Grundavdrag för uthyrning av bostad

Om du har en bostad som du tänkt hyra ut så är det bra att veta mer om grundavdrag för uthyrning. Det är relativt enkelt att förstå och det tar därmed inte lång tid att lära sig hur det fungerar. Med den kunskapen kan du tjäna mer på din uthyrning och du får då bättre ekonomiska möjligheter. Genom att läsa på lite kan du upptäcka att det finns fler möjligheter till skatteavdrag eller att till och med få det skattefritt vid uthyrning än vad du kanske först trott.

Schablonavdrag på 40 000 kr

Det grundavdrag för uthyrning som finns att få ligger i vanliga fall på 40 000 kronor. Det här gäller för vanliga uthyrningar och är relativt enkelt. Det innebär att om du tjänar till exempel 35 000 kronor på din uthyrning, betalar du inte ett öre i skatt. Skulle du däremot tjäna 45 000 kronor så betalar du skatt på 5000 kronor.

Det här har varit aktuellt sedan 2013 då man införde det här nya avdraget. Om du har småhus som hyrs ut får du även dra av ett rörligt belopp på 20% av intäkterna. Då får du alltså dra av hela 50 000 kronor.

Som du märker finns det en hel del möjligheter till att göra avdrag och för de flesta som har en eller två bostäder som hyrs ut så finns det en hel del pengar att tjäna här eftersom man sällan kommer över dessa summor, och gör man det så brukar det inte vara mycket högre.

Det man dock alltid ska tänka på är att du måste deklarera inkomster och avdrag från din uthyrning. Trots att du inte beskattar en del så är det viktigt att allt deklareras ordentligt, se till så att alla uppgifter framgår i deklarationen så det stämmer i pappren.

Är du osäker på exakt hur din situation ser ut så är det istället en bra idé att du kontaktar skatteverket. De har mycket information om hur det här fungerar och kan hjälpa dig med exakt den sortens avdrag du får göra för dina bostäder. Skulle något vara oklart eller verka konstigt så finns det också experter att vända sig till, men det behövs sällan för den här sortens enklare grundavdrag för uthyrningar.

Så fungerar avdraget

Det här schablonavdraget gäller per år och bostad. Så om du hyr ut två lägenheter, har du rätt till flera grundavdrag. Hyr du då ut en bostadsrätt och ditt sommarhus, får du göra separata avdrag för båda. Det här är något man inte ska missa, eftersom det kan dina inkomster ökar och du tjänar då mer pengar på att hyra ut.

Viktigt att ha koll på är att grundavdraget för uthyrning baseras på den faktiska äganderätten. Det här innebär att du inte får göra fullt avdrag om du inte äger hela bostaden. Så om du delar ägandet med någon annan, får ni båda ta halva avdraget. Så om du till exempel äger en bostad tillsammans med din sambo och väljer att hyra ut den, får ni båda göra avdrag på 20 000 kronor vardera. Detta är viktigt att komma ihåg när man ska deklarera det hela, så att man inte gör avdrag för det fulla beloppet. Det här gäller också ifall du äger ett hus som ni delar över ett antal veckor. Hyr du ut fastigheten under dina veckor så får du fortfarande bara göra halva avdraget.

Det är många missar att grundavdraget för uthyrning delas mellan ägarna och det kan leda till onödigt strul när du ska anmäla det hela. Se därför till att du gör rätt från första början. Är du osäker kan du alltid kontakta skatteverket och kontrollera med dem vad som gäller för just din situation. Det är enkelt ordnat då du kan mejla eller ringa skatteverket och det går ofta snabbt och smidigt att få svar på frågan då de har full koll. 

I grund och botten får man alltså inte dela på grundavdraget för uthyrning mellan varandra hur som helst. Utan ni har alla rätt till en lika stor del av det och det är i de allra flesta fall inte möjligt att överlämna en del av det till någon.

Undantag från reglerna

Det finns ett par undantag för när du får göra den här sortens avdrag. Det är inga jättevanliga situationer men det är viktigt att du tänker på det ifall det blir aktuellt, eftersom du inte får göra avdrag på samma sätt.

Om du äger och hyr ut fler än tre bostäder så börjar det hela likna en verksamhet. Då kan du inte heller göra avdrag på samma sätt som en privatperson, eftersom det hela kan komma att klassas som en näringsverksamhet. Då förändras skattereglerna och innebär andra förutsättningar. Vid den här sortens situation blir det oftast aktuellt att ta in hjälp för att hantera avdragen, såvida du nu inte själv är bra med skatteregler.

Om du hyr ut till ditt eget bolag eller till en närståendes arbetsgivare får du inte heller göra ett grundavdrag för uthyrning. Du får däremot göra ett skäligt avdrag för de utgifter som du har dragit på dig under uthyrningen. Det kan handla om el, vatten, uppvärmning, sophämtning, snöskottning och så vidare.

Med det sagt finns det också situationer där du inte har tillgång till det fina schablonavdraget på 40 000 kronor. Det är därför väldigt viktigt att man tänker på det innan man börjar göra en massa avdrag, eftersom det här kan gå snett vid deklarationen. Men som sagt, är man osäker finns det experter att rådfråga och du kan även kolla med skatteverket ifall du vill ha ett mer specifikt svar på dina frågor. Det är dock få av dessa situationer som kommer med undantag, så du behöver troligtvis inte oroa dig för den biten allt för mycket.

Avdrag för uthyrning

Nu har vi gått igenom det grundavdrag för uthyrning som du får göra när du hyr ut en bostad. Det finns dock även andra sorters avdrag som kan vara aktuella för dig. Om du hyr ut en privat bostadsrätt eller en hyreslägenhet får du till exempel göra avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar för den del du hyr ut.

Exempelvis om du betalar en hyra till en hyresvärd, och hyr ut bostaden, får du dra av den hyra du själv betalar. Om du har en bostadsrätt så är det istället avdrag för den avgift du betalar till föreningen varje månad som du får göra avdrag för.

Om du till exempel har en privat bostadsfastighet, exempelvis en villa eller ett sommarhus, får du också göra avdrag. Du får totalt dra av 20% av hyran. Det finns alltså en hel del avdrag att göra och det är viktigt att man läser på om dessa så att man utnyttjar de avdrag man har rätt till och därmed tjänar mer. Genom att ha koll undviker man också onödiga bekymmer och problem som annars kan uppstå under deklarationen.

Slutsats om grundavdrag för uthyrning

Det blir en del att tänka på när det kommer till grundavdrag för uthyrning. Men i slutändan är det de 40 000 kronor som gäller för schablonavdraget som är aktuellt för de flesta. Så det är ganska enkelt att komma ihåg och om du bara har en eller två bostäder är det allt som oftast det som är aktuellt för dig.

Om du däremot är osäker ska du inte tveka på att kontakta skatteverket, de kan ofta enkelt och snabbt svara på din fråga hur komplicerad den än är. Såvida du inte har en väldigt komplicerad bostadssituation brukar frågorna dock inte vara alltför komplicerade heller. I de fallen har du ändå antagligen redan en expert som sköter det hela åt dig.

Glöm heller inte att se över om det finns andra avdrag som du har rätt till. Dessa kan komma väl till hands och hjälpa en hel del när man ska försöka tjäna in mer pengar på att hyra ut bostäder av olika slag. Glöm dock inte att du inte har rätt att göra avdrag för exempelvis reparationer, extraförsäkringar, el och städning.

Sen är det också viktigt att du kommer ihåg vilken skattesats det är som gäller. När det kommer till bostäder ska du ta upp det som en kapitalinkomst med en skattesats på 30%. När du fyller i detta i din inkomstdeklaration ser du också snabbt om du ens behöver betala någon skatt eller om du slipper helt och hållet.

Det hela kan dock bli väldigt komplicerat ifall man äger många bostäder eller om man äger flera olika sorters boendeformer. Det är ofta lätt att lösa men det är inte nödvändigtvis så att du kan göra det på egen hand och i dessa situationer ska du inte tveka att ta in en expert som vet vad de sysslar med. Om inte deklarationen görs på rätt sätt kan det bli så att du går miste om avdrag eller i värsta fall måste du betala tillbaka pengar, vilket inte är tanken bakom grundavdraget för uthyrning.

Söker du bostad? Sök bland 23 113 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här