Din guide till bostadssökning – hyra eller köpa bostad

Oavsett om du tänker hyra eller köpa bostad så finns det väldigt mycket att tänka på. Det är inte heller ett beslut man ska ta lättvindigt, inte minst då det kan bli svårt att flytta ifall du valt ett dåligt område eller om bostaden du skaffat dig inte alls levde upp till dina förväntningar. Som tur är så är det ofta enkelt att förebygga de många bekymmer man kan stöta på, inte minst om man tar allting steg för steg och inte stressar sig igenom processen.

Nedan kan du läsa mer om allt du bör tänka på innan du hyr eller köper en lägenhet. Det här kan också appliceras till hus och villor, så det är bra information att ha oavsett vilken sorts bostad du är ute efter. Vi går också igenom lite om bostadsköer och annat viktigt som man bör tänka på när man ska syssla med bostadssökning.

Bestäm dig för boendeform

Att bestämma sig för vilken boendeform man vill ha är ett väldigt viktigt steg, inte minst då det finns en rad olika varianter. Du måste först och främst bestämma dig för om du vill bo i en lägenhet, radhus, villa eller dylikt. Missa inte heller att det finns en del ovanligare boendeformer som kollektivboende och liknande.

När du väl bestämt dig för det här så är det också dags att fundera över huruvida du ska hyra eller köpa din bostad. Det här är oftast något du redan bestämt, men det är värt att gå igenom de olika möjligheterna du har och de många för- och nackdelar som de olika alternativen innebär.

Genom att äga din egen bostad så får du mycket mer frihet och kan enklare göra vad du vill med ditt hem. Om det är en bostadsrätt så kan du såklart behöva tillstånd från föreningen, men för hus eller dylikt så är det mestadels fritt att göra som du vill, med undantag för projekt som kräver bygglov först. Å andra sidan, att hyra bostad är i de flesta fall ganska mycket enklare, i synnerhet att hyra lägenhet, och det blir sällan lika mycket trassel som när man ska köpa en. Vi mottog ett tips kring en site som heter hyrevärdslistan.se där man kan hitta en lista över alla hyresvärdar i Sveriges största städer. Sidan påtalar att direkt kontakta hyrsvärdar är en bra idé om man bestämmer sig för att hyra en bostad, då man på detta sätta kan få tag på en hyresrätt som inte ens har nått till marknaden ännu. Om man har tur kan man undgå köer eller helt enkelt komma få första anspråk på en lägenhet som det flyttas ut ur snart.

Det som till stor del kommer avgöra din boendeform kommer att vara dels din budget, dels de krav du har på området du vill bo i. Om du vill bo i ett säkrare, kanske lite finare område, kommer det troligtvis bli dyrare och det är inte säkert att det finns mycket att hyra. Är du däremot bara i allmänhet intresserad av en bostad så finns det troligtvis billigare områden som du kan kolla in. Det här är något man får avgöra på egen hand och det är alltid en bra idé att du kollar in de olika områden du kan tänka dig bo i.

Men du bör som sagt inte missa de mindre vanliga boendeformerna. Du kan till exempel kika på att bara hyra ett rum hos någon. Att bli inneboende är mycket enklare än att hitta en egen bostad och det kommer också med ett mycket billigare pris. Sen finns det som sagt också möjligheten att bo i kollektiv, något som blivit allt vanligare de senaste åren och det dyker hela tiden upp nya kollektivhus att bo i. Så det är också värt att kika på för den som är intresserad av en mer social upplevelse där man får en närmre kontakt med sina grannar. Det är också allt som oftast billigare än en egen lägenhet.

Olika viktiga faktorer att tänka på vid bostadssökning

Det finns en hel del du bör tänka på inför en bostadssökning. Att bestämma sig för den boendeform man vill ha är trots allt relativt enkelt. Det är dock stegen efter det som lätt blir något mer komplicerade, inte minst om du tänkt köpa bostad istället för att hyra en.

Om du tänker köpa ett nytt hem så blir det i de allra flesta fall aktuellt med ett bolån. I sådana fall kommer du behöva skaffa ett lånelöfte. Det här fixar du genom att kontakta den bank eller det låneinstitut du tänkt använda dig av. Det här bör du alltid göra så snart som möjligt i processen. Om du inte gjort det så blir det nämligen svårt att veta hur högt du kan gå i en eventuell budgivning. Det kostar aldrig att få ett lånelöfte och det är inte heller något som binder dig, så bara för att du fått ett löfte måste du alltså inte ta ett lån om köpet inte blir av.

När du skaffar ditt lånelöfte vill du såklart ordna det bästa möjliga lånet. Jämför därför alltid mellan olika banker och långivare så att du vet med dig att du får det bästa möjliga lånet för just dig. Kolla alltid med dem också att de godkänner priset för just den bostadsrätt eller villa som du tänkt köpa. Det här förhindra missförstånd och du undviker att stå där utan pengarna när det är dags att köpa bostaden.

När du ska köpa en bostadsrätt eller ett hus så är det också väldigt viktigt att noga kolla in vad du tänkt köpa. Att söka bostad är trots allt mer än att bara kolla runt på valfri hemsida med bostadsannonser. Att gå på visning är jätteviktigt, vilket såklart även gäller när du ska hyra bostaden. Inför en visning finns det också mycket att tänka på. Helst bör du sätta dig ned och göra en lista över alla de viktigaste faktorerna. Det här kan handla om allt från antal rum, område, huruvida det finns hiss och så vidare. Om du ska hyra så kan det även vara viktigt att kolla hur det är gällande rökning och husdjur, eftersom många lägenheter kommer med begränsningar kring just detta.

I grund och botten är det ganska enkelt att gå på en visning. Du ska kolla igenom bostaden, kolla efter eventuella fel och så vidare. Om du inte är säker på exakt vad du är ute efter, vilket kan vara svårt i början, kan du alltid gå på ett par visningar som övning. Genom att göra det kan du få en mängd bra idéer och få ett bättre hum om vad du faktiskt är ute efter när du ska köpa lägenhet eller hus.

Bostadskö och annat viktigt

Bostadskö är kanske inte det roligaste ämnet, inte minst med de enorma köerna vi har i Sverige just nu. Det är också därför det blivit vanligt med andrahandskontrakt och att man kollar efter att köpa en bostad istället. Det är dock inte alltid enkelt att förstå hur bostadsköerna fungerar. Det är trots allt inte så att du måste stå i kö under flera år överallt i Sverige.

Det bästa du egentligen kan göra är att kolla in hur köerna ser ut i det område du vill bo i. Om du anser att köerna är för långa så kan du istället ta och kolla i närområdet. Ibland kan det vara så att närliggande områden har mycket kortare köer, och det kan ändå vara helt okej områden att bo i, så det kan vara ett rimligt alternativ. Det enda kan vara att pendling tar längre tid, men om du kan lösa den biten så kan det ofta vara ett bra val. Du kan på så sätt också minska dina utgifter, eftersom bostaden kan vara billigare, vilket alltid är ett stort plus när man ska hyra lägenhet.

Det finns dock en hel del saker du absolut bör tänka på. Du bör till exempel aldrig betala under bordet, alltså hyra svart. Det här är extremt riskfyllt och det kan sluta med att du sitter både utan bostad och pengar. Det här innebär också att du aldrig bör betala kontant eller i förskott. Om du inte har något avtal och inte ens får kvitto för hyresbetalningar så sitter med väldigt få alternativ ifall du sedan blir vräkt eller inte får bostaden.

Hitta rätt bostad för just dig

Tidigare nämnde vi att det är väldigt viktigt att man sammanställer en lista över de krav man har på sin bostad. Att hitta rätt under bostadssökning är trots allt inte alltid enkelt. En visning kommer som sagt att hjälpa dig en hel del, men det finns ännu fler saker man kan göra.

Nuförtiden så är det också mycket enklare att hitta bostäder som kan vara intressanta. Genom bostadsannonser hos oss eller via andra sajter så kan du enkelt hitta alla aktuella lägenheter och hus för just dig. Det här ger dig en väldigt bra överblick som kan vara otroligt användbar innan du ens går på din första visning!

En sak som man oftast först får på visningen är en objektbeskrivning, något som blivit mycket enklare genom webben. Genom denna får du en beskrivning av den bostad du är intresserad utav, gemensamma utrymmen och anläggningar samt de regler som gäller ifall det är en bostadsrättsförening. Med andra ord så får man mycket nyttig info genom denna och du kan då få en väldigt klar bild om hur bostaden skulle vara. Det här betyder dock inte att du borde skippa visningen, det innebär bara att det finns mycket information som du kan få på förhand. Om du kombinerar detta genom att du går på en grundlig visning så kan du få en otroligt bra bild om huruvida du skulle trivas i bostaden eller inte.

Läs på noga

Det finns mycket du bör läsa på om. Objektbeskrivningen är ett exempel, men det finns även andra uppgifter du bör kolla upp. Om du letar efter en lägenhet eller ett hus som säljs eller hyrs ut av en privatperson, bör du till exempel alltid dubbelkolla vem det faktiskt är som äger bostaden. Det här förhindrar problem att dyka upp och minskar även risken att man blir lurad. Det här kan låta onödigt försiktigt, men det skadar inte att vara insatt i vem som äger din bostad och vad du har att räkna med. Det är inte heller svårt att dubbelkolla den här sortens information, vilket är ett stort plus för den som ska hyra lägenhet eller köpa ett hus.

Du bör även kika upp referenslistor för avgifter. Det här är visserligen bara aktuellt för bostadsrätter och hus. Det kan vara bra att veta på förhand hur mycket energiförbrukningen ligger på och vad man kan förvänta sig i form av kostnader för avfallshämtning och liknande.

Om det handlar om en bostadsrätt så kommer du också behöva läsa på om föreningens regler och vad du faktiskt blir medlem i. Det här är otroligt viktigt eftersom regelverken skiljer sig åt en aning från en förening till en annan. Du måste som sagt också bli godkänd av föreningen innan du får köpa bostaden. Men bland de vanligare reglerna så hittar du bland annat att du måste betala din månadsavgift i tid, inte renovera din bostad utan tillstånd, sköta om den ordentligt och så vidare. Rent generellt är det väldigt enkla saker och det bör inte bli några större bekymmer för dig.

Något man inte heller ska missa i vår uppkopplade värld är att du kan göra mycket efterforskningar online. Om du till exempel ska söka bostad som är en bostadsrätt, finns det goda chanser att du kan hitta vad andra tycker om den på nätet. Det är inte alltid de mindre föreningarna har information online, men det finns de som har det.

Du kan även läsa på om det området bostaden ligger i. Tidningsartiklar, folk i området och sociala medier är perfekta informationskällor för att få en bättre bild över det område som du kikar på. Vill du gå riktigt långt med det här så kan du även ta och kika på statlig information, där du hittar allt från invånarantal till brottslighet, kommunekonomin osv. Detta kan dock ta rätt lång tid att läsa på om, men informationen finns där ute ifall du vill ha den.

Det skadar aldrig att läsa på ordentligt inför en bostadssökning, inte minst om det är aktuellt att köpa en bostad då man måste vara försiktig med att hamna med en dålig fastighet. Det sista man vill är att hamna i ett område där man vantrivs eller i en situation där man känner att man inte hade fått tillräckligt med information om bostaden man köpt.

Har du råd att köpa bostad eller hyra lägenhet?

Det är som sagt väldigt viktigt att man ser över kostnader när man ska hyra eller köpa en bostad. Det här är dock framförallt viktigt när du ska köpa bostaden, eftersom det ofta tillkommer fler kostnader och handlar om högre summor. För en hyreslägenhet så ska du främst fokusera på att jämföra hyrespriser och se över din egen ekonomi.

Det enklaste sättet att se över ekonomin är självklart genom att lägga upp en budget. Det är relativt enkelt och även för att köpa en bostad blir det oftast ganska enkelt. Börja med att lägga upp alla kostnader som du får med ditt nya hem. Genom att veta vad månadsavgiften blir så vet du också vad du har att röra dig med. När du nu har utgifterna klara för dig så är det dags att du tittar på dina inkomster.

Genom att beräkna hur mycket du har varje månad så kan du enkelt dra av månadskostnaderna för ditt nya hem och på så vis se om du har råd eller inte. När du sedan har det klart för dig, ser du också hur mycket du har över för övriga räkningar, mat och dylikt. Då blir det enkelt att se om du har råd med boendet, eller om det är aktuellt att fortsätta med din bostadssökning.

Om du överväger att köpa en bostadsrätt så ska du istället tänka lite längre. Kolla över föreningens ekonomi, för det här kommer i längden att påverka dig. Som tur är så är det enkelt att se över deras årsredovisning. Skulle deras resultat vara dåliga så kan du räkna med att kostnaderna kan bli höga, och även öka med tiden. Skulle du inte vara insatt i det här och förstå dig på årsredovisningar, kan du fråga en vän eller någon med utbildning.

Om en förening är aktuell, eller om du ska kolla på ett hus, är det också viktigt att du tänker längre än det nuvarande skicket. Om reparationer eller stora renovationer är aktuella längre fram så kan det här leda till höga kostnader på lång sikt. Så om huset du kikar på är lite nedgånget, eller om föreningen har planer för renoveringar, bör du alltid ha det här i åtanke innan du gör ditt köp.

Om du ska hyra lägenheten så är andra eventuella kostnader bland annat möbler. Om du inte redan har egna möbler så måste du sätta dig in i vad som kommer att behövas och hur mycket det här kommer att kosta. Det här gäller såklart också om du tänker förnya dig och byta ut en del av dina gamla möbler.

Andra avgifter som kan vara bra att tänka på är kostnaderna för att flytta. Om du tänker hyra en flyttfirma eller dylikt så kan det här kosta en bit extra. Det är därför alltid en bra idé att du noga kollar över det här och räknar med det i din budget. Att ha en separat flyttbudget där du räknar med möbler, flyttkostnader och dylikt är en utmärkt idé, men det kanske inte är nödvändigt om det handlar om lägre utgifter.

En budget bör man dock alltid föra, över alla ens utgifter och inkomster. Det här kan ge dig en hel del insyn i din ekonomi och hjälpa dig att spara in pengar. Det här kommer till hands när du till exempel ska spara in pengar för att köpa en bostad eller om du vill flytta till en dyrare lägenhet, eftersom du då kanske behöver spara in en del pengar.

Skriv alltid avtal

Det är väldigt viktigt att man alltid sköter det juridiska korrekt. Vi nämnde tidigare att du aldrig ska betala i förskott för en hyreslägenhet och att det är viktigt att man alltid får ett avtal. Det här tåls dock att nämnas igen. Utan ett tydligt avtal för bostaden du köper eller hyr, riskerar du att få problem och kan förlora dina pengar och även sitta utan bostad.

I samband med det här så är det alltid viktigt att man också ser till att ens hyresavtal undertecknas av ens hyresvärd. Det här kan låta som en självklarhet, men det ska aldrig finnas undantag för detta. Det är också väldigt viktigt att du läser igenom ditt hyresavtal noga innan du skriver på det. Det här innebär också att du bör jämföra med det som har sagts. Hyresavtal ska såklart inte skilja sig från de uppgifter man har fått, men det kan alltid finnas saker i det finstilta som man kanske inte har tänkt på. Genom att ta några minuter och läsa igenom allting så får du en bra uppfattning om vad som gäller och kan försäkra dig om att du inte blir lurad eller missnöjd i framtiden.

När du ska köpa bostad så finns det minst lika mycket saker att tänka på. Du bör bland annat sätta dig in i vad som gäller för kontraktet. Även här kan det finnas saker du bör läsa noga, inte minst när det gäller villkoren. Om dessa inte är förmånliga nog eller om det finns villkor som du inte blivit informerad om, kan det lätt hända att man får problem efter köpet.

Ett avtal är dock också viktigt för dina rättigheter. Säljaren av en bostad ansvarar för alla eventuella fel som upptäcks inom ett år eller två. Det här gäller såklart endast för fel som inte upptäckts, men som redan fanns där när du köpte den. Fel som istället har med bostadens ålder att göra, eller som uppkommit efter övertagandet, får du som köpare stå för.

Men om det är ett dolt fel och du har upptäckt detta inom rimlig tid, kan du begära att säljaren ska stå för det eller att de ska sätta ner köpeskillingen i efterhand. Det här är dock sällan ett bekymmer ifall fastigheten har blivit ordentligt kollad av en besiktningsman. Har det här däremot inte gjorts så kan den här sortens fel upptäckas i efterhand och orsaka problem, så dra aldrig ut på tiden ifall du upptäckt något som du tror har funnits där sedan innan du köpte den.

 


 

Söker du bostad? Sök bland 24 304 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här