Allt du behöver veta inför en renovering

Renoveringar är något som de flesta bostadsägare överväger vid något tillfälle. Det kommer med otroligt många fördelar, bland annat så kan det göra hela ens hem betydligt mycket trevligare. Det kan även underlätta för en och förbättra hemmiljön. Men oavsett vad det är för renovering du har tänkt dig att utföra, kommer det med en god dos av krångel, förvirring och huvudvärk.

Det är viktigt att man planerar det hela rätt, sköter om det juridiska, det ekonomiska och även det praktiska. Som tur är så kan hela ens renovering gå smidigt om man planerar allting rätt och tar det hela steg för steg. Nedan kan du läsa om allt du behöver tänka på och hur du lättast kommer igång med ett organiserat och välplanerat renoveringsprojekt där hemma. Vi går också igenom hur du ska tänka när du anlitar ett byggföretag eller hantverkare för att underlätta för dig, oavsett om det handlar om en målare eller något mer fysiskt krävande.

Planera din renovering på rätt sätt

För att ditt projekt ska gå rätt, oavsett om du utför arbetet själv eller med en hantverkare, är det viktigt att du har en utförlig plan redo. Du får med det en ordentlig överblick över vad som ska göras, vilka kostnader du har att räkna med och vad som eventuellt kan gå fel. Det här kommer att markant underlätta hela arbetet och göra så att renoveringsprocessen går smidigare. Det är inte heller så svårt som man kanske först tror att göra iordning en ordentlig och utförlig plan.

Glöm inte din budget

Det första du bör göra i ordning för din renoveringsplan är en budget. Det här är en otroligt viktig del då du kommer att behöva en överblick över alla de eventuella kostnaderna som du landar med. Gör du inte i ordning en budget för renovering så hamnar du med risken att dina kostnader blir högre än förväntat, eventuellt så att du inte har råd att slutföra projektet. Det finns mycket utgifter som du redan i förväg kan räkna med och planera kring.

Har du till exempel planerat att renovera ditt kök så skulle du redan kunna kika på utgifterna kring det. Om du ska ha kakel, nytt golv, ny spis eller kanske byta ut fläkten, kan du i förväg redan kolla upp dessa kostnader. Om du också vet exakt vilket material som ska användas går även detta att kika på. Om du tänkt anlita en snickare eller dylikt så kan du även kolla upp kostnadsförslag för ditt projekt.

Med en ordentlig budget kan du bland annat börja räkna på totalkostnaden och det går även då att börja jämföra priser. Du kan exempelvis kika på andra proffs som kan utföra arbetet billigare, ersätta ett dyrt material med ett billigare och så vidare. Så med en ordentlig budget blir det enklare att hålla dig till kostnader som du klarar av, samtidigt som det blir färre oönskade överraskningar.

Anlita rätt snickare

När du väl har gjort iordning din budget så kan du börja fundera på exakt vem det är du ska anlita. Det finns en hel del olika faktorer man bör ha i åtanke inför att hyra ett proffs. Det handlar trots allt inte bara om priset på fakturan, även om det också är väldigt viktigt för den som vill hålla nere på utgifterna. Men hur bra hantverkaren är på sitt jobb är minst lika viktigt för den som vill att renoveringen blir utfört på korrekt vis.

Det första du bör fundera över är exakt vad det är för tjänster du behöver. Räcker det med en målare eller behöver du kanske rentav en hantverkare? När du väl bestämt dig så är det dags att fundera på de olika faktorer som avgör vem som är lämpligast.

Något man framförallt inte ska missa är deras pristagning. Det finns idag olika typer av proffs som använder fast pris eller rörligt pris. Det här kan avgöra hur dyrt det blir i längden och det är viktigt att man kollar vad som troligtvis blir billigast. Om den du tänkt anlita kör med ett fast pris så bör du även se till att de kan ge någon form av marginal ifall något oväntat sker. Det bästa är såklart om de kan erbjuda en offert. Det är ett prisförslag och minimerar risken att det dyker upp oväntade kostnader under arbetet.

Något som såklart kan göra det enklare att anlita en hantverkare är huruvida de har referenser eller inte. Det här blir inte minst viktigt ifall du äger en bostad och ett större arbete ska utföras. Om de har referenser kan du försäkra dig om att de vet vad de sysslar med och kanske har de till och med referenser från liknande arbeten. Då vet du säkert vad du får och kan känna dig mer trygg med personen i fråga. Be gärna om garantier, saker kan trots allt gå fel under din renovering och det är bra om de redan har en backup-plan för den här sortens situationer.

Det du kan göra också är att ta in offerter från flera olika firmor samtidigt. Det här gör att du får mer att jämföra med och kan försäkra dig om att du får den bästa personen för jobbet, för det bästa priset. Det här gäller även för enklare arbeten där kvalité såklart är minst lika viktigt och där man inte gärna vill att kostnaderna ska spåra ur. Med lite förarbete och den plan du gjort för arbetet så bör det inte bli svårt att hitta en lämplig person för att utföra din renovering.

Köp av material, inredning och annat nödvändigt

Under din planering så har du troligtvis redan börjat kolla på material för din renovering. Det här är ett viktigt steg och kommer med många fördelar. Du kan i många fall låta hantverkaren sköta den här biten, och de brukar då räkna in det här i offerten. Det kan vara riktigt skönt för den som inte är så kunnig eller om du inte är överdrivet engagerad i vilket sorts material som ska användas. Har du däremot lite högre krav och vill ha specifika sorters material, kan det vara en bra idé att inköpa allt det här själv innan själva renoveringen påbörjas.

För att underlätta inför ditt köp av material så kan du använda dig av byggkataloger, inredningstidningar och dylikt. Mycket av det här finns idag tillgängligt på nätet och det finns även hela hemsidor och bloggar dedikerade till renoveringsidéer, inredningstips och så vidare. Så du kommer knappast ha några problem att hitta lite inspiration.

Om du däremot är ute på tunn is och inte kan mycket alls om inredning och material så finns det lösningar på det också. Hantverkare är trots allt erfarna inom det här och kan komma med många goda råd för dig som inte riktigt vet vilket material som ska användas för vad. De kan sedan hjälpa dig att köpa in materialet för ett bättre pris, men de lägger dock ofta på pengar för själva arbetet senare, vilket man bör ha i åtanke.

Glöm inte inredningen

Om du tänkt renovera något större, exempelvis ett rum, kan det vara en bra idé att faktiskt förnya hela utseendet på rummet. Efter din renovering är färdig kan det därför vara roligt att förnya inredningen. Det går ofta att hålla nere priserna genom att tänka effektivt. Du kan exempelvis byta gardiner, överdrag på soffor eller dylikt för att få en helt ny stil i rummet där hemma. Det kan göra det ännu bekvämare efter renoveringen och genom en del mindre detaljer så kan man få ett helt nytt rum tillsammans med en väl utförd renoveringsprocess.

Här finns det som sagt mycket råd att få genom nätet, tidningar och dylikt. Det finns idag massvis med inredningsexperter också ifall man har pengarna att lägga ut. För den som handlar på en budget kan du till exempel kika på en IKEA-katalog eller på de många olika bloggarna som handlar om just inredning.

Genom att inreda ditt rum där hemma som ska renoveras så får du faktiskt mer ut av pengarna. Renoveringen kan såklart göra sitt, men genom att piffa till det hela lite till så får du verkligen en helt ny känsla där hemma och det kommer definitivt att göra att hela renoveringsarbetet känns mer värt det hela. Det här kan du också räkna med i din renoveringsplan och du kan redan då börja kika på just vilka saker du vill köpa till. På så vis hamnar du inte över budget och kan se till att du köper precis lagom inför din renovering. Det kan även vara bra att fundera på vilka färger man vill ha i rummet inför eventuell tapetsering eller beroende på vad för material man tänkt använda vid arbetet. Det här är också bra ifall du tänkt anlita en målare för att göra om något där hemma.

Under din renovering

Du har lagt upp din plan och budget, du har köpt in material och eventuell ny inredning och du har också hittat rätt person för jobbet. Det är nu dags att komma igång med själva renoveringen och uppnå drömhemmet! Det är dock enklare sagt än gjort, och många gånger kommer det dyka upp en del bekymmer på vägen. Det här är helt naturligt och det är viktigt att man har tålamod och förståelse för processen. Men det finns en del saker du bör tänka på under din renovering som också kommer att underlätta för dig psykiskt under arbetet.

Något som du bör ha i åtanke under planeringen är att vissa delar av ditt hem kan bli otillgängligt under större renoveringar som tar lite längre tid. En köksrenovering är ett bra exempel här, du kommer trots allt inte ha full tillgång och kanske inte kan laga mat lika enkelt som förr. En mikro i ett annat rum kan vara en lösning.

Det man däremot bör överväga vid just mer utförliga renoveringsarbeten är att det kan vara en bra idé med att lösa sin boendesituation helt tills det är färdigt. Du kan till exempel kolla in om du har en vän eller släkting du kan bo hos under arbetet. Det är dock inte alla som har den här möjligheten. Det kan därför vara bra att ta sig ett snack med sin hantverkare om potentiella lösningar, inte minst om det är dusch eller kök som ska renoveras.

Glöm inte din hantverkare

Det finns en del saker du bör tänka på under din renovering när det gäller den som utför arbetet. För det första så bör du prata med den du anlitat kontinuerligt. Bra kommunikation kommer att förhindra onödiga missförstånd och göra hela arbetet mycket behagligare för er båda. Det här kommer att säkerställa att arbetet går smidigare och att det inte blir några fel under arbetet.

Samtidigt bör du inte heller glömma att dokumentera själva processen. Ta en del bilder både före, under och efter renoveringsarbetet. Det här kan dels komma till användning ifall några fel görs under arbetet. Då har du bildbevis vilket kommer att vara till fördel för dig under eventuella tvistemål, vilket såklart sällan uppstår men det skadar inte att vara på den säkra sidan.

Du kan även använda dessa bilder för att rådfråga någon kunnig om hur processen går. Att få en andra åsikt om arbetet skadar inte. Det här blir ännu viktigare ifall du själv utför arbetet och inte anlitat någon för att göra det. Då kan du ta foton på det du gjort och visa för någon, antingen en bekant eller ett proffs.

Sedan så är det också kul att ha lite bilder på det hela. Du kan då jämföra hur det såg ut innan och hur det hela sedan blev. Du kommer även då kunna påminna dig om hur bra allting blev även om själva renoveringen var lite jobbig att utföra.

Efterarbete

Efter din renovering är färdig så är det dags att kolla in hur allting blivit. Det första du såklart ska kolla efter är huruvida du är nöjd med resultatet, att allting blev som du hade tänkt dig. Det här är också viktigt för framtiden ifall du upptäcker att du vill göra fler renoveringar, kanske var det något du missade eller som hade kunnat göras bättre? Det här är dock lite av en process och det skadar inte att kolla över allting för att snabbt upptäcka eventuella problem.

Det absolut första du ska kolla över är huruvida det blev några fel under renoveringen. Det här är väldigt viktigt eftersom du måste upptäcka brister och framtida bekymmer på en gång. Monteringsfel eller eventuella skador eller annat kan allt som oftast snabbt åtgärdas. Bristande renoveringsarbeten kan däremot leda till skador på lång sikt om de inte åtgärdas omedelbart. Det här är också viktigt för dig som äger fastigheten och ska hyra eller sälja den inom en nära framtid, där du har ansvaret för eventuella fel eller dolda brister. Du vill trots allt inte få problem för något som inte är ditt fel, utan som kanske är ett enkelt fel hos den hantverkare som du anlitade.

Det här är också något som du kan få hjälp med. Om mer utförligt arbete har gjorts på din bostad, exempelvis något som involverat el- eller vattenledningar, kan det vara värt att anlita en besiktningsman. Det här är också viktigt vid större tillbyggnader och dylikt där man inte vill få några otrevliga överraskningar flera år senare. För att enklast förebygga detta så kan det därför vara bäst att anlita en expert.

En besiktningsman har kompetens och arbetar specifikt med att upptäcka fel, inte minst dolda sådana, i fastigheter. Fördelen du också får med en utomstående expert är att du får en opartisk åsikt. Det är inte alltid man själv ser felen eftersom man varit med och sett processen, och kanske även gjort en del av arbetet själv. Då lönar det sig ofta med en utomståendes åsikt, gärna då en kompetent sådan.

Tänk på framtida renoveringar

Det kan också löna sig att sätta sig ned och skriva ned hur arbetet har gått. Här kommer också alla de där för- under- och efter foton som vi nämnde tidigare till användning. Att utvärdera hur det hela har gått, vad som gått fel och hur det hade kunnat göras bättre kommer att ge dig en bra överblick kring din renovering.

Den här sortens information kommer också att vara till god användning för framtiden. Om du till exempel begick en del misstag eller missade något i ditt förarbete eller under planeringsstadiet, kan du använda den här informationen för att försäkra dig om att framtida renoveringsprojekt går bättre. Då kommer du inte sitta med risken att göra samma misstag två gånger. Det finns dock mycket du kan skriva ned i din utvärdering. Det skadar inte att nämna de jobbigare delarna och hur du hanterade dem, kanske hade du också kunnat göra det på ett bättre sätt? Med den sortens information kan du lättare rusta dig i framtiden om liknande problem riskerar att uppstå.

Självklart kan all den här informationen också komma till användning för andra. Du kanske har vänner som planerar att renovera och som behöver råd om huruvida den hantverkare du anlitade var bra eller dålig. Kanske vill de ha råd kring de olika hinder som uppstod och hur du hanterade dem?

Det kan finnas många olika användningsområden för den här sortens utvärdering och det tar inte heller lång tid att skriva iordning en rapport. Du kan faktiskt redan börja skriva på den under arbetet, lite som en kort dagbok. Med foton så blir det ännu enklare att organisera det hela och ge exempel till det du har skrivit. Lättast blir det såklart om du sköter det hela digitalt direkt på din dator, då riskerar du inte att tappa bort det och det blir lättare att arbeta med foton, listor och liknande.

Omvärdering efter din renovering

Nu när du är färdig med din renovering är det eventuellt dags för det sista steget, en omvärdering. Det här är inte aktuellt vid mindre arbeten, men det kan vara en god idé ifall du gjort något större, eller kanske till och med har gjort en tillbyggnad. En omvärdering kommer med många potentiella fördelar och behöver inte vara överdrivet dyrt heller för den delen.

Om ditt renoveringsprojekt har höjt din bostads värde, kan du få en mängd olika fördelar. Du kan till exempel sänka din amortering vid större värdehöjningar. Det här kan göra det billigare och mer förmånligt för dig ifall du har ett bolån kopplat till din bostad, vilket ofta är fallet ifall du bor i den bostad du just har renoverat.

Men det finns även andra möjligheter. Om du till exempel redan har andra renoveringar i åtanke så kan det vara aktuellt att utöka ditt bolån, vilket i vissa fall kan vara möjligt om den nyss utförda renoveringen har höjt värdet. Då brukar bankerna vara villiga att diskutera en utökning som du kan använda för att öka värdet ytterligare.

Det man däremot inte heller ska underskatta med renovering av hus är att du i många fall kan sänka räntan på ditt bolån. Om arbetet har höjt bostadens värde, kommer din belåningsgrad att sjunka. Det här innebär kort och gott att du blir en mindre risk för den bank du har bolånet hos. Ju mindre risk du är, desto lägre kostnad får du. Så det kan vara värt att ta sig ett snack med din långivare om detta och se om du kan sänka dina lånekostnader en aning. Ifall det är en större värdehöjning så kan det också vara aktuellt att ta sig ett snack med andra långivare och se vad de har att erbjuda. De kanske har ännu bättre ränta att erbjuda dig och det kan hjälpa till ytterligare.

Att omvärdera sin bostad är en relativt enkel process och det finns mäklare och värderingsfirmor som gör det här åt dig. Det brukar kosta några få tusenlappar, men det är väl värt det om du misstänker att en värdeförändring har skett. Tänk även på att bostadspriserna i ditt område kan ha förändrats till det bättre, vilket såklart vidare ökar värdet på din bostad och kan hjälpa dig ytterligare när du är i förhandlingar med din bank.


 

Söker du bostad? Sök bland 23 398 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här