Svenska hyresrättsmarknaden 2019 - här var skillnaderna störst

Bostadslistan har kartlagt Sveriges billigaste och dyraste kvadratmeter under 2019 baserat på över 10 000 bostadsannonser under det gångna året.

En ny hyresrättsundersökning från Bostadslistan.se kartlägger Sveriges billigaste och dyraste kvadratmeter

Från 85 till 629 kronor, så stor var skillnaden på kvadratmeterpriset bland lägenheter, hus, och rum på Sveriges billigaste och dyraste adresser, och genomsnittslägenheten kostar över 300 procent mer i Stockholm än i Åmål. Stockholm hamnade på första plats på listan med ett kvadratmeterpris på 299 kronor. Det visar en ny rapport som är utgiven av Bostadslistan.se.

Se all data för undersökningen här: Rapport: Svenska hyresrättsmarknaden 2019

Bostadslistan.se har nyligen utgivit en rapport där de har beräknat genomsnittligt kvadratmeterpris för Sveriges olika städer och områden baserat på över 10 000 annonser från både privatpersoner och bostadsföretag.

Sveriges billigaste och dyraste kvadratmeter

Kvadratmeterpriset runt om i landet varierade stort, men kvadratmeterpriset var som förväntat högst i Stockholmsregionen där Nacka låg i toppen med hela 629 kronor per kvadratmeter. Detta kan delvis förklaras av det stora antal exklusiva hus som uthyrs i området. Detta kan jämföras med Sveriges billigaste stad Åmål, där du endast behöver betala 85 kronor per kvadratmeter.

Genomsnittslägenheten kostar 300 procent mer i Stockholm än i Åmål

Om vi istället för att undersöka priset per kvadratmeter endast tittar på genomsnittspriset bland de 10 000 annonser vi undersökt kan vi återfinna att genomsnittslägenheten kostar över 300% mer i Stockholm än i Åmål. I Stockholm kostade en lägenhet i genomsnitt 17 571 kronor, medan den bara kostade 5113 kronor i Åmål. Genomsnittsstorleken på undersökta lägenheter var 74m2 i Stockholm och 62m2 i Åmål.

Svenska studentstäder har några av landets dyraste kvadratmeter

Ett överraskande fynd är att några Sveriges dyraste kvadratmeter återfinns på Sveriges stora studentorter. Lund och Uppsala hamnar på tredje och fjärde plats för genomsnittligt kvadratmeterpris med respektive 217 och 200 kronor per kvadratmeter. En eventuell förklaring till detta är att många mindre lägenheter uthyres på dessa orter och därför skjuter kostnaden per kvadratmeter i höjden.

Om undersökningen

Bostadslistan.se har beräknat det genomsnittliga kvadratmeterpriset på hyresrätter i hela Sverige. Undersökningen är baserad på data från över 10 000 bostäder som har annonserats på Bostadslistan.se under 2019.

 

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Högsta kvadratmeterpris 2019

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Billigaste kvadratmeterpris 2019

Söker du bostad? Sök bland 27 777 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här