Omflyttning

Om du har bott med ett fastighetsbolag under ett tag så kan det bli aktuellt med en omflyttning. Det här syftar i grund och botten på att man byter bostad inom bolaget. Man får då en del fördelar och förtur i kön, eftersom man anses vara en lojal kund och bolaget vill inte riskera att tappa en.

Det finns dock en hel del att veta om den här sortens flyttar och hur de fungerar. Samtidigt är det viktigt att veta vilka regler som gäller och vad du bör tänka på, eftersom inte alla får chansen att byta lägenhet på det här viset.

Då är det aktuellt med en omflyttning

Vanligtvis så syftar en omflyttning på att en hyresgäst har bott under en viss period med bolaget och som då har möjlighet att byta bostad. Det här kan vara viktigt om man till exempel ska flytta ihop med någon och vill bo med samma bolag. Det kan även vara aktuellt när man bildar familj eller om man helt enkelt vill byta bostad.

Beroende på bolaget så kan en omflyttning se lite olika ut. Rent generellt så får du chansen att byta lägenhet under förutsättningen att en lägenhet finns tillgänglig. Du slipper då risken att hamna med dubbla hyror och kan enklare komma vidare till att flytta.

Det finns dock inget krav på att genomföra en omflyttning bara för att du har möjlighet att göra det. Om du trivs med ditt nuvarande boende så är det såklart bättre att fortsätta bo där, då slipper du också genomföra en jobbig flytt.

Det kan också vara intressant att flytta till en bättre eller större bostad. Det här är inte alltid möjligt men det kan vara det. Då kan du få en bättre bostad eller kanske sänka dina månadskostnader. Oavsett så finns det en hel del möjligheter här som man knappast vill missa. En omflyttning kommer alltså allt som oftast med fördelar för den som flyttar, inte minst då du får chansen att bo bättre och stanna hos ett bolag som du troligtvis är ganska så nöjd med.

Hur får man en omflyttning?

För att få en omflyttning måste du först ha bott hos bolaget under en viss tid, oftast 12 månader. Efter detta kan du ansöka om en omflyttning. Du får dock inte söka om du till exempel hyr i andra hand eller har korttidsavtal. Du kan inte heller använda omflyttning åt någon annan, alltså till exempel hyra lägenheten åt någon.

Men det kan också skilja sig en hel del mellan olika bolag. Det är därför viktigt att du alltid kollar med ditt fastighetsbolag för att se vad det är som gäller för just dem. Det finns även bolag som inte ens erbjuder omflyttning, så det är också bra att kolla upp detta innan du väljer att bolag och tror att du kan vilja ha det i framtiden. Men de flesta bolagen brukar erbjuda någon form av omflyttning, så det är alltid bra att fråga om detta.

Regler som måste följas

Du måste som sagt ha bott i en lägenhet hos bolaget under en viss period. Vanligtvis handlar det om 12 månader, men tidsgränsen kan variera mellan olika bolag. Det är alltid bra att dubbelkolla med ditt bolag för att se vad som gäller.

Du måste också ha skött om din bostad väl under de här 12 månaderna. Det innebär bland annat att den ska vara i bra skick och att du inte har förstört något. Utöver det så är det även viktigt att du har skött avtalet under tidsperioden. Med andra ord du får inte haft någon skuld till dem, haft problem med att betala hyran eller dylikt.

I grund och botten så är alla dessa regler enkla att följa och den viktigaste är just tidsgränsen. Det kan finnas bolag med längre tidsperiod, så därför ska du alltid dubbelkolla just den här biten, eftersom det lika gärna kan vara en tidsperiod på två år hos ett annat bolag medan det är ett år hos din nuvarande.

Bostadsköer

I Sverige är det redan ganska långa bostadsköer, något man tyvärr måste lära sig att hantera. Det här innebär också en del bekymmer för en omflyttning för den som har specifika krav på sin nya lägenhet. Det kan vara långa köer och det här orsakar såklart problem, eftersom du då kan få problem med en omflyttning.

Det man kan göra är att förändra eller sänka sina krav på den nya bostaden. Det är inte minst större bostäder, ofta de som riktar sig till barnfamiljer, som är mindre vanliga. Så genom att ändra sina kriterier kan man enklare få ned väntetiden i de flesta fallen. Det bästa du egentligen kan göra är att fråga bostadsbolaget om vad de rekommenderar och hur deras väntetider ser ut för det mesta.

Så beroende på vad du har som krav på boendet så kan det här bli enkelt eller svårt. Om du inte har bråttom så kan väntetiden vara värt det, men om du däremot vill ha bostaden så snabbt som möjligt så är det värt att kolla över sina alternativ.

Möjligheter till bättre bostad

Något som gör omflyttningar populära är möjligheten att stanna med ett bra bolag men med en bättre bostad. Om du kanske bodde i en enkel etta när du flyttade in så kan det vara trevligt att flytta till något större och kanske i ett bättre område. Det här kan ge dig mer livsglädje och en bättre boendeupplevelse.

För att hitta en lämplig bostad så är det bra om man tar en diskussion med fastighetsbolaget om vilka alternativ man har och vad man kan göra för att snabbare få igenom en omflyttning. Men det är i många fall möjligt att uppgradera sig så att man får något bättre.

Det kan dock vara så att du bara vill flytta för att du vill ha en billigare bostad, eller bo i ett bättre område i en liknande bostad. Det här är upp till dig och bolaget att bestämma och det brukar inte bli så att man blir missnöjd med sin nya bostad.


 

Söker du bostad? Sök bland 23 101 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här