela, vilket kanske inte går alls.

Så för att vara på den säkra sidan bör man ta en bostad med en rimlig hyresavgift där ni båda trivs. Det brukar sällan vara svårt att hitta bra bostäder som matchar en, och ni kan som sagt ändå ta en lite dyrare lägenhet. Hellre det än en för liten där ni inte kommer att få plats båda två. Då slutar det istället med bråk och annat käbbel som man helst vill undvika.

Bättre boendemöjligheter

En av de stora fördelarna med att dela lägenhet är som sagt att man kan välja bland fler bostäder. Med mer pengar så kan man också ta en lite större eller finare lägenhet. En person som har tre till fyra tusen att lägga ut på hyran får nöja sig med något enkelt i ett billigare område. Två personer med de pengarna kan istället flytta till ett något finare område och få en helt okej lägenhet.

Det här är bra av flera olika anledningar. Med en bättre bostad mår man också bättre. Det kan även komma med fler bekvämligheter. Utöver det så finns det såklart en stor fördel i att man kan känna sig mer säker i ett lite bättre område.

Det kan också innebära att du får bo mer centralt, vilket troligtvis minskar restiden till jobb eller skola till exempel. Det är även enklare att vara aktiv och social om man bor närmre där allting händer. Så det finns många goda fördelar med att dela lägenhet på det här viset.

Men man ska som sagt inte lägga ut för mycket pengar. Det är viktigt att man fortfarande har tillräckligt med pengar över efter att hyran är betald. Det finns en balans här och enklast är att du och den du ska bo med sätter sig ned och räknar på eran budget. Hur mycket behöver ni till exempel för mat, hygien och den sortens saker? Missa inte heller de pengar ni vill ha över för nöje och annat roligt. Sen vet ni hur mycket ni har råd att lägga på hyra.

Att tänka på när du ska dela lägenhet

Det är viktigt att man förstår vikten av att dela en lägenhet med någon. Ni får båda ansvar för bostaden och det innebär också att ni båda måste ta ansvar för eventuella skador, klagomål och annat som kan uppstå.

Det är därför det är viktigt att man inte flyttar ihop med vem som helst. Då kan du hamna med någon som inte tar sitt ansvar och som orsakar onödigt mycket problem. Det är dock relativt enkelt att undvika genom att man är noga med vem man flyttar ihop med.

Det är minst lika viktigt att du tar en diskussion med din inneboende innan ni flyttar ihop. Framförallt handlar det om att vara tydlig med vilka förväntningar ni har på varandra och vad för krav ni har. Det är faktiskt ingen dum idé att skriva upp en lista över regler som ni har, exempelvis kring oljud, vänner som kommer på besök och så vidare. Att man också tar sig ett snack gällande kylen och den mat som förvaras där kan också vara en bra idé, eftersom det annars kan bli att man stjäl varandras mat utan att tänka på det.

Men mycket av det här kan du underlätta genom att flytta ihop med någon du känner väl. Om ni redan är vänner så kan ni lättare ta diskussioner kring dessa ämnen och det är inte en lika stor risk att ni hamnar i bråk med varandra över småsaker. Det blir också lättare att komma överens och troligare att ni faktiskt kommer trivas med att bo tillsammans. Inte minst är det viktigt om man tänkt bo med personen under en längre period. Då vill man gärna ha roligt och gilla att umgås med personen, gemensamma hobbys är till exempel ingen dum idé.

Var också noga med att informera era grannar om att ni är flera som har bostaden. Det här kan förebygga missförstånd och du undviker också att bli anklagad för att hyra ut lägenheten till någon. Det underlättar också för grannarna som vet att ni båda duger att prata med ifall det är något som de måste ta upp med er.

Sammanfattningsvis om delade lägenheter

Det finns helt klart många fördelar med att dela lägenhet med någon. Ni får bättre ekonomiska möjligheter eftersom ni kan dela på hyran och på så vis hålla nere den utgiften. Ni kommer också troligtvis dela på utgifter som internet, TV och så vidare. Det här håller ytterligare nere på utgifterna så att ni får mer pengar över för annat roligt, eller för att spara.

Samtidigt så får ni mycket mer att välja på från bostadsmarknaden. Med mer kapital har ni bättre möjligheter att ta en större och finare lägenhet. Ni kommer också kunna välja en bostad som ligger i ett bättre och tryggare område, vilket alltid är bra för att man ska kunna känna sig mer trygg i sitt eget hem.

Det är dock viktigt att man bor med någon man tycker om och kommer överens med. Annars blir det lätt dålig stämning och man hamnar mycket enklare i bråk med varandra. Det är inte minst viktigt att ni kan varandras ekonomi och vet att ni båda klarar av det ekonomiska ansvaret som krävs för att kunna bo i en lägenhet.

Det är samtidigt viktigt att du väljer en skötsam person som du vet inte kommer att missköta sig en väldig massa. Ni har trots allt båda ansvaret för bostaden, dess skick, städning och så vidare. Det sista man vill är att bostaden ska bli skadad, eller än värre, att man förlorar den. Så var alltid noga med vem du flyttar in. Det här gäller också för grannar, som såklart vill ha en bekväm boendemiljö och som inte vill få den förstörd. Se därför till att ha kontakt med grannarna och att alltid vara trevlig när du får chansen att prata med dem en stund. Det kan vara väldigt roligt och du slipper oroa dig för dina grannar i längden.

Om allting går rätt till så kan det här sluta med att man får en väldigt rolig boendeupplevelse med bättre möjligheter när det kommer till ekonomin och den sorts bostad man får bo i. Med en god vän så kan det också bli otroligt roligt, eftersom du alltid har en vän i din närhet. Så det finns många anledningar till att man bör överväga en delad lägenhet om man vill prova på något nytt.

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)
Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.