Allt du behöver veta om att hyra ut ett rum

Om du bor i ett stort hus eller en lite större lägenhet så kan det hända att du har ett rum som står oanvänt. Att hyra ut ett rum i din bostad kan ge dig en extra inkomst och kan även innebära trevligt sällskap. Det är dock inte den vanligaste boendeformen och det är inte alltid man vet exakt hur det här går till. För dig som funderat på att hyra ut ett rum så är det därför bra om du först sätter dig in i hur det här fungerar, vad du bör tänka på kring det juridiska och dylikt. Att hyra ut en del av sin bostad är trots allt inte riktigt samma sak som att hyra ut en hel bostad i andra hand, vilket många först tror.

Fördelarna med uthyrning av rum

Det finns en mängd olika anledningar till att man väljer att hyra ut rum och varför det kan vara en riktigt god idé. Till att börja med så finns det ekonomiska fördelar. Har du ett rum som står över så kan du enkelt tjäna in lite extra pengar varje månad genom att hyra ut det, vilket gör att du får en bra liten extrainkomst. Det här är också ett perfekt sätt att använda det fulla utrymmet i sitt hem, inte minst om man verkligen inte kan hitta någon användning för det där extrarummet man har hemma.

Men det finns också en del juridiska skillnader från att hyra ut en hel lägenhet, som faktiskt kan göra det ännu mer lönsamt. Du behöver till exempel inget tillstånd för att hyra ut ett rum åt någon. Du behöver alltså inte först få tillstånd från din bostadsrättsförening eller din hyresvärd. Det här gäller dock endast om du själv är bosatt i bostaden och aktivt bor i den. Om du däremot inte tänkt bo där så kommer det istället att räknas som andrahandsuthyrning. Vid en sådan situation måste du alltid först få ett tillstånd genom din förening eller hyresvärd, annars kan det leda till problem.

De här lagarna kan dock enkelt bli komplicerade ifall du inte är insatt och det kan vara värt att dubbelkolla med lämplig person eller organisation innan du går vidare med uthyrandet. Men för ett vanligt rum så behöver du aldrig oroa dig, utan det är helt upp till dig. Det här förändras först om du hyr ut mer än ett rum eller om du har mer än en inneboende.

Det finns såklart även en social aspekt till att hyra ut en del av sin bostad. Hittar man rätt person och kommer bra överens så kan det bli en trevlig ny upplevelse. Att få någon att dela bostaden med kan vara perfekt för den som är ensam, inte minst om du är lite mer petig och noga med den du hyr ut till, eller om du ska hyra ut ett rum till någon du redan känner.

Så hittar du rätt person

Det är väldigt viktigt att du hittar rätt person när du hyr ut rum. Du bör därför alltid noga tänka igenom vilka som sökt rummet och vem som verkar bäst lämpad. Det här är trots allt en person som du ska bo tillsammans med, så det finns mycket du bör tänka på. Du bör börja med att sätta dig ned och lära känna den eventuella hyresgästen. Det är också viktigt att du kollar upp personen innan du överväger att ge dem ett rum, det här är dock viktigare om du inte känner personen alls sedan tidigare.

När du sedan sätter dig ned med personen är det också viktigt att ni går igenom det som är viktigt för er båda. Ni bör till exempel komma överens gällande saker som städning, vilket ansvar din inneboende ska ta och dylikt. Det är också viktigt att du gör det tydligt för dem gällande ordningsregler och de krav du ställer på den som flyttar in. Det här förhindrar många problem och ser också till att det inte uppstår osämja mellan er två.

Det kan också vara en god idé att efterfråga referenser från tidigare hyresvärdar. Det kan dock hända att personen är ung och inte haft någon tidigare hyresvärd. Då kan det vara värt att istället fråga om en referens till en arbetsgivare, antingen deras nuvarande eller en tidigare. Då kan du försäkra dig om att personen är skötsam och att de inte heller har ljugit under en eventuell intervju som du har haft med dem.

Nuförtiden kan det även vara värt att kolla in sociala medier, något som blir allt vanligare bland hyresvärdar. Genom att kolla in deras konton kan du ofta få ett hum om vad de är för typ av person och lära dig mer om dem. Det är trots allt offentlig information och det är inte konstigt att kolla upp den här sortens saker.

Det är viktigt att du i slutändan går igenom alla de som har ansökt om boendet du erbjuder och att du överväger vilken person som vore bäst val. Det är inte heller en dum idé att fråga dem om deras ekonomi och du kan eventuellt vilja göra en kreditundersökning ifall du vill försäkra dig om att deras ekonomi klarar av att bo hos dig och med de kostnader som tillkommer, vilket troligtvis inte är ett bekymmer om de har ett jobb eller någon annan sorts inkomst.

Hyra och avtal när du hyr ut rum

Det är såklart viktigt att du får betalt för det rum du ska hyra ut. Att hyra ut ett rum är inte något man vanligtvis tjänar mycket på, men det kan bli en bra extra slant på kontot varje månad. Det är dock viktigt att du inte heller begär för mycket. Det här blir ofta lite småjobbigt för den som inte är erfaren kring uthyrning och som inte vet exakt vad de ska kräva för rummet som de erbjuder. Som tur är så är det ganska enkelt att räkna ut hur mycket som är rimligt för den yta du har att erbjuda till hyresgästen.

För att lättare få ett hum om vad du ska kräva för rummet så bör du i första hand titta på vad du själv betalar. Sedan är rummets storlek också viktigt, eftersom antalet kvadratmeter är aktuellt här. Sedan bör du även tänka på hur mycket övriga ytor som de har tillgång till, exempelvis kök, badrum och eventuellt andra utrymmen som du är okej med att de använder under sin vistelse. Sedan kan det också bli aktuellt med lite extra på hyran för eventuella möbler som ingår i rummet som du hyr ut till dem. Om de själva inte behöver stå för några möbler alls så anses det trots allt som en bonus och då kan du också lägga till lite mer på fakturan.

Det är viktigt att du tar en ordentlig diskussion kring detta med hyresgästen och kommer överens om något som passar er båda. Du som hyresvärd har trots allt rätt att tjäna pengar på det rum du hyr ut, men samtidigt vill man inte heller orsaka osämja på grund av orimligt hög hyresavgift. Så var alltid tydlig med den som ska flytta in kring kostnader och dylikt.

För att göra det här ännu säkrare så ska du också alltid skriva upp ett hyresavtal med din nya inneboende. Det här är enklare än man först tror och förhindrar också många eventuella problem. Det här kommer också göra det hela mycket enklare för din hyresgäst som får svart på vitt exakt vad de ska betala, vilka regler som gäller och så vidare.

Något du framförallt ska tänka på här är hur det ser ut med förhållningsregler gällande gäster, rökning, husdjur och så vidare. Sådana här saker anges alltid på hyresavtal och det är viktigt, eftersom du annars kan få problem om din gäst bryter mot dina regler och du inte kan bevisa att ni hade avtalat om vissa regler.

Det är också därför viktigt att du kollar in din hemförsäkring. Vanligtvis så tecknar hyresgäster en egen, men när du hyr ut rum så kan det se lite annorlunda ut. Du kan exempelvis kolla om din egen försäkring kanske kan täcka hyresgästen så att detta inkluderas i ert hyresavtal. Annars så måste du be din nya inneboende att teckna en egen försäkring, så att ingenting går snett ifall det skulle behövas. Det finns även specifika hemförsäkringar för inneboende, så det här är det man i första hand bör kolla in. Det blir då också billigare för din inneboende som inte behöver betala en full försäkring som täcker en hel bostad. Men det här bör man alltid kontrollera genom sitt försäkringsbolag då det blir enklast att kolla genom dem hur de föredrar att sköta den här processen. Vissa har inte specifika försäkringar men kan istället ha andra lösningar att erbjuda till dig och din inneboende, så det skadar aldrig att fråga dem.

Det finns hjälp att få på nätet om hur man skapar avtal för uthyrning av rum och det finns även mycket fler råd att få ifall du har en mer unik situation eller om du behöver något specifikt. I grund och botten är det dock väldigt simpel att hyra ut rum och det brukar inte heller vara överdrivet svårt att hitta lämpliga hyresgäster som blir bra inneboende.

Att tänka på när du hyr ut ett rum

När du väl hittat en hyresgäst och avtalet är skrivet, är det dags för personen att flytta in. Något ni båda bör göra det tydligt med är hur det ska se ut med städning och de gemensamma utrymmen som ni kommer att dela. Rent generellt så brukar ens inneboende sköta sitt eget rum, så du ska inte behöva städa det åt denna, såvida det inte är något som ni båda kommer överens om.

Man brukar också ha tydlig respekt för varandra gällande de privata utrymmena. Precis som att du vill att din hyresgäst ska respektera dina regler och dina privata utrymmen, bör du också erbjuda denna sorts respekt till din inneboende. Så du bör aldrig gå in i det rum som de hyr av dig, såvida personen själv har gett dig tillåtelse att göra det. Det är trots allt deras privata rum och det bör man respektera, så att de kan känna sig trygga och säkra där hemma.

När du ska hyra ut ett rum så är det också viktigt att man kommunicerar med varandra. Du bör kontinuerligt stämma av med din inneboende för att försäkra dig om att allting går bra och huruvida det dykt upp några problem. För de flesta brukar det här ske naturligt eftersom man kontinuerligt träffar varandra, men om det på grund av arbete eller ojämna tider inte blir så, bör man sätta sig ned och stämma av då och då. På så vis kan ni båda vara nöjda med det avtal ni har och det blir också enklare att lösa eventuella problem som dykt upp under tiden.

Samtidigt är det viktigt att du tänker på att det faktiskt är ditt hem. Din inneboende ska alltid respektera dina regler och de krav du ställer på dem. Om de inte gör det så måste du vara tydlig med hur du tar hand om det och inte låta dem fortsätta att bryta mot reglerna. Det här är viktigt eftersom du annars kan bli missnöjd med din egen boendesituation och börja känna dig obekväm i ditt eget hem.

I grund och botten finns det dock många fördelar med att hyra ut ett rum i din bostad. Utöver att du får chansen att tjäna in lite mer pengar får du även fördelen att dela hemmet med någon, vilket kan vara trevligt ifall man hittar en bra inneboende. Det är som sagt viktigt att du är noga med vem du låter hyra rummet och det är också viktigt att du är noga med att kontrollera den här personen, inte minst om du inte känner dem sedan tidigare. Allt det här är dock väldigt enkelt idag med internet och du behöver knappast oroa dig för något om du är noggrann.

Söker du bostad? Sök bland 23 145 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här