Stäng sökning
1 rum
8 rum
1 km
60 km
Sök
{"slug":"kalmar","title":"Kalmar"}
kalmar
153 hyresrätter hittade genom denna sökning
Filter icon Filtrera sökning
Sortering:
153 hyresrätter hittade genom denna sökning

Hyr en lägenhet i Kalmar - Se alla lediga lägenheter i Kalmar här

Bell
Hoppsan! Bostaden du var intresserad av är tyvärr redan uthyrd 😞

Här är några andra bostäder i Kalmar som eventuellt passar dig. Lycka till med att hitta ditt nya hem!


Vill du hyra lägenhet i Kalmar? Här kan du lugnt börja med att leta och se alla ledigs lägenheter i Halmstad med en enkel sökning. Därefter kan du börja förfina dina önskemål, allt eftersom du kommer närmare och närmare till den lägenhet som du letar efter. Kalmar är centralorten i Kalmars kommun och residensstad i länet med samma namn. Det är också den tredje största tätorten i Småland, näst efter Jönköping och Växjö. Kalmar är eftertraktat som turistort och för studenter från hela landet som söker sig till Linnéuniversitet som lockar med drygt 100 olika utbildningsprogram.  Namnet på universitetet kommer förstås från den världskända forskaren och smålänningen Carl von Linné. 

Leta bland alla hyreslägenheter i Kalmar 

Kvarnholmen är Kalmars centrum och stadskärna ochhär kan du finna alla typer av hyreslägenheter i Kalmar. Torgen på Kvarnholmen är Stortorget, Larmtorget, Koppartorget och Lilla torget och här hittar du både restauranger, uteställen och affärer. Här hittar du också Kalmar gästhamn, där även Sjöfartshögskolan är belägen. Bostadsområdet Oxhagen ligger cirka 2 kilometer nordväst om Kalmar centrum och är granne med friluftsområdet Skälby. Här hittar du lediga hyreslägenheter som byggts under miljonprogrammet eller höghus från 1960- och 1970-talet.  Som en del av Kalmars kommuns målsättning att öka antalet invånare till 70 000 så byggs bostadsområdet Östra Vimpeltorpet i norra Kalmar nya hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor, men även arbetsplatser och servicecenter. I Kalmar kommun finns ingen kommunal bostadskö, utan här hittar du mest privata hyresvärdar. Du kan också vända dig till kommunens egen Inflyttarlots om du vill ha hjälp med inflyttning.

Varför hyra lägenhet i Kalmar?

“Hur många bultar är det i Ölandsbron?” Det var i Killinggängets fiktiva kultserie ”Nilecity 105,6” som frågan först ställdes, som utslagsfråga i en lyssnartävling. Enligt programmet var det korrekta svaret 7 428 954 bultar. I verkligheten är det ingen som riktigt säkert vet, eftersom bultarna naturligtvis inte är räknade, men en uppskattning från Vägverket är ca 20 000 bultar. Om du redan är bekant med Kalmar vet du förstås varför du ska flytta till staden vid vattnet. Kalmar, en stad som ligger på öar, är en stad full av kontraster där dåtid möter nutid, och du kan hitta både puls och avkoppling.

Här är allt nära på promenad- och cykelavstånd kan du uppleva parker, ängar, hav, kullerstensgator, butiker, museer och kaféer. Och Kalmars egna slott, som kommit med i CNN:s lista över världens vackraste slott.  Staden är full av olika former av kulturupplevelser året om, och du kan njuta av konserter, teaterföreställningar och andra evenemang. Du kan gå på historiska stadsvandringar under sommaren i Kalmar tillsammans med en kunnig och engagerad guide. I Kalmar har du aldrig långt från havet och därför finns det ett överflöd av bryggor och hamnar. Och förstås fantastiska badplatser. Här finns allt från livliga badplatser mitt inne i centrum till lugna, mysiga stränder en bit utanför stadskärnan. 

Hitta rätt hyresrätt i Kalmar för dig

I Kalmar kan du alltså hitta alla typer av hyresrätter. Det gäller andrahand/förstahand, rum, lägenheter och hus. Det gäller också om du vill bo i en del av ett kollektiv eller delad bostad. Du kan också leta efter bostäder specialiserat för unga som studenter, eller trygghetsboende eller seniorboden om du är äldre. Om du eller en anhörig har en funktionsnedsättning kan du söka bidrag för att anpassa din bostad, så kallat Bostadsanpassningsbidraget, och det är till för att den som får det ska kunna bo kvar i sin bostad och leva ett självständigt liv. Du kan söka bidrag för fasta funktioner i eller i anslutning till din bostad, vilket kan vara en hiss eller ramp som gör att du kan ta dig in och ut i bostaden. Detta kan alltså även göras om också om du inte äger bostaden utan hyr en hyresrätt i Kalmar, men fastighetsägaren måste först godkänna det. 

Ska du studera?  Så hittar du lägenhet i Kalmar

Om du letar lägenhet i Kalmar som student, så finns det många olika möjligheter. Den tidigare Högskolan i Kalmar ingår sedan 2010 i Linnéuniversitetet. Universitetets verksamhet finns förutom i Kalmar också i Växjö, med musikutbildningar även i Hultsfred och i designutbildningar i Nybro (designutbildning). Linneuniversitetets starka utbildningar i Kalmar är bland annat akvatisk ekologi, nanovetenskap/nanoteknik, bioorganisk kemi, och miljövetenskap.

Det finns många studenter som står på tur för att hyra ett rum eller lägenhet i Kalmar. Ofta kommer antagningsbeskedet lite som en chock och plötsligt är det dags för terminsstart. Genom att leta på lägenhet på Bostadslistan.se kan du i god tid få en uppfattning om bostadsutbudet, gärna redan när du söker din utbildning.

På Bostadslistan.se kan du själv söka efter lämpliga studentboende, men du kan också leta efter ett rum i hus eller lägenhet. Många väljer att bo i en studentlägenhet den första tiden, inte minst för att det är enklare att få men också för att det oftast kan kännas tryggt bo i närheten av andra studenter.  En del väljer att hyra ett rum i Kalmar och eftersom rum ofta hyrs ut möblerat är det enkelt och smidigt att flytta in – och ut om det skulle behövas.

Ska ni flytta ihop? 

 Är du igång att flytta hemifrån och kanske flytta ihop med flick- eller pojkvän? Är det dags att slå ihop två hem till ett? Gratulerar. Då är det jätteviktigt att ni hittar den rätta lägenheten för ert kommande liv tillsammans. Men det kan vara lite svårt att komma överens när man har olika önskemål, så kom ihåg att börja i god tid och leta ihop.

På Bostadslistan.se kan ni hitta just den lägenhet som ni behöver för att flytta ihop i. Ni behöver inte ens vara på plats, utan kan sitta och titta på de olika annonser för att upptäcka de olika områdena och se hur olika typer av hyresrätter kostar olika, för att bättre ta ett gemensamt beslut om storlek, krav och andra villkor som olika typer av bostäder i Kalmar har. 

När ni hittat er lägenhet så r det bara några detaljer som gärna ska var på plats först: Det gäller att ni kollar upp era försäkringar och skaffar en gemensamt för lägenheten. Olika försäkringsbolag skiljer sig åt liksom vilken del av landet och till och med bostadsområde ni ska flytta in i.  Men det kan också göra skillnad om ni är gifta eller sambo eftersom ni som sambor inte automatiskt blir förmånstagare i liv och pensionsförsäkringar, så tag upp det också med försäkringsbolaget. Om du och din partner ska flytta in i din bostad så ska ni också kontakta hyresvärden för att se om båda namnen kan komma på kontraktet. Kom också ihåg att alla som bor i lägenheten ska skrivas där, och gör en flyttanmälan till skatteverket. Undantaget är om ni vill prova på att vara sambo, vilket då ska vara kortare än ett år.

Hitta lägenhet i Kalmar: förstahand/andrahand

Bostadslistan.se rekommenderar att du inte låser dig till en viss typ av hyresform, oavsett om det är rum, lägenhet eller hus, utan tittar på varje ledig bostad förutsättningslöst. Detsamma gäller när du letar efter första/andrahandskontrakt.

Kom ihåg att det inte skiljer sig så mycket om du vill hitta lägenhet i Kalmar om du hyr i första eller andrahand: Den största skillnaden på kontrakt i förstahand/andrahand är att ett förstahandskontrakt i Karlskrona eller annan ort ger dig besittningsrätt, vilket i korthet innebär att din hyresvärd inte kan be dig flytta om inte det är nödvändigt eftersom huset ska renoveras/rivas eller om du bryter mot ert avtal. Men i övrigt så kan du alltid lita på de regler som reglerar din rätt som hyresgäst, oavsett om du är förstahandshyresgäst eller andrahandshyresgäst.

Om du letar efter förstahand så sök alltid efter större lägenheter eftersom det är de minsta lägenheterna som är mest attraktiva, speciellt i studentstäder som Kalmar. I Kalmar finns det också en större efterfrågan på bostäder under turistsäsongerna så försök att tajma in ditt sökande under andra tider på året om möjligt.

Tänk därför alltid över hur många rum du behöver, men titta också på planlösningen och stirra dig in blind på antalet rum om lägenheten tillåter exempelvis rum-delare i form av bokhyllor så kan kanske även mindre lägenheter ge dig nog yta. Funder också på i vilken del av Kalmar som du vill bo i, och gör en lista om vad dina prioriteter är: en central bostad? En modern, nyrenoverad lägenhet? Större ytor? Uteplats? Balkong? Du kan nog inte få allt, men genom att väga de olika kraven emot varandra kan du kanske få det mesta du vill ha. 

Varför leta efter lediga lägenheter Kalmar att hyra i andrahand?

Kalmar är en attraktiv stad att bo i, men bostadsmarknaden är inte lika pressad som i landets storstäder. Det betyder att det kan finnas gott om lägenheter att hyra i både första och andra hand i Kalmar. Men det är inte säkert att du vill bo i just de områden som kommunen kan erbjuda dig. Du kanske heller inte kan vänta den tid som krävs innan den rätta bostaden blir ledig. Och då är det ju perfekt att du på Bostadslistan.se kan hitta lägenheter som hyrs ut direkt av privatpersoner en kortare eller längre period. 

Det är också en passande lösning att hyra i andrahand om du inte vet om du kommer att stanna i Kalmar än. Du kanske först behöver kolla om familjen faller till, eller om jobbet är det rätta. Då kan det vara skönt att inte ha köpt hus eller lägenhet bara för att inse att man snart ska flytta igen. Kraven från hyresvärdarna gör också att det oftast är det enklare att få tag i ett rum eller andrahandskontrakt än ett förstahandskontrakt. Och du kan hitta lediga lägenheter i andrahand i alla områden, också i centrum av Kalmar, eller i villaområden där kanske en oanvänd övervåning hyrs ut som en lägenhet.

Rättigheter och skyldigheter när du hyr lägenhet

Du har som hyresgäst både skyldigheter och rättigheter, oavsett om du är första eller andrahandshyresgäst. Men det kan vara viktigt att veta att finns några situationer där du enligt hyreslagenriskerat att bli av med ditt hyreskontrakt. Om din värd ändå försöker att ta ifrån dig ditt hyreskontrakt kan du vända dig till Hyresnämnden och få saken prövad där.

Nummer ett är förstås hyran. Om du inte betalar hyran i tid kan du förlora kontraktet, redan första gången som du glömmer att betala.

Den andra stora skyldigheten är att inte vanvårda bostaden. Det betyder bland annat att du är skyldig att rapportera vissa skador med en gång till din hyresvärd, exempelvis vattenskador eller skadedjursangrepp, där det snabbt kan bli ett stort problem om det inte löses snabbt. Du ska också se till att exempelvis husdjur eller barn inte förstör lägenheten, utöver normalt slitage.

Du får heller inte använda bostaden för kriminella verksamheter, som exempelvis förvaring av vapen. Detta gäller också för dina gäster. 

Bostadsbidrag när du hyr lägenhet i Kalmar

Det kan vara svårt att få ihop nog med pengar till hyran, också om den är skälig. När du hyr lägenhet kan det därför finnas möjlighet att få ett bostadstillägg.  Det ska du iså fall söka om hos försäkringskassan,och handlar i första hand om din inkomst, bostadsyta och om du har barn eller är studerande. Du kan söka bostadsbidrag om du är student och mellan 18–23 år gammal. Om du har barn som bor hos dig deltid kan du också ansöka om bostadsbidrag. 

Du kan även få bidrag för ditt boende om du fyllt 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Det kan du göra påpensionsmyndighetens hemsida.Bidrag för boende till pensionärer är formellt två olika former av bostadsbidrag: Särskilt bostadstillägg för pensionärer och ett äldreförsörjningsstöd, men det räcker att söka bostadstillägget. 

Vi hjälper dig att hitta lägenhet i Kalmar

Oavsett vilken typ av lägenhet du letar efter i Kalmar så vill Bostadslistan.se gärna hjälpa dig som vill hyra lägenhet Kalmar på vägen, och fortsätta stödja dig som bostadssökande och kommande hyresgäst i din nästa lägenhet i Kalmar. 

Välkommen hit önskar vi på Bostadslistan.se. Vi kommer nog trivas bra ihop!