Så fungerar hyresperiod och uppsägningar

Om du är i processen att hyra eller hyra ut en bostad så är det viktigt att sätta sig in i hur hyrestid fungerar och vad som gäller för både hyresvärden och -gästen som är involverade. Det finns en del olika avtal som kan vara aktuella, och beroende på vilka omständigheter som gäller kan ens rättigheter och skyldigheter vara markant annorlunda. Det är dock enkelt att sätta sig in i det hela och du kan snabbt dubbelkolla huruvida ditt avtal är det bästa för just dig och din situation.

Olika sorters avtal och den hyrestid som gäller för dem

Den vanligaste sortens kontrakt man får när man hyr en lägenhet är tillsvidareavtal. Dessa innebär kort och gott att du har lägenheten eller bostaden på obestämd tid, med vanligtvis en till tre månaders uppsägningstid. Exakt vad som gäller bör specifikt stå på kontraktet. Det här är den sortens avtal som de flesta kommer att stöta på och ger ordentligt med utrymme både för den som hyr och den som hyr ut.

En annan variant är tidsbestämda avtal. Med den här sortens hyresavtal så får du chansen att bo i bostaden under en bestämd tid, till exempel ett år eller ett halvår. Efter denna period så ska man flytta ut. Det här kan vara aktuellt ifall hyresvärden inte ska använda lägenheten under en viss tidsperiod eller om de av någon annan anledning behöver bostaden efter en viss tid. Det är däremot inte jättevanligt med den här sortens avtal.

Den tredje varianten avtal som du kan träffa på är en kombination av de två ovannämnda. Det vill säga, ett tidsbestämt avtal där du sedan övergår till ett tillsvidareavtal efter tiden har gått ut. Det här ger dels hyresgästen en säker period med boende, men samtidigt får uthyraren en hyresperiod garanterad. Det här är inte heller jättevanligt men det förekommer på bostadsmarknaden och man bör definitivt veta om den här sortens avtal.

När det gäller tidsbestämda avtal så kan hyresgästen ofta säga upp sig i förtid om avtalet anger detta, avtalet ska då också ange hur lång uppsägningstid som man har. Hyresvärden har dock alltid tre månader och måste alltså säga upp ett tidsbestämt avtal senast tre månader innan aktuell hyresperiod löper ut.

Att tänka på inför avtalen

Oavsett om man är en hyresgäst eller värd, bör man alltid noga gå över de avtalen som är aktuella. Lagarna här i Sverige är upplagda så att man är säker och ska vara garanterad en rimlig chans till att få ha en bostad eller hyra ut sina bostäder. Det betyder dock inte att man kan göra hur man vill och det finns många regleringar för att försäkra att hyresvärdar inte utnyttjar sina hyresgäster, precis som det finns lagar för att garantera att hyresgästerna inte kan bete sig hur dem vill.

Ens hyrestid kan också vara väldigt viktig ifall man inte vet hur ens bostadssituation ser ut efteråt, inte minst om man har ett tidsbestämt avtal. Det är därför viktigt att man ser över sitt avtal redan innan man skriver på något, så att man inte sedan sitter utan ett tak över huvudet.

Söker du bostad? Sök bland 23 164 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här