Tidsbegränsat hyresavtal – så fungerar det

Även om det inte är jättevanligt så dyker det kontinuerligt upp tidsbestämda hyresavtal. Det här innebär i kort att du har en avtalad tid för ditt kontrakt, exempelvis ett år. Under den perioden får du bo i bostaden precis som med vilken hyresbostad som helst. Men efter det, vanligtvis tre månader innan hyresavtalet går ut, måste det förnyas eller så får man börja flytta ut. Det här kommer med en del för- och nackdelar för både hyresgäster och hyresvärdar.

Så fungerar det

Ett vanligt hyresavtal innebär ofta att du bor där tillsvidare. Då har du lägenheten eller huset tills du antingen blir vräkt eller du säger upp det. Det här är en väldigt säker avtalsform och det är också den vanligaste. Men det finns en mängd andra sorters avtal som också kan vara aktuella, även om dessa kanske inte är jättevanliga.

Med tidsbestämda hyresavtal så får du istället en fast tid för kontraktet. Så om du exempelvis har ett ettårigt kontrakt, innebär det att du är garanterad att få bo där i 12 månader. Efter det så måste man förnya kontraktet, eller så måste man flytta ut. Det här kan innebära en del eventuella problem för den som söker efter ett mer långvarigt boende. Men det kan också innebära fördelar, eftersom du får chansen att byta boende mycket enklare och oftast är även villkoren lite enklare att arbeta med.

Fördelarna för hyresgäster med tidsbestämt hyresavtal

För en hyresgäst så kan det här vara ett utmärkt val för den som inte riktigt vet var dem vill bo, eller som helt enkelt vill ha färre krav på sig. Det här kan underlätta en hel del för den som helt enkelt vill ha en bostad som kanske inte ska användas under en längre tid.

Det här kan vara otroligt användbart ifall du tänker bo temporärt. Exempelvis om du studerar eller har ett jobb under en angiven tid. Då kan det vara perfekt eftersom du då enkelt kan flytta dit du egentligen vill bo när du väl är färdig med arbetet eller studierna. Det är också i den här sammanhangen den här avtalsformen kan vara aktuell.

Det man däremot aldrig ska glömma är att det finns en del eventuella nackdelar också. Om du bor med ett tidsbestämt hyresavtal så har du trots allt en tidsbegränsning. Det här innebär bland annat att du inte har någon garanti att du får bo kvar när avtalet går ut. Det här kan bli ett problem ifall du inte vill eller kan flytta. Har du till exempel inte en god anledning till att bo tidsbegränsat så har du inte heller mycket användning av det.

Det här blir inte minst ett bekymmer ifall du har familj eller om du inte har god kommunikation med din hyresvärd. Samtidigt är det värt att nämna att dessa avtal ofta blir förnyade, men vid en eventuell försäljning av bostaden eller dylikt så kan det lätt uppstå problem med att bo tidsbegränsat.

Fördelarna för hyresvärdar

För hyresvärdar finns det många fördelar med den här sortens avtal. Du har trots allt möjligheten att själv stoppa avtalet när du känner för det, så länge du följer de avtalade uppsägningstiderna. Vanligtvis så vill man såklart värna om sina hyresgäster, men samtidigt kan det dyka upp problem ifall du har en otrevlig hyresgäst eller om de inte sköter sig. Då kan du enklare bli av med dem, för att göra plats för någon trevligare och mer skötsam hyresgäst som gör rätt för sig.

Så tidsbegränsade hyresavtal ger dig som hyresvärd en hel del frihet. Det här kan bland annat göra det enklare för dig eftersom du lätt kan sköta renoveringar mellan avtalen eller så kan du sälja bostaden om du inte längre vill ha hyresgäster. Det här kommer såklart också med en del nackdelar. Du kan till exempel hitta en jättetrevlig hyresgäst, men som sedan efter avtalstiden är över, inte längre är intresserad av att bo kvar. Det här kan bli ett bekymmer eftersom du kanske inte har samma chans att bygga en relation med din hyresgäst. Det här kan kännas både osäkert och tråkigt, även om det inte nödvändigtvis måste vara ett stort bekymmer.

Samtidigt så löper man risk att oroa sin hyresgäst i onödan, eftersom de är oroliga över att inte ha ett säkert boende där de kan finnas i flera år. Det här behöver, återigen, inte vara ett problem om din hyresgäst vet med sig att de bara ska bo där under en begränsad tid. Då kan de tvärtom uppskatta sitt avtal, eftersom de lättare kan bli av med boendet när de inte längre behöver det.

Därför bör man vara försiktig med tidsbegränsat hyresavtal

Det finns en hel del anledningar till att man bör vara försiktig med att ta den här sortens avtal. Inte minst handlar det om osäkerheten och de risker som man sitter med. Om du är en hyresgäst och du hamnar ett tidsbestämt hyresavtal, sitter du med risken att inte få ditt avtal förlängt när avtalet har gått ut. Det är inte heller alltid man vet det här på förhand. Det här kan inte minst vara ett problem för dig som bor med en familj, eller som behöver din bostad för jobbet eller studierna.

Det finns dock en del saker man kan gör för att minska riskerna. Till att börja med så är det en god idé att ta sig en diskussion med sin potentiella hyresvärd innan man flyttar in. Förklara varför du behöver bostaden och hur du har tänkt dig kring att bo där. Det här kan göra det enklare för dem att förstå just din situation så att de tänker på det i framtiden vid eventuella förlängningar av kontraktet.

För en hyresvärd kan det finnas andra problem som man vill vara försiktig med. Om du inte har en fast hyresgäst så kan det dyka upp problem ifall du hela tiden har nya som bor i bostaden. Inte alla människor är lika pålitliga och försiktiga trots allt. Ett bra sätt att förebygga det här på är genom att du som sagt förlänger det tidsbestämda hyresavtalet om den som bor i bostaden är intresserad av det.

Det är inte heller en dum idé att kontinuerligt stämma av med sin hyresgäst. På så vis kan du kolla av läget, se hur de trivs och även huruvida de fortfarande är intresserade av att bo där. Det tar inte lång tid och är något som de flesta privata hyresvärdar bör göra kontinuerligt för att försäkra sig om att allting går bra och att ens bostad är i säkra händer.

Ekonomiska skillnader mellan avtal

Något som kan oroa många när det gäller nya sorters avtal är att det ska vara dyrare eller billigare med någon typ av hyresavtal. Som tur är så brukar priserna vara identiska och det brukar sällan vara någon skillnad mellan vanliga avtal och tidsbestämda hyresavtal. Det finns dock en del saker man bör tänka på, inte minst när det gäller väldigt korta avtal.

Vanligtvis brukar man prata om ett år eller mer på den här sortens hyresavtal. Har du istället ett kontrakt som är på någon månad eller så, får du ofta räkna med att avgifterna blir högre. Det här då hyresvärden snart kommer behöva lägga ned tid och pengar på att ordna en ny hyresgäst.

På grund av detta är det inte ovanligt att avgifterna blir lite högre än man kanske först tänkt sig. För att förhindra detta kan man dels kolla om det går att förhandla ned summan. Men det kan också vara bättre att se om det går att ha avtalet under en längre tid och på så vis få en mer gynnsam lösning.

Samtidigt ska man inte låta sig luras. Bara för att man ska ha bostaden under kortare tid så betyder det inte att man ska vara okej med vilka avgifter som helst. Vad du dock kan göra är att kolla in andra boendelösningar. Att hyra ett rum hos någon kan till exempel vara enklare och det kan då också bli mycket billigare om du bara behöver en bostad i ett par veckor eller någon månad.

Men i grunden så ska det inte vara några prisskillnader mellan vanliga avtal och ett tidsbegränsat hyresavtal. Det är också enklare att då flytta ut efter en kortare tid. Det man dock ska tänk på är att ens uppsägningstid varierar beroende på hur länge avtalstiden är på.

Om du ska bo längre än två veckor så har du en dags uppsägningstid. Om du ska bo längre än två veckor men kortare än tre månader så är det istället en vecka. För längre än tre månader är det också tre månaders uppsägningstid, upp till nio månader.

Den här sortens avtal är dock ganska enkla att arbeta med och din hyresvärd och du kan troligtvis ta en diskussion om vad som passar er båda bäst. Så du behöver knappast oroa dig innan du skrivit på ett avtal.

Så hittar man tidsbegränsade hyresavtal

Det finns idag många olika sätt att hitta hyresavtal av olika slag. Det är inte jättevanligt att den här sortens avtal förmedlas direkt genom ett hyresbolag. Det här då företagen oftast föredrar att ha långsiktiga hyresgäster som ska bo där under en längre tid, så då är fortlöpande kontrakt det som man vanligtvis kör med. Det är också den lite mer säkra avtalsformen. Det betyder dock inte att det behöver vara svårt att hitta ett tidsbestämt hyresavtal om det är det du är ute efter.

Det kanske vanligaste sättet är genom nätet på sidor som denna. Genom att använda dig utav nätet kan du få en bra överblick över de olika bostäder som finns tillgängliga och du kan mycket lättare jämföra priser, så att du får den bästa bostaden för just dig och din budget. Det här betyder också att du enklare kan hitta olika boendeformer och avtal. Så om du är specifikt intresserad av ett temporärt boende så blir det också lättare för dig att söka efter just detta.

Vad du alltid bör tänka på är hur lång tid du behöver bo där och vad för budget du har. Budget är ganska enkelt att räkna ut, inte minst om du gör iordning din egen budget innan. Sätt dig och räkna ihop dina inkomster och utgifter, exklusive hyra. Sedan har du totalbeloppet på vad du har över, det är då summan som du har råd att avsätt för hyran.

Om du använder dig utav nätet för att hitta dina tidsbestämda hyresavtal så är det också en del saker du bör tänka på. Inte minst så är det viktigt att du alltid först går på en visning. Man kan visserligen se en del av bostaden genom foton och dylikt, men det kan vara gamla bilder och det är inte säkert att din eventuella bostad faktiskt ser ut som den gör på bilderna. Du löper även risken att ha skador som inte syns på bilderna om du inte först kollar in den.

Var inte heller rädd för att ställa frågor. Även om du bara ska bo där temporärt under ett år eller så, är det inte så att du måste finna dig i att din bostad är i dåligt skick. Hyresvärden har fortfarande samma ansvar på sig att se till att allting är i fungerande skick och att du trivs där, precis som med vanliga hyresavtal.

Har du inte möjlighet att kolla in bostaden, för att du kanske inte bor i närheten, är det istället en bra idé att be någon du känner ta sig en titt på den. Det behöver inte vara mycket jobbigare och då får du fortfarande en bra överblick över hur fastigheten ser ut. Under visningen finns det en del saker du bör titta efter. Inte minst handlar det om vilket skick som kök och badrum är i, två delar av en bostad där det inte är jätteovanligt att det kan finnas brister eller skador.

Hus med tidsbegränsat hyresavtal

Det finns faktiskt gott om hus att hyra som har tidsbegränsade hyresavtal. Det här kan vara perfekt för den som vill bo i ett hus, men som inte har samma möjligheter att köpa ett eget. På så vis så får du chansen att hyra ett hus under en viss tid. Det här är perfekt ifall du har familj och vill ha ett bra hus för er alla.

Men som sagt så finns det alltid en del risker med att endast ha ett temporärt boende. Om du till exempel har små barn så kan det orsaka en del problem att inte vara helt säker på att man kan bo kvar där i längden. Om barnen vänjer sig vid sin skola eller dylikt så kan det bli ett problem ifall ni helt oväntat behöver flytta. Det här kan förebyggas genom att man för en dialog med sin hyresvärd om att man gärna vill bo där på längre sikt. Det man också kan göra är att under sin vistelse i bostaden kollar in andra bostäder i området och på lång sikt hittar något som man kan hyra långsiktigt. På så vis kan barnen fortsätta gå i samma skola och du kan enklare bo där mer permanent.

Om man ska hyra ett hus så slipper man också många av de problem som man får med att köpa ett. Du behöver sällan tänka på lika mycket och det blir såklart mycket billigare på kort sikt. Det man dock ska tänka på är att ett hus kan bli dyrt i längden. Samtidigt är det viktigt att man innan avtalet skrivs på är noga kring skicket av bostaden och vilka villkor du får. Det är trots allt viktigt att allting fungerar som det ska.

Precis som med en lägenhet så är det hyresvärdens ansvar att se till att allting är i bra skick och fungerar som det ska. Om du under visningen upptäcker brister i bostaden så är det viktigt att du tar upp dessa på en gång och ser till att de blir fixade. Om du inte gör det så kan du få problem när du sedan bor där.

Som hyresvärd så gäller det istället att man ser till att allting är i gott skick. Om huset är i bra skick med nyliga renoveringar så kan man också begära mer i månadshyra, vilket såklart gynnar en som företagare. Det är därför bra att man ser över sin bostad kontinuerligt och inte bara låter huset stå och damma ihop. Det är ganska enkelt att ta sig en koll innan man bjuder in någon hyresgäst för en visning. Om du själv inte är bra på fastighetsförvaltning så är det bra att åtminstone hyra in en besiktningsman innan uthyrning. Om du ska köra med ett tidsbestämt hyresavtal så är det istället viktigt att du överväger att ha en kontinuerlig fastighetsförvaltare som kan reparera saker som går sönder. Du kan annars bara hyra en firma som gör det vid behov, vilket kan bli billigare i längden om du bara äger en eller ett fåtal fastigheter.

Söker du bostad? Sök bland 23 125 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här