Bostadsbidrag! Hur funkar det och är du berättigad?

Du har kanske gått och tänkt på hur det egentligen funkar med bostadsbidrag eller så har du kanske gått miste om bostadsbidrag för att du tänkt att du inte är berättigad något bidrag? Här och nu svarar vi på alla funderingar så att du en gång för alla får svar på allt som rör sig om bostadsbidrag. Häng med bland guiden så kan du kanske säkra dig ett välbehövligt bidrag till ditt drömboende!

Vem är berättigad bostadsbidrag?

Kort och gott kan man säga att bostadsbidraget riktas mot de i särskilt behov av stöd. Utifrån den grunden har försäkringskassan identifierat två målgrupper som då skulle behöva någon extra krona för att klara av deras boendekostnader, familjer och unga. 

Med familj avses alltså att ni har barn som bor hemma och då är de enda tre kriterierna att; du har barn som bor hemma, du betalar mer än 1 400 kronor i månaden för din bostad och att du bor och är folkbokförd på den adress som du söker bidrag för. Där finns några specifika undantag såklart, de kan ni läsa mer om på försäkringskassans hemsida. För denna kvoten så kvittar det om du äger eller hyr din bostad och dessutom är berättigandet oberoende av inkomst. Hur mycket man får är en annan femma men snabb sammanfattning av denna kvot är; har man barn, så får man bidrag.

Om du istället tillhör gruppen “unga” menas att du är under 29 år gammal. Denna är lite mer komplicerad än familje-kvoten eftersom själva berättigandet beror på dina inkomster, din boendekostnad och bostadens typ och storlek. Med det sagt, kan man få bostadsbidrag för bostadskostnader över 1 800 kr och för högst 60 kvadratmeter av bostaden. Lättaste sättet att snabbt se ifall du är berättigad stöd är att gå in och kolla på försäkringskassans “Kassakollen”. Där kan du se allt från tandvårdsstöd till barnbidrag men även såklart bostadsbidrag. Du hittar den här: Kassakollen 

Men pensionärer som har svårt för deras boendekostnader då?

Visst kan det vara så att pensionärers pengar inte räcker till för hyran och övriga livet. Därför kan pensionärer också få en slant för att klara av bostadskostnader men det heter istället bostadstillägg och söks genom pensionsmyndigheten istället för försäkringskassan vilken man använder när man söker bostadsbidrag. 

Hur söker man bostadsbidrag?

Som nämnt ovan söker man bostadsbidraget söker man genom försäkringskassan där en bedömning görs baserat på inskickade underlag. Det innebär att du måste redogöra för din inkomst mm för att försäkringskassan ska kunna bedöma om du är i särskilt behov av stöd och om du är det, i sådana fall med hur mycket. 
Mer specifikt så gör man såhär;
1. Ta fram underlag om bostaden i fråga.
Med detta avses dokument som påvisar din hyra, storleken på bostaden mm. Det beror på om det är till exempel hyresrätt eller bostadsrätt men i stora drag är det ett kontrakt som ska laddas upp. Vilka uppgifter exakt som ska framgå och skickas in hittas på försäkringskassans hemsida.
2. Förbered underlag som redogör inkomst
För att bevisa att du behöver stöd måste du skicka in dokument om dina inkomster. Märk väl att inkomster innefattar flera olika slags inkomster, inte bara lön. Om du är student så räknas ditt CSN-bidrag som inkomst till exempel.
3. Ansök
Med dessa uppgifter förberedda är det bara att gå in på Försäkringskassan och söka! Du kommer först behöva logga in med Mobilt BankID och därefter kan du lätt navigera och hitta vart du ska ladda upp dina underlag som du tagit fram.

Vad händer sedan?

Efter att du skickat din ansökan så kommer den att behandlas och du kommer få ett beslut senast 30 dagar senare. Om du behöver komplettera din ansökan på något sätt så kommer försäkringskassan att kontakta dig.
Blir du beviljat stöd så får du pengarna den 27:e varje månad och pengarna betalas för månaden som gått dvs i efterskott.

Och det är allt du behöver veta om bostadsbidraget. Och nu kan du äntligen få styr på om du faktiskt är berättigad stöd eller inte.
 

Söker du bostad? Sök bland 5000+ lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här
+46 8 446 892 66 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadslistan.se (måndag till fredag 10.00-16.00)